ANALIZA: tot ce trebuie sa stii despre NOUA LEGE ANTI TELEFOANE LA VOLAN!

IMG_20190122_123748

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Să fie foarte clar de la început: proiectul de lege supus dezbaterii publice de către MAI chiar pe site-ul său este rezultatul unor pierderi de vieți omenești. Mai precis, au fost imbecili care s-au filmat în principiu LIVE, pe facebook, în timp ce conduceau. Evident, au provocat accidente înfiorătoare în care nu au murit doar ei ci și oameni nevinovați care probabil nu făceau același lucru la volan. Sau poate că făceau dar o făceau în siguranță, fără a-i pune pe alții în pericol. Doar că este logic că ei nu au nicio vină. Știu că unii dintre voi o să mă urâți că am spus asta dar ăsta e adevărul. Nu putem ști ce face fiecare sau mă rog, aproape fiecare în mașina lui pentru că nu există camere de supraveghere trafic. De fapt, nu există suficiente camere video și eu personal consider că aceasta este cea mai mare problemă a Poliției Române și în special a diviziei Rutiere.

Dacă s-ar prioritiza montarea de camere video la fiecare colț de stradă Poliția Română ar putea să controleze cu adevărat și civilizat tot ceea ce se întâmplă pe șosele. Nu ar mai fi nevoie ca agenții să iasă la vânătoare prin frig și căldură și de camerele video nu scapă nimeni. Este și cazul Angliei care a fost prima ce a introdus sancțiune severe pentru cei care folosesc dispozitive mobile în mașină. Mai mult decât atât, toate amenzile de acest gen de acolo prezentate în presă includ imagini de pe camerele de supraveghere cu contravenienții. Din păcate însă, MAI nu a inclus și Anglia în propunerea de modificare a legii ca exemplu, făcând referire doar la Spania, Franța, Italia și… Canada… Mai precis, în Canada există deja o lege similară, în Spania și Franța intră în vigoare din acest an iar în Italia este doar proiect momentan. De ce nu ne uităm la Anglia unde nu există „cuvântul meu versus cuvântul polițistului”? Există probe. Mai mult decât atât, nimeni nu va putea să spună „nu umblam la telefon, dădeam de astea de la climă” și polițistul român nu va mai fi supus încercărilor disperate alea oamenilor de a scăpa de amenda de până la 2900 lei… pentru că introducea o adresă în navigația telefonului… Camere video de supraveghere și apoi puteți schimba legile fix cum vreți voi.

Acum, hai să vă explic de ce va fi prăpăd dacă legea asta intră în vigoare așa cum este ea acum. Voi folosi segmente din legile actuale și din modificările propuse pentru a ne fi mai ușor tuturor ce ne așteaptă. Dacă ne așteaptă.

  • în legea actuală se spune: „Art. 36 … (3) Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».” Se dorește modificarea în: „Art. 36 … (3) În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.” FIȚI ATENȚI – dacă textul rămâne așa înseamnă că veți fi sancționați dacă sunteți prinși cu degetul pe „orice dispozitiv” iar asta înseamnă un MP-3 player sau o cameră video de mașină… și cum veți fi prinși? Conform spuselor organului de Poliție. Dacă așa a văzut dânsul, asta va susține. Fără probă video nu vom avea nicio șansă iar Statul va cheltui bani în procese intentate de cei care chiar nu au atins GoPro-ul din bord atunci când erau la volan. Nu, noi nu avem treabă cu asta, le activăm wireless înainte să plecăm sau le pornește cel din dreapta.
  • mai departe fiți atenți că e groasă. Textul vechi – „Art. 100 … (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:” se va înlocui cu – „h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau videoconcomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.” Adică: „se introduce sancţiunea de 4-5 puncte amendă (clasa II) şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile în situația în care se încălcă norma de conduită prohibitivă în același timp cu o regulă pentru circulația vehiculelor, având în vedere că în acest caz gradul de concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.” ADICĂ: dacă ești văzut de agent că stai pe telefon tu fiind oprit unde acest lucru este interzis… sau doar staționezi… încasezi ditamai amenda și rămâi fără permis 30 de zile. Desigur, proba video ar fi sfântă aici pemtru că există posibilitatea ca un posesor de mașină cu sistem de infotainment cu touchscreen dar și telefon depozitat în bord să spună (pe bună dreptate, de ce nu) că el opera sistemul mașinii nu device-ul mobil. Iar agentul va spune „am văzut eu că stăteați pe telefon că e acolo sus în bord”… deci, cum facem aici?! Cine va avea dreptate în zeci, sute, mii de cazuri în care Poliția Rutieră va dori să susțină cu cazuri concrete acest proiect de lege?
  • sancțiunile cresc și nu mă refer doar la punctele de amendă de la punctul de mai sus de când îți pierzi permisul… de la sancțiune de 2-3 puncte amendă se trece la amendă de 9-20 puncte și 6 puncte penalizare… unde punctul de amendă este de 145 lei… deci, amenzi de la 1305 lei la 2900 lei… în acești bani eu unul aș vrea să fiu sigur că am încălcat legea și nu aș vrea să stau la discuții „am fost pe telefon, nu am fost pe telefon”… „am umblat la camera din bord, nu am umblat”… etc…

Din păcate, agențiile de știri și diverse site-uri care se ocupă cu „știri” au preluat un mic text și l-au pasat de la unul la altul anunțându-ne doar că se pregătește această modificare a legii. Însă ea trebuie să treacă de unul din forurile decizionale pentru ca mai apoi să fie publicată în Monitorul Oficial iar de la publicare MAI va avea 60 de zile pentru a o promova cum poate mai bine înainte ca ea să intre în vigoare.

O astfel de lege este binevenită dar ea trebuie să fie corectă, foarte corectă. Nu vreau să sune aiurea dar când stai blocat în trafic, pe loc… și te uiți la telefon… asta o să însemne 1300 lei? În mers da, sunt de-acord, să nu mai stea nimeni cu mâna pe telefon. Să nu mai atingă niciun șofer GoPro-ul. Să lăsăm toți social media deoaprte atunci când conducem. Dar hai să fie amendați toți corect, pe baza probei video. Hai să eliminăm orice „eroare umană” a unui agent ținut cu orele în frig. Sau în căldură infernală. Hai să nu ne trezim cu amenzi date în acea perioadă a lunii în care „trebuie făcută norma”.

Orice lege sau modificare de lege care poate să scadă pierderile de vieți omenești pe șosele trebuie adoptată IERI. Nu vreau să se modifice o lege despre „dispozitive mobile” când de ani de zile mor oameni pe șosele din cauza: vitezei, a traversării neregulamentare a pietonilor și a neacordării de prioritate, toate acestea în toate formele lor… UNDE SUNT măsurile de combatere ale acestor probleme grave? Unde sunt camerele radar fixe? Unde sunt camerele video pentru supravegherea intersecțiilor? Unde sunt camerele video de pe toate șoselele unde întorc toți pe linie continuă sau depășesc ca niște neoameni? Toate aceste camere ar permite Statului să trimită amenzi pe bandă rulantă șoferilor, prin Poștă. La fel ca în Europa, domnilor polițiști care ne dați exemple din Spania, Franța, Italia și… Canada!!! Un șofer nemernic care ar fi supus acestor amenzi pe bandă rulantă și-ar schimba instant comportamentul și exemplul a mii de astfel de contravenienți postați în permanență pe paginile de social media foarte urmărite si share-uite ale Instituțiilor Statului ar schimba lucruri în această țară și ar fi salvate rapid foarte multe vieți omenești. FOARTE MULTE. Și desigur, s-ar vedea și nemernicii care apasă ecranul de smartphone când stau ca boii în traficul care NU folosește camere video suficiente pentru fluidizare…

Aș vrea să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante, periculoase, dăunătoare și să nu dăm cu praf în ochi cu o lege care nu este chiar prioritară. Ce faci dacă nu mai stau oamenii pe degetele pe telefon dar merg în continuare cu 200 km/h prin orașe, pietonii traversează pe unde vor CU OCHII ÎN TELEFON sau mașinile depășesc pe linie continuă pe tot Dealul Negru? Cum schimbăm toate lucrurile astea?!