Scurtă istorie (de… 120 de ani!) a volanelor Mercedes-Benz
Pentru că vara aceasta se lansează pe piață Clasa E facelift, model year 2020 și pentru că pe el se lansează “cele mai avansate tehnologic volane Mercedes-Benz”, constructorul ne amintește că sunt 120 de ani de când designerii și inginerii său creează volane…
Și totuși, primul automobil din Lume patentat de Carl Benz în 1886 nu avea volan ci celebrul levier de direcție pentru că “șoferii” căruțelor erau obișnuiți cu acest sistem de pe… acaretele trase de cai.
Astfel, abia în 1894 a apărut volanul și invenția îi este atribuită inginerului francez Alfred Vacheron. Pentru prima cursă automobilistică din istorie, din iulie 1894 de la Paris la Rouen, el a montat un clasic volan în mașina sa Panhard & Levassor. Și ce legătură avea cu Mercedes, o să spuneți? Avea una, mașina lui Vacheron era propulsată de un motor Daimler. Deși a terminat cursa pe locul 11, volanul a devenit campion…
În 1900, primul Mercedes a fost echipat în premieră cu un volan, Simplex-ul de curse. Mai precis, Daimler-Motoren-Gesellschaft a montat volan pe mașina Phoenix și în premieră, volanul era orientat spre șofer ceea ce l-a făcut foarte simplu de utilizat; în 1902 apoi, în premieră, Mercedes Simplex avea… diverse comutatoare, mici leviere pe volan pentru reglarea motorului – timingul injecției sau mixtura de aer/ combustibil din motor!
Pe măsură ce tehnologia motoarelor a avansat, aceste comenzi complicate pentru propulsoare, au dispărut de pe volan și a apărut… inelul de claxon în anii 1920; până în 1970, claxonul a devenit standard pe toate mașinile. Pe la 1949, funcția de semnalizare a fost preluată de acest inel de pe volan și trebuia să îl rotești spre stânga pentru a semnaliza stânga sau spre dreapta pentru a semnaliza dreapta; tot prin 1950 aveam brațe care ieșeau din caroserie în direcția în care urma să virezi…
În anii 50, volanul a devenit și mai important; Mercedes-urile de atunci aveau… schimbător de viteze pe coloana de direcție! Primul model a fost “Adenauer-Mercedes” W186, urmat de 220 W187, echipate ambele cu schimbător pe coloana de direcție; până în 1970 a folosit Mercedes-Benz acest sistem; apoi, peste timp, în 2005, a apărut selectorul cutiei de viteze automate – DIRECT SELECT. Padele pe volan? 2008 – SL Roadster.
Un alt levier important a apărut în 1955 – “headlamp flasher”, flash-urile tată! LOL! Pentru că la vremea aceea volanul devenise prea încărcat, mare și greu de utilizat, Mercedes-Benz a lansat direcția servo-asistată în limuzina 300 din… 1958! Un an mai târziu, Mercedes-Benz a introdus în premieră măsuri menite să elimine efectul de… lance pe care îl avea volanul asupra șoferului. Astfel, W 111 sau mai cunoscut sub numele Fintail, Mercedes-Benz-ul din 1959 avea un volan cu dimensiuni mai mari inclusiv o zonă centrală deformabilă, menită să absorbe forțele în urma unui eventual impact cu șoferul. Mai departe, în 1967 volanul Mercedes-Benz a devenit și mai sigur, a fost echipat în premieră cu o coloană de direcție telescopică, menită să absorbe forțele impactelor; dotarea a devenit standard pe toată gama de automobile Mercedes-Benz.
Prima integrare a semnalizatorului împreună cu “flash-ul” s-a consemnat în 1959 pe Fintail și Ponton sub motto-ul “two for one” – un levier de pe coloana de direcție aveam ambele funcții la îndemână pentru șofer. În 1963 au fost integrate în acestea și funcțiile pentru ștergătoare.
În 1971, tehnologia Mercedes-Benz pentru volane a avansat și mai mult și pe SL 350 Roadster a fost introdus un volan cu patru brațe, zonă centrală mare și claxon integrat în aceasta; în 1975, 450 SEL 6.9 a fost una din primele mașini echipate cu cruise control în standard; primul sistem cruise control plus radar, DISTRONIC, a fost lansat în premieră absolută în 1998 pe Clasa S.
PRIMUL AIRBAG a fost lansat de Mercedes-Benz în Clasa S în 1981; în 1992 a devenit standard pe toate automobilele comercializate atunci de marcă; airbagul de pasager a urmat în 1994; momentan, Mercedes-Benz folosește cel mai compact sistem airbag pentru volan din toată industria.
PRIMUL VOLAN MULTIFUNCȚIONAL a fost lansat tot în 1998, tot pe Clasa S. Comenzile pe volan au devenit o modă de atunci. Și un strict necesar. În 2016, Mercedes-Benz a mers mai departe si a lansat butoane “Touch Control” pe volan. Pe lângă faptul că micile aceste butoane se apasă, gesturile către cele patru direcții permit o navigare rapidă și intuitivă în meniuri, în era smartphone. Acum suntem în 2020 și Clasa E facelift este primul dintr-o nouă serie de modele Mercedes-Benz care vor fi echipate cu volane super-spectaculoase.
Noul volan folosește senzori amplasați în inelul său pentru a detecta prezența mâinilor; toate butoanele de pe volan sunt de acum touch, dar capacitive adică vei simți o mică confirmare tip vibrație când le folosești; constructorul spune că touch-ul va funcționa și dacă la suprafața lui se vor înregistra… 100 grade celsius.
Sunt trei versiuni de volan de generație nouă pentru Clasa E: Sport, Luxury și Supersport. Abia aștept să le testez pe toate. Mai ales că modelul Luxury, cu forma sa deja controversată este inspirat de cale. Florile acelea, le știți voi. Diametrul acestuia este de 380 mm; al doilea model de volan (pentru că Sport și Supersport au practic același design) are patru brațe și diametrul de 370 mm și în versiunile AMG sau AMG Sport va avea integrate și comutatoare și butoane pentru modurile… AMG, sport, nebunie, haos, etc.
Aveți aici și un scurt video cu istoria volanelor Mercedes-Benz: