Două decenii de pregătire: Noul Ford Focus

ford_2018_focus_range__02

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acum 20 ani a fost lansată prima generație Ford Focus, model care a înlocuit vechiul Escort și care este încă foarte apreciat, chiar și în zilele noastre datorită șasiului bine calibrat și a costurilor de exploatare decente.

După două decenii și trei generații de succes, Ovalul Albastru lansează un nou Focus proiectat de la zero pe noua platformă C2 ce promite un spațiu interior deosebit și un nivel de siguranță nemaivăzut în clasa compactă. Până și aerodinamica a fost studiată atent, tunelul de vânt fiind folosit intensiv.

După 7 milioane unități vândute la nivel european și 16 milioane la nivel mondial, Ford nu avea cum să schimbe radical designul noului model, Focus evoulând într-un mod natural, neforțat. Doar spatele a primit ceva mai multă atenție, devenind mai musculos și mai sportiv. Vor fi diferențe între versiunile de echipare, dar vei ști de la o poștă că ai în față un Focus.

Dimensiunile au crescut marginal, mașina măsurând acum:

  • 4.378 x 1825 x 1454 mm, 1.354 volum maxim al portbagajului (hatchback)
  • 4.668 x 1825 x 1481 mm, 1.653 volum maxim al portbagajului (Wagon)

Focus a fost mereu etalonul dinamic în segmentul C, iar a patra generație dorește să continue tradiția, folosindu-se în acesc scop de sistemul de suspensii independente cu brațe inegale (Short-Long Arm suspension sau SLA) ce optimizează atât confortul, cât și răspunsul mașinii la acțiunile șoferului.

Motorizări

Acestea au fost schimbate în mare parte, existând acum un nou 1.5 EcoBoost cu trei cilindri (cel vechi avea 4 și era o versiune cu o cursă mai scurtă a pistonului a lui 1.6 EcoBoost), sistem de dezactivare a cilindrilor pe toate motarele pe benzină, precum și două noi dieseluri, 1.5 și 2.0 EcoBlue. Ne luăm la revedere de la TDCi pe această cale. Alt lucru dispărut din gama Focus este transmisia manuală cu cinci trepte, chiar și motorizările de bază având unele cu șase rapoarte, iar pretențioșii vor avea ocazia de a comanda o cutie de viteze automată nou-nouță cu opt rapoarte.

 

  • 1.0 EcoBoost – 85 CP M6
  • 1.0 EcoBoost – 100 CP M6
  • 1.0 EcoBoost – 125 CP M6 sau A8
  • 1.5 EcoBoost – 150 CP M6 sau A8
  • 1.5 EcoBoost – 182 CP M6
  • 1.5 EcoBlue – 95 CP M6
  • 1.5 EcoBlue – 120 CP M6 sau A8
  • 2.0 EcoBlue – 150 CP M6 sau A8

Ford se laudă cu reducerea consumului cu 10% față de modelul anterior, datorat în mare parte noului coeficient aerodinamic de 0.250 pentru sedan și 0.273 pentru hatchback. Ce-i drept, ajută și grila activă (Active Grille Shutter technology) oferită standard care blochează automat fluxul de aer și reduce rezistența la înaintare atunci când nu e nevoie de răcirea radiatorului.

 

 

Interior

Producătorul american se laudă cu materiale calitative și confort sporit. Până nu o testăm, nu ne putem da cu părerea. Designul este o evoluție a celui de pe noua Fiesta și noul EcoSport, fiind dominat de ecranul sistemului de infotainment SYNC 3 și culoarea albastră a luminilor de fundal.

 

Tehnologie

Acesta este punctul forte al noului Focus, modelul putând fi echipat, la dorințele clientului, cu echipamente precum sistemul de asistență activă la parcare cu asistent la ieșirea din parcare, tempomat adaptiv cu oprire-pornire, recunoașterea semnelor de circulație și fixare pe centrul benzii, faruri adaptive LED cu lumini predictive în viraje și expunere a indicatoarelor rutiere, sistem de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort, alertă la intersecția cu traficul perpendicular cu frânare activă, Sistemul de indicare a distanței, asistență activă de urgență la nivelul direcției, avertizare la impact frontal imminent, asistent de parcare față și spate, faza lungă non-intruzivă, Head-up display, asistent la urcarea în rampă, aistemul de menținere a benzii de rulare, sistemul de avertizare la părăsirea benzii, sistemul de frânare post-coliziune, sistemul de asistență pre-coliziune cu depistare a pietonilor și a bicicliștilor, camera de marșarier cu unghi vizual larg, sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, alertă la intrarea pe sens interzis, sistem audio premium B&O Play cu 10 difuzoare și 625W, scaune Easy Fold, volan încălzit, acoperiș panoramic cu deschidere, sistem de infotainment SYNC 3 cu touchscreen de 8” și Waze încorporat sau încărcare wireless pentru smartphone.
Personalizare

Cinci versiuni de echipare vor fi disponibile (Active, Ambiente, ST-Line, Titanium, Trend, Vignale), fiecare conturând personalitatea mașinii în felul său. Mai mult, 13 nuanțe pentru exterior și o gamă variată de jante cu dimensiunile de la 195/65 R16 la 235/40 R18 te ajută să îți construiești o mașină pe gustul tău.

Motorizări eficiente, tehnologie modernă și o dinamică îmbunătățită, pe aceste calități mizează noul Ford Focus în lupta cu Volkswagen Golf și a concurenței din ce în ce mai acerbe în cel mai disputat segment la nivel european.