DE NECREZUT: inca o MINCIUNA TESLA: pretul pentru Romania este FALS! VEZI DE CE!

Tesla-Model_3-2018-1600-02

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Isterie mare pe whatsapp-ul meu unde am primit destul de multe mesaje zilele astea… de la prieteni mai mult sau mai puțin apropiați care abia așteptau acest moment în principal pentru a mi-l flutura prin față: Tesla a deschis comenzile la Model 3 pentru mai multe țări est-europene printre care și România. Este o veste bună mai ales că până acum, anul acesta s-au vândut aproape 250 de Leaf (cel mai bine vândut model electric la noi în țară momentan), s-au comandat toate cele 450 de ID3 de la VW disponibile la precomandă și în zona de lux Audi e-tron „bubuie” pur și simplu conform spuselor oficialilor mărcii.

De ce este „o veste bună”? Pentru că mașinile electrice sunt excelente ca a doua mașină a familiei și chiar și eu mi-aș lua o mașină electrică dacă mi-ar trebui un vehicul doar pentru oraș. La tehnologia actuală și la performanțele actuale, cam asta înseamnă fără perdea, mașinile electrice – automobile geniale. Și totuși entuziasmul debordant nu este bun și dacă dați un search pe google.ro veți găsi niște articole care pentru mine pur și simplu sunt șocante pentru jurnalismul românesc fie de IT, fie de Auto. „Tesla Model 3 costă în România 40.380 euro, trebuie să dai avans 2000 euro și mașina se livrează în prima parte a lui 2020” și gata, Bobby a scris știrea, a mai trecut o zi, ura și la gară. Am să reiau fraza de mai sus și am să vă explic în cele de urmează CÂT COSTĂ DE FAPT să aduci oficial, de pe tesla.com un Model 3 în parcarea ta din România.

„Tesla Model 3 costă în România 40.380 euro, trebuie să dai avans 2000 euro și mașina se livrează în prima parte a lui 2020”

Prețul de bază afișat pe site este de 39.500 euro pentru versiunea cu autonomie anunțată de 409 km în ciclu WLTP. Puțin mai jos însă avem prețul „cash” – atenție, cuvântul „cash” este foarte important și vom reveni imediat la el – 40.380 euro. La el mai poți adăuga roțile pe 19 de 1.300 euro și anvelope de iarnă cu preț ca înainte de Black Friday – 2.050 euro pe 18. Dacă iei jantele pe 19 nu se înțelege cum vine mașina cu anvelope selectate pe 18… o mică scăpare. Mai poți adăuga 880 euro pentru un cârlig de tractare iar vopseaua costă 650, 900 sau 1800 euro. E scumpă mașina roșie. Scumpă rău. 900 de euro mai costă interiorul alb și dacă vrei să ajungi la știri dormind la volan – 5.300 euro costă extra Auto Pilot. Încă un click și gata, poți face transfer sau poți plăti direct cu cardul tău cei 2.000 euro avans. Dacă bifezi toate opționalele, asta înseamnă că scazi două mii din 50.810. Dacă renunți, primești înapoi cei două mii. La fel, după preluarea mașinii primești înapoi suma depusă, doar după achitarea ei, după preluare.

„Livrare early 2020” – aici este foarte discutabil pentru că sunt oameni din România care au dat avansul inițial pentru o mașină din US și încă nu au primit unitatea rezervată și ulterior configurată. Deci până nu își comandă acum cineva o mașină, nu știm până în 2020 „early” ce înseamnă livrarea. Bun, livrarea ca livrarea dar ea înseamnă că fiecare client român în parte trebuie să își asigure transportul de la fabrica de la granița Olandei cu Belgia – Tilburg. Pentru că nu există centru Tesla în România, clientul trebuie să se ocupe de transport. Și atenție, este plin de mențiuni în josul paginii unde îți comanzi mașina pe tesla.com

1: „We will not arrange any shipping for your vehicle other than recommending, as your delivery date nears, Tesla approved common carriers. You are responsible for coordinating pick up of your vehicle from our Tilburg factory in The Netherlands (within one week of vehicle’s readiness)” și mai important pentru buzunar… 2: „If you are not shipping your vehicle via a Tesla approved common carrier, you will need to place a Security Deposit of EUR 15,000.” Deci, care transportator cu drum prin România face parte din „approved common carrier” și ce cost ar area el pentru a aduce mașina în România?! Dacă aveți informația asta, vă rog frumos să îmi scrieți și mie și am să fac update la acest articol. Până atunci, la mașina standard de 40.380 euro avem plus 2.000 avansul plus 15.000 depunerea asta „de transport”. Atenție, acești 17.000 îi vei recupera dar nu știm exact în ce perioadă de timp și în plus… cine are 17k de jonglat cu ei? Am să răspund tot eu: din păcate doar cei care își permit să se joace și cu vreo 50k pentru o mașină cu autonomie incertă vară/ iarnă.

Pentru că tot am revenit la subiectul bani, nimeni nu îți spune că cei 39.500 sunt fără taxe. Din fericire, pentru că Model 3 vine la Tilburg de peste Ocean în trei segmente – interior, baterii, platformă, el este asamblat în UE și nu trebuie să plătim 10% taxă vamală pentru o mașină de State. DAR, atenție, TVA-ul, nu uitați de TVA. Când cumpărați o mașină nouă din UE, trebuie să plătiți TVA în țara în care o înmatriculați. Iar asta înseamnă că de la 40.380 euro, mașina standard costă 48.052… sau dacă o echipați complet – de la 50k, se duce la 60k. Mai departe, atenție: când ridici mașina sau o trimiți pe transport, plata se face integral la Tesla, la Tilburg. Care ai 50k de euro de plătit pam-pam? Mașina electrică performantă și accesibilă nu este chiar atât de accesibilă.

Accesibilă – ar putea fi dacă Tesla ar fi prezentă oficial, cu showroom, pe piața auto din România și s-ar înscrie în programul Rabla Plus. Astfel, cei care achiziționează un Model 3 ar beneficia de ajutorul excelent oferit de Statul Român pentru achiziția unui automobil electric – 10.000 euro. Acum, există mențiune chiar și pe site-ul Tesla – dacă cumperi din România online nu poți beneficia de reducere.

Lumea încă este în hype-ul Tesla alimentat permanent de Elon Musk prin orice metodă posibilă. Pentru mine este fascinant cum sunt oameni care susțin că ei ar renunța la o limuzină premium germană cu motor diesel și tracțiune integrală, echipată cu tot ce trebuie și disponibilă la același preț. Adică 800 km autonomie lejer, alimentare în câteva minute versus un haos incert complet legat de alimentarea unei Tesla. Trei Superchargere sunt pe harta ipotetică a României, trei prize pentru 19 milioane de oameni.

Despre service nu poate fi vorba, nu există planuri pentru așa ceva și oricum – serios?! Vrem UN service? Dacă toți cei care cumpără A4, 3 sau C ar trece anual la Model 3 ar însemna mii de mașini electrice care au nevoie de service. Un service? Serios? Sunt oameni cu Model S și Model X în România care trebuie să călătorească până în Austria după ce așteaptă două luni pentru programarea în service… Povești sunt multe și din păcate asta este Tesla în momentul de față, mai ales în România unde s-a deschis acest capitol al comenzilor oficiale online: o poveste alimentată doar de alte povești. Orice argument aduci în discuțiile legat de Tesla, auzi de povești din Norvegia și de vânzările fabuloase de acolo. Uităm însă nivelul de trai din Norvegia și parcă nu vrem să citim TOT despre Tesla ci doar ce ne convine. De exemplu, conform statisticilor din această țară, până în Q3 2019, din mașinile noi înmatriculate, 13.5% Model S, 18.4% Model X și 1.5% din Model 3 sunt deținute de… Tesla Norvegia! Ciudat. Nu?