Audi ne dă din nou de învățat cu noul A5, începând de la nume și terminând cu ce are sub caroserie.
„Măcar nu e decapotabil”, mi-am zis imediat ce ștergătoarele noului Audi A5 au început să joace panicate pe parbriz, în încercarea lor de a curăța ruperea de nori care se abătuse asupra Nisei, locul de primă întânire cu cel mai promițător sedan din Ingolstadt. Care nici măcar nu e sedan, de fapt.
1. Audi (se) redefinește. Din nou.
Sunt câteva chestii noi cu care trebuie să le învățăm când ne uităm la noul A5. Primul ar fi acesta: este continuatorul lui A4. Al doilea: A5 Sedan nu mai este sedan, este fastback.
„Stai! Adică nu va mai exista Audi A4?”
Ba da, doar că va fi electric. Pentru un plus de specificitate: dacă o să vrei să-ți cumperi un Audi A5 cu 2.0 TDI power, o să-l găsești în gama A5. Pentru că A4 va fi doar electric. De fapt, toate modelele cu număr par vor fi electrice, iar cele cu număr impar vor avea motorizare termică. A4 electric, A5, termic. Q6 electric, Q7 termic. Q8… mă rog, câteva chestii o să fie sortate și aici odată cu viitoarea generație.
Și nomenclatura motorizărilor se va schimba, în sensul că se va simplifica. Oarecum. În sensul că n-o să trebuiască să te mai întrebi ce înseamnă 35 TDI ca cilindree și putere, dar o să te întrebi cât înseamă 110 kW în cai-putere — căci motorizările, cel puțin cele termice, vor avea acronimul TDI (sau TFSI, după caz) urmat de puterea motorului, în kilowați, conform sistemului internațional de unități.
Până când o să învățăm să citim asta, important e să reținem că…
2. … Audi A5 cu TDI extra-hibrid!
Entry-level este un TFSI 110 kW (adică 150 CP), urmat de TFSI 150 kW (204 CP, pe care-l poți lua și quattro). Dieselul e numai unu’ și bun și se numește TDI 150 kW MHEV plus. Particula „plus” vine de la faptul că motorul electric al acestui sistem mild-hybrid este capabil să și propulseze mașina pe distanțe scurte, ceea ce în teorie face bine la consum: 4,8 l/100 km WLTP este cifra oficială.
Apoi, pentru cei care vor să pună pe A5 un motor care să reflecte cât mai bine dramatismul designului, există V6 de 3 litri, cu 367 CP, disponibil doar ca S5 quattro.
Pentru că exemplarele S5 au fost rezervate de jurnaliști veniți de peste ocean, am sărit în următorul cel mai bun A5, anume un TDI MHEV plus Avant, care vine cu nițel mai mult spațiu: 476 de litri, în loc de 445, cât oferă fastbackul. Pardon, Sedanul. Cert este alegerea caroseriei devine o chestie de gust în cazul lui A5, pentru că ambele versiuni au deschidere largă a portbagajului, iar ca volum de încărcare diferența nu este colosală.
Cei câțiva zeci de kilometri parcurși prin Nisa și împrejurimi au fost suficienți ca să-mi confirme așteptările: amortizarea dă dovadă de maturitatea pe care o aștepți de la un model de clasă medie.
3. Are mai multe ecrane decât ai tu televizoare în casă. Probabil.
Mă rog, când zic că a rămas la fel mă refer la calitatea finisajelor, pentru că altfel simți că ai intrat la bordul unei nave, în special dacă ți-l configurezi cu toate ecranele posibile. Sunt câteva: pe lângă instrumentar de bord și ecranul central (care formează acest Panoramic Display), A5 primește și ecran pentru pasager, dar și head-up display cu realitate augmentată.
Nu sunt fanul comenzilor tactile pentru orice, dar încep să fiu fanul asistenților virtuali care răspund la comenzi vocale, așa cum și Audi A5 are. Încă mă blochez în bariere lingvistice cu ei, însă din fericire pentru mine asistenții virtuali sunt din ce mai receptivi și mai capabili, în parte mulțumită lui chatGPT, care este integrat în sistemul de infotainment.
4. Nice to have: boxe în tetiere și plafon cu cristale lichide
Deloc surprinzător, A5 se prezintă foarte capabil atunci când vine vorba de confort ambiental, de la iluminare la sunet și la… lumină. În funcție de buget, A5 îți răspunde la doleanțe cu câteva dotări foarte mișto. Una dintre ele ar fi sistemul audio Bang & Olufsen care acum are boxe integrate și în tetiere; o funcție pe care o vei găsi utilă în special în discuțiile telefonice, pe care le poți purta fără să trebuiască să dai la maximum volumul ca să auzi mai bine. Plafonul cu cristale lichide este încă o dovadă de vorsprung durch technik, că are cristale lichide și se opacizează la o simplă apăsare de buton. Nu este o noutate absolută în industrie, dar este o adiție binevenită.
Mai multe detalii despre Audi A5 găsești, desigur, pe Ce Mașină.
5. Un video!
Imagini: Audi
Linkuri: Audi Configurator
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.