5 milioane $ sunt prea puțini pentru acest Porsche

1958-Porsche-550A-Spyder-03-copy

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Eu mi-am petrecut copilărila rupând tastaturile în două în NFS. Preferatul meu a fost Need For Speed Porsche Unleashed. Cream seara un profil nou și când primele raze ale soarelui îmi atingeau fața eu terminam jocul. Mașina mea preferată din tot jocul era 550A Spyder, un model de curse din anii 50’ cu un motor de 1.5 litri ce producea 110 cai putere. Nu era cea mai rapidă din tot jocul, dar era cea mai echilibrată. Puteai să dictezi traiectoria milimetric, iar la ieșire din viraj glisada controlată era musai.

Aveam să aflu mai târziu ce istorie avea seria 550 a celor de la Porsche. A fost modelul ce a pus producătorul din Stuttgart pe harta motorsportului global și cel în care actorul James Dean și-a pierdut viața, motiv pentru care ele se vând cu milioane $ la licitație.

5.17 milioane $ mai precis, deoarece cu atât s-a vândut un exemplar 550A Spyder din 1958 la licitația Bonhams’ din Sctottsdale în weekendul ce tocmai a trecut. Modelul în cauză a câștigat la Reims, Zandvoort, precum și la Nurburgring, iar la Le Mans s-a clasat pe locul al doilea la clasa sa și pe locul 5 la general, deși modelul învingător avea de trei ori mai multă putere.

Anul trecut, un 550 Spyder, modelul fără șasiul mai ușor al lui 550A Spyder, a reușit să se vândă cu 5.35 milioane $ la altă licitație. Merită fiecare cent, vă spun eu, am condus-o de mii de ori…