VW face uitat Dieselgate cu creștere de 3.8% în 2016

2017-vw-golf-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu cred că există zicală mai bună decât “Și reclama proastă tot reclamă e până la urmă.”. Altfel nu îmi explic cum grupul VAG a reușit să își crească vânzările în 2016 cu 3.8% față de 2015, în ciuda zguduielii pe care a primit-o cu scandalul Dieselgate.

Întâi hai sa lămurim o chestie, VAG înseamnă Volkswagen Aktiengesellschaft, în traducere liberă Volkswagen societate pe acțiuni, nu Volkswagen Audi Group cum am tot auzit pe la alții.  2016 a însemnat un an record pentru VAG, 10.3 milioane de mașini vândute nu sunt de-aici de colo. Cea mai mare piață pentru VW și derivatele este China, cu 3.982.200 unități vândute în 2016, în creștere cu 12.2% față de 2015. Important de știut e că asiaticii nu au văzut motorină decât în poze, nu prea cumpără mașini diesel, iar China chiar și-a scăzut producția de motorină anul acesta pentru că nu este cerere. VAG a fost printre primii producători care au văzut potențialul Chinei și a investit masiv.

Europa a cumpărat 4.206.500 modele produse de grupul VAG anul trecut, în creștere cu 4% față de anul precedent. Locuitorii bătrânului continent sunt singurii care apreciază automobilele propulsate de invenția lui Rudolph Diesel, le apreciază atât de mult încât au iertat VW pentru minciuna privind emisiile, ca atunci când elevul eminent nu își face tema pentru că s-a jucat pe Playstation toată ziua și profesoara spune “E băiat bun, îl iert de data asta”.

Cei care au descoperit softul trișor și cei care au făcut cel mai mare tam-tam cu privire la nedreptatea comisă de VW au fost americanii. În 1973 când a lovit criza petrolieră, producătorii locali au încercat să producă motoare diesel pentru a reduce consumul și a menține vânzările la un nivel acceptabil. Însă motorinarele produse de GM, Ford și Chrysler au fost zgomotoase, nefiabile și deloc economice. Americanii au fost dezamăgiți și le-a luat 30 ani să privescă cu ochi mai buni tehnologia diesel. VW a avut inspirație și a început o campanie agresivă de marketing pentru TDI-uri pe piața din SUA. Din păcate, nemții s-au împușcat singuri în picior, iar motoarele atât de populare în Europa au devenit din nou inamicul public nr. 1 al clienților americani. Cum s-a tradus asta în vânzări? O scădere de 2.6% în 2016 față de 2015, de la 607.100 unități la 591.100. Insignifiant.

Singura piață pe care VW chiar a pierdut clienți este Brazilia, cu o scădere de 33.9 % față de 2015, însă diferența o reprezintă 132.200 mașini, număr ce a fost compensat de creșterea pe alte piețe.

Dintre cele 10.3 milioane automobile VAG vândute anul trecut, 6 milioane au fost VW, 1.8 milioane au purtat sigla Audi, 1.1 milioane au reprezentat vânzările Skoda, 410.000 unități au fost produse de SEAT, iar 240.000 au purtat emblema constructorului din Stuttgart, Porsche.