Sorry, not sorry: MINI Countryman Cooper S

P90245948_highRes_mini-cooper-s-countr

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Sunt în Anglia, undeva pe lângă Londra și tocmai am filmat cu Sabadac prima tură cu noul Countryman pentru #superspeedlaprotv. Vedeți materialul nostru la începutul lunii martie, până atunci acum, aici vă voi da primele informații despre cum arată și cum se comportă mașina asta în realitate. Cei de la MINI ne-au pus la dispoziție un fel de mini-mapă de presă a mașinii aici la eveniment și în primele pagini găsim „10 mesaje esențiale despre noul Countryman”. O să le iau pe rând în cele ce urmează și le voi comenta special pentru voi.

1. Proporții puternice, noul Countryman este cu 20 de cm mai lung decât predecesorul său.

Asta cu „proporții puternice” cred că face referire la faptul că mașina este masivă. Și chiar este. Îți dai seama și din fotografii dar nimic nu se compară cu momentul în care o vezi în realitate prima oară și cumva ai impresia că este mai mare chiar și decât X1 de la care preia platforma tehnică. Deși nu este așa și deși este și mai lungă cu 20 de cm după cum spune MINI dar și mai lată și mai înaltă, ai impresia din orice unghi că mașina asta este exagerat de mare. Pentru un MINI, da este dar în același timp arată mai bine decât fosta generație. Pe alocuri pot spune că nu este o mașină frumoasă dar pe lângă alte mașini despre care nu poți spune că sunt frumoase, ea chiar arată bine, cumva într-un mod ciudat asemănător unei plăceri ascunse.

2Cinci locuri individuale adevărate, creștere veritabilă de spațiu interior și versatilitate.

Da, spațiul interior este foarte mare. În față, pe locurile de aici mi-am amintit de senzația din Jeep Wrangler, cu o formă pătrățoasă deasupra capului și cu 20-30 de cm spațiu deasupra capului meu (am o înălțime de 1.82 metri și conduc cu scaunul coborât la maxim pe înălțime). E mult spațiu și la umeri, mai mult ca până acum și totuși ai o poziție de conducere care îți permite să vezi bine pe toată suprafața vitrată a mașinii și mai ales să vezi tot botul mașinii. În spate, spațiul mare clar la genunchi, mai mare ca până acum și mega mega mega mare și aici, la cap. Cred că doar Ghiță Mureșanu să nu aibă loc la cap în mașina asta. Portbagajul a fost mărit, cel al mașinii de test mai avea un spațiu mare și în podea și… vezi punctul patru de mai jos…

3. Hayon cu deschidere electrică și deschidere și închidere prin gest sub spoilerul spate, fără atingere. 

Asta înseamnă că opțional poți alege deschiderea electrică a hayonului și un gest cu un picior sub spoiler deschide sau închide și el capacul portbagajului. Acesta are acum 450 de litri, simțitor mai mult ca cel de la generația anterioară – plus 100 de litri.

4. MINI Picnic Bench – o pernă care creează două locuri pentru momentele în care ai nevoie de așa ceva în jurul mașinii.

… o mică „băncuță” îmbrăcată în piele, o pernă moale care iese de sub podea în partea din față, la intrarea în portbagaj și se poziționează pe pragul mașinii… un mic șorț protejează vopseaua de picioarele tale și pe ele de jegul (eventual) de pe mașină și două persoane pot lua loc pe acest „picnic bench”. Cică „primul MINI cu șapte locuri” că doi oameni pot sta aici și cinci la interior. Glumă, nu încercați asta în mers. E un exercițiu de marketing bun, un fel de „umbrela Skoda din portieră”. Nu am vrut să zic Rolls-Royce că MINI costă cât o Skoda, totuși.

5. MINI Cooper S E Countryman ALL4: primul MINI plug-in hibrid.

Nu l-am condus pentru că au fost disponibile aici doar modele Cooper S, ALL4, automate, echipate complet. Toate vesiunile MINI Countryman sunt acum disponibile în România mai puțin John Cooper Works proaspăt prezentat și acest hibrid. Hibirdul sosește în martie în România. Mai bine zis plug-in hibrid cu o autonomie de 40 de km în mod electric. Are 224 CP, 385 Nm și va consuma 2.1 litri de benzină în mod hibrid putând să meargă cu maxim 125 km/h în mod full-electric. Abia aștept să merg cu el și cred că la un preț corect va începe să fie cumpărat serios de români în loc de dieseluri…

6. Generație nouă de motoare și cutii de viteză, sistem 4×4 eficientizat pentru consum – ALL4.

Asta înseamnă că pentru Countryman sunt toate noutățile pentru că ele deja sunt folosite pe restul gamei. Construit pe platforma BMW cu tracțiune față pentru modelele compacte, Countryman are un sistem de 4×4 care în mod normal transmite mult cuplu pe față și apoi transferă spre spate. Nu invers, ca la xDrive. Îl veți putea cumpăra și cu cutii manuale (poate nu, totuși) și cu tracțiune față. Cutia cu opt trepte nu este de la ZF ca în cazul modelelor cu propulsie BMW ci de la Aisin dar sincer este setată ideal cel puțin pe Cooper S pe care l-am condus și nu faci diferența cu ZF-ul.

Pentru că tocmai am zis că „l-am condus” hai să vă spun câte ceva și despre Cooper S. Are 192 CP, 280 Nm și în configurația de top de test face 7.2 până la 100 km/h. Am reușit un cosum mediu (mers legal cu viteze ca în România) de 8.5 ceea ce mi se pare excelent chiar dacă în oraș probabil că în aglomerație poate lua chiar și 15. Accelerația 0-100 nu este super spectaculoasă și nici nu se simte astfel dar reprizele sunt plăcute.

În fapt, acesta este cuvântul pentru Countryman-ul nou Cooper S – este o mașină foarte-foarte plăcută. Cel mai BMW dintre MINI-uri, acum. Adică, ok, da, este puțin rigidă pe suspensii pentru că este modelul sport. Avea jantele cele mai mari. Dar, chiar și așa, acum este cel mai confortabil MINI pe care l-am condus și mai ales cel mai confortabil Cooper S pe care l-am condus dintre toate MINI-urile. Este o mașină corectă din punct de vedere setare suspensii pentru sportivitate dar și confort la dimensiunile sale.

Nu mai stai înghesuit în ea, ai mult-mult spațiu împrejurul tău ca șofer și poziția de conducere este una plăcută pentru că nu ești ca în X1 să vezi un bot al mașinii curbat spre față ca într-un monovolum… nu, vezi o chestie mare, pătrată, umflată în fața unui parbriz aproape vertical iar asta le place oamenilor la un SUV. Așa e și în Renegade. Scaunele sunt mai bune însă și ca în Renegade și ca în X1, ceea ce mi se pare excepțional.

Când ajungi pe viraje vei vedea că mașina are ruliu destul de puțin și direcția deși este asistată electric este tare și te ajută să manevrezi destul de bine cel mai mare MINI disponibil acum. Am un singur dor – pe modul sport măcar evacuarea să sune mai bine, mai sport… motorul sună mai puternic dar cred că este o inducție în boxe pentru că din spate nu se aude nimic și între modul Normal de rulare și cel Sport se aud mai multe chestii în partea din față. Să sperăm că JCW va avea o evacuare mai corectă care să poate fi comandată opțional pe restul modelelor. Așa ar fi corect.

7. Instrumentar de bord cu display central cu funcție touch în premieră.

Mereu am zis că sistemul de infotainment al lui MINI, mai ales pe noile modele este excelent. Ei bine, acum are o grafică nouă, mult mai colorată, mai „funky”, cu o rezoluție mult mai bună și toate comenzile pot fi date și prin atingere nu doar prin rotița de pe tunelul median. Totuși, dacă stai cu scaunul mai în spate bordul este destul de departe de tine și tot din comutatorul gen iDrive vei umbla pe sistem.

8. MINI Country Timer cronometrează cât timp petreci distrându-te în off-road.

O altă chestie cool de marketing de la MINI. O păstrez pentru când îl voi minți pe Giurgea că mașina asta poate merge pe oriunde și ne vom împotomoli pe undeva cu ea, prin România, pentru că după cum știți colegul meu e foarte… ambițios la volan.

9. MINI Connected App este un asistent personal ce te poate ajuta zi de zi sau când călătorești.

Asta când toate opțiunile de internet, date și conexiune vor fi disponibile și în țara noastră. Connected App de generație nouă ce include și chestia de mai jos nu e încă disponibil, poți accesa doar opțiunile deja disponibile pentru celelalte modele ale gamei în 2016. Revenim informații când va fi oferit și în România serviciul care te lasă să te joci cu:

10. MINI Find Mate: te ajută cu toate informațiile de care ai nevoie la bordul mașinii tale.

O aplicație deșteaptă de smartphone care funcționează împreună cu sistemul de infotainment din mașină și te ajută cu informații în călătoriile tale. Îți spune unde ai parcat mașina dar cică nu te ceartă că ai uitat de ea, de unde poți să alimentezi mai repede, cum e vremea, de unde poți să cumperi chestii pe care i le ceri să le găsească, etc. Un fel de început de Inteligență Artificială în mașină, la nivelul tehnologic de astăzi. Propun ca numele lui în România să fie tradus cu „Cumătru MINI”.

Pentru mine, Countryman a fost o surpriză foarte plăcută. Pentru că este foarte mare la interior și pentru că are o caroserie oarecum urâtă care o să-ți placă prin masivitate. Și pentru că are un confort demn de un SUV compact premium și o ținută de drum asemenea.Sorry, not sorry, cred că va fura clienți de la GLA și Q3 pentru că este mai mare ca ele la interior, mult mai mare ca GLA. Poate chiar și de la X1 că este mai cool decât unul. De la Evoque? Și de la Evoque în mod clar pentru cei care vor un SUV care să le ateste status-ul: toată lumea știe că MINI e o mașină scumpă. Plus că la interior, calitatea fabricației este impresionantă mai bună și ca la Mercedes-Benz și mai ales și ca la Range.

Prețurile sunt corecte pentru cât oferă mașina și mai ales pentru cât oferă față de modelul pe care îl înlocuiește. Apropo, 550.000 de Countryman s-au vândut în puțin peste șase ani cât a stat acela pe piață iar clienții lui au cerut în diverse studii interioare mai mari pentru SUV-ul lor MINI. Iar dorința le-a fost împlinită. Având în vedere că anul trecut marca a vândut global 360.000 unități și că suntem în ianuarie de unde se pleacă cu o gamă completă și mai ales datorită acestui nou Countryman cred că MINI va sări bine de 400.000 unități anul acesta ceea ce este impresionant pentru o marcă ce la un moment dar construia cea mai mică mașină care străbătea în lung și-n lat Anglia cu volanul pe partea greșită, pe partea greșită a drumului.