Cu toate că doar ce a fost prezentat facelift-ul celebrului pony-car Ford Mustang, organizația Euro NCAP s-a hotărât să testeze modelul ce va mai sta la vânzare încă un an. După ce a fost supus drasticelor teste de siguranță, Mustang a obținut un scor destul de șocant, de doar două stele. Îi și aud pe șoferii de Logan care se laudă cu cele trei stele ale modelului autohton. Cum a reușit Mustang-ul să obțină cel mai slab rezultat din 2012 până în prezent? O mică analiză.
Nu vă imaginați că atunci când Mustang lovește un perete la 60 km/h, caroseria se face praf si șoferul iese prin parbriz, departe de acest scenariu. În primul rând, problema a fost cu airbagurile care nu s-au umflat suficient pentru a proteja pasagerii la un impact frontal „parțial”. Aceștia lovesc cu capul, structurile bordului. La testul frontal complet, a apărut posibilitatea ca pasagerul de pe scaunul spate să alunece pe sub centura de siguranță și să sufere „răni grave” la nivelul genunchilor, femurului și a regiunii pelvisului. Mai mult, centura de siguranță fără pretensionare a oferit o protecție slabă pasagerilor spate și pieptul acestora a fost csupus unor presiuni mari. La rândul lor, testele de decelerare au arătat o protecție slabă și la nivelul capului pasagerilor spate.
La impactul lateral s-a constatat că manechinul ce simulează un copil de 10 ani lovește cu capul zona de plastic de sub airbagul cortină. O stea se datorează și lipsei sistemelor active de siguranță ce se regăsesc acum pe orice model compact, sisteme ce se vor putea comanda pe facelift.
Au apărut însă probleme și discuții la un impact posterior. Protecția oferită de scaune și tetiere a fost cotată ca fiind slabă…
Nu vă imaginați că modelul sport al americanilor este un model nesigur, testele de siguranță și tehnologia au evoluat atât de mult, încât se estimează că Ford Mustang este mai sigur decât Renault Laguna II, primul model laureat cu cinci stele de către Euro NCAP, în 2001.
EuroNCAP a promis că va retesta modelul Mustang odată ce faceliftul va fi introdus pe piața din Europa, adică cel mai probabil la începutul lui 2018 cu mențiunea că Ford trebuie să modifice mai multe „aspecte” ale noului Mustang nu doar să-i monteze sisteme de siguranță activă mai complexe.