Studiu UE: România și Bulgaria codașe la siguranța rutieră în 2016

Cars-Funny-Crash-Image

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Comisia Europeană a realizat un studiu cu privire la accidentele rutiere din toată Uniunea Europeană. Încurajator este faptul că drumurile europene sunt cele mai sigure din lume cu o medie de 50 fatalități la un milion de locuitori, spre deosebire de media globală de 174 fatalități la același număr de oameni.

După doi ani în care cifrele au stagnat, 2016 a fost anul în care numărul celor care și-au pierdut viața în accidente rutiere s-a redus cu 2%. Asta înseamă un total de 25.500 persoane, cu 600 mai puține ca în 2015 și cu 6.000 mai puține ca în 2010. Reducerea pe ultimii șase ani a fost de 19%, o cifră îmbucurătoare.

Ținta UE este de a înjumătăți fatalitățile pe o perioadă de 10 ani (2010-2020), și cu toate că este o ambiție destul de mare, între 2001 și 2010 numărul a scăzut cu 43%. Fiecare viață salvată este un câștig important, asta nu trebuie luat din vedere.

Majoritatea statelor membre și-au îmbunătățit rezultatele din 2010 și până în prezent, dar există o mare discrepanță între state cu privire la siguranța rutieră. Cele mai sigure state în 2016 au fost Suedia (27 fatalități/milion de locuitori), Marea Britanie (28), Olanda (37), Danemarca (37), Germania (39) și Irlanda (40). Din păcate, România are un scor slab, de 97 decese/milion de locuitori, depășită doar de Bulgaria cu un scor de 99. Și România și Bulgaria au avut rezultate mai slabe ca în 2015. Alte țări cu rezultate slabe au fost Letonia (80) și Polonia (79). Cele mai mari îmbunătățiri de la un an la altul l-au avut Lituania (22%), Letonia (16%) și Republica Cehă cu (16%).

2016 a fost al doilea an consecutiv în care rata fatalităților a fost sub 100/milion de locuitori în toate statele Uniunii Europene, iar majoritatea statelor au avut un scor de 80 sau mai jos, mai puțin România și Bulgaria…

Care este motivul pentru scorurile slabe ale României și Bulgariei? În mare parte lipsa autostrăzilor, unde s-au produs doar 8% din toate fatalităție europene în 2016. Prin comparație, 37% dintre accidentele soldate cu morți s-au petrecut în orașe, iar restul pe drumurile naționale, europene sau rurale.

Surprinzătoare sunt și cifrele referitoare la vehiculul în care sau pe care se aflau cei care și-au pierdut viața în accidentele rutiere. 46% se aflau într-un autoturism, 21% erau pietoni, asta e chiar șocant și arată atât neatenția șoferilor cu privire la pietoni, dar și inconștiența pietonilor care umblă majoritatea ca curcile plouate fără să se uite pe unde merg sau fără să se asigure la traversarea străzii, indiferent dacă se află pe trecerea de pietoni sau nu. Motocicliștii au și ei o cotă destul de ridicată, de 14%. Urmează bicicliștii cu 8%, iarăși un semnal de alarmă pentru șoferii neatenți, apoi alții (camioane, dube, etc) cu 7% și cei care se află pe mopede cu 3%.

Din păcate, nu vom putea niciodată preveni toate accidentele rutiere sau decesele, dar țineți minte data viitoare când vă urcați în mașină, pe motocicletă sau pe bicicletă că nu este nevoie decât de un moment de neatenție din partea dumneavoastră sau a altcuiva pentru a se întâmpla o nenorocire, conduceți cu prudență.