Segmentul breakurilor de clasă mare încă este destul de căutat în țările dezvoltate, cu toate că SUV-urile fac ravagii. Există totuși clienți care apreciază ținuta de drum mai sportivă și portbagajul încăpător și, de ce nu, designul mai bine proporționat.
Ultimul membru al găștii breakurilor luxoase este noul Jaguar XF Sportbrake. Face ce face Ian Callum și tot reușește să creioneze unele dintre cele mai frumoase și corect proporționate automobile din ziua de astăzi.
Jaguar declară că noul Sportbrake dispune de o distribuție a greutății 50:50 între punți. Interesant este că vine în standard cu o suspensie pneumatică ce ajută mașina să care greutăți destul de mari. Sistemul de tracțiune integrală este opțional, iar britanicii susțin că sistemul Intelligent Driveline Dynamics (IDD) elimină subvirarea și adaugă un plus de agilitate sistemului de direcție.
Pentru a nu pierde la capitolul dinamică față de berlină, Jaguar Land Rover a dezvoltat sistemele All Surface Progress Control și Adaptive Surface Response care ămbunătățesc tracțiunea în situații de aderență scăzută și ajută la menținerea unor viteze ridicare pe viraje.
Motorizările sunt preluate în mare parte de la XF berlină și anume trei dieseluri de 2 litri (163, 180 și 240 cai putere), unul de 3 litri ce dezvoltă 300 cai putere și o benzină de 2 litri și 250 cai putere ce poate primi tracțiune integrală doar pe piața chineză. Americanii vor primi și V6-le pe benzină de 3 litri ce dezvoltă 380 cai putere, norocoșii.
XF Sportbrake abundă de tehnologie, doar la prima vedere poți observa sistemul de purificare a aerului din cabină, sistemul de infotainment cu ecran de 10 inch, integrare smartphone, sistem audio Meridian, pornirea motorului de la distanță, hotspot Wi-Fi și o brățară pe post de cheie, asta în cazul în care ai obiceiul de a pierde cheile.
Tehnologia nu se oprește aici, sistemele de asistență a șoferului reușesc să înconjoare mașina într-o bulă de siguranță. XF Sportbrake poate fi echipat cu frânare autonomă de urgență, Lane Departure Warning, Lane Keep Assist, detector de oboseală, recunoașterea semnelor de circulație cu limitator de viteză, cruise control adaptiv cu ajutor în ambuteiaje, monitor pentru unghiul mort, detectarea traficului la rularea în marșarier, camere 360 grade și un sistem de parcare semi-automat.
Deși mașina pare mai lungă decât modelul pe care îl înlocuiește, noul break este de fapt cu 6 mm mai scurt ca predecesorul. Cu toate acestea, ampatamentul mai lung cu 51 mm ajută la crearea unui spațiu interior vast. Portbagajul are un volum în standard de 565 litri, însă cu bancheta rabatabilă vei putea stoca 1700 litri de bagaje, sau mai pe românește, un frigider. Pentru pasionații de tenis, asta vine 6500 mingi de tenis. În cazul în care nu vă ajung cei 1700 litri, există un portbagaj pentru plafon opțional ce mai poate stoca încă 320 litri de bagaje atâta timp cât nu depășesc 100 kg.
Prețurile pentru Europa nu au fost anunțate încă, dar englezii promit un preț mai mic comparativ cu BMW Seria 5 Touring.