Talisman wannabe: Renault Koleos Initiale Paris

Renault_92092_global_en

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Credeți că în viitor veți renunța la modelele convenționale și acestea vor fi înlocuite de SUV-uri, având în vedere că acum ați lansat Koleos în segmentul lui Talisman?” a întrebat un jurnalist la conferința de presă de la evenimentul de test din Finlanda. Răspunsul oficialilor a fost în principiu „Nu”, dar doar pentru că „există încă cerere mare pentru modelele „convenționale”. Sunt bucuros cu răspunsul pentru că oricât de bun se va dovedi a fi Koleos în segmentul său de SUV-uri unde vânzările au crescut cu 50% din 2015 până în prezent, el nu va fi niciodată la fel de bun pentru șofer așa cum este acum un Talisman. Detaliez de ce, în cele ce urmează…

Construit pe aceeași platformă folosită și de Talisman și în mod ciudat cu un ampatament ușor mai scurt decât al acestuia, noul Koleos este o mișcare logică a lui Renault în condițiile în care pe lângă fratele Nissan, KIA, Hyundai și Mitsubishi, au intrat în segment cu modele puternice și cosntructori ca Skoda, Peugeot, Citroen sau Ford. Renault spune că și Tiguan Allspace este un concurent pentru Koleos dar având în vedere că el a fost creat pentru a avea șapte locuri și că SUV-ul lor NU va avea decât CINCI, nu îl văd atât de bine precum un concurent ci mai degrabă ca o soluție de mijloc între Kadjar și Koleos. Viitorul Touareg va concura, în versiunea sa cu cinci locuri, Koleos, cel puțin pentru că există o versiune precum Initiale Paris.

Din păcate pentru noi, acest Initiale Paris – practic o echipare super-dotată și cu elemente considerate „luxoase” de către constructor, nu va fi oferit pe piața noastră. Astfel privind lucrurile, un Touareg s-ar putea să rămână concurent cu super-scump-ul Edge și atât, cumva undeva în zona premium. În fond, cel mai scump Koleos anunțat acum pentru România, despre care am scris în articolul despre prețuri, costă acum 37.500 euro cu TVA. Chiar dacă mai ai ceva opționale de pus pe el și rămâi sub 40.000 euro cu TVA, asta e o sumă corectă de cheltuit pentru un SUV atât de mare precum este Koleos.

Și este foarte mare.

Spațiul la interior este foarte bun, mai ales în spate, pe banchetă și în portbagaj unde sunt 579 litri disponibili. Mai e mult până la volumul de 650 de litri din Skoda Kodiaq dar față de celelalte modele din segment asta e o valoare bună. În față, ca șofer eu unul aș fi vrut mai mult spațiu la nivelul picioarelor, în fapt o posibilitate de reglare mai complexă în planul longitudinal al șezutului. În primul rând, aș fi vrut să pot culisa mai mult spre spate scaunul iar șezutul ar trebui să poată fi alungit pentru că așa cum este acum este prea scurt, mult prea scurt, parcă iei loc într-o mașină asiatică. Dar, dacă scaunele față s-ar fi putut muta mai mult spre spate cu siguranță că lui Renault nu i-ar fi ieșit calculele și nu ar fi putut anunța „cel mai mare spațiu la genunchi pentru pasagerii din spate, în tot segmentul”. Revin puțin la scaunele față și vă menționez că poziția de condus este mai înaltă cu 15 cm față de cea dintr-un Talisman și este corectă din punctul de vedere al vizibilității pe care o oferă. Având în vedere că am condus versiunea Initiale Paris, legat de aceasta și scaunele ei, ele sunt foarte enervante pentru că deși sunt acoperite de o piele de bună calitate sunt prea tari și nu sunt deloc atât de confortabile precum arată. La fel este și cazul tetierelor care doar au un aspect care te face să-ți dorești să te afunzi cu capul în ele, dacă o faci le vei găsi prea tari, enervant de tari.

Din punctul de vedere al șoferului, cea mai mare critică pe care o pot aduce mașinii este direcția. Este super-mega-extrem-de asistată electric. Atât de asistată încât pentru a începe să virezi, la vitezele mici trebuie să învârți volanul aproape jumătate de tură! Demultiplicarea este foarte lungă la vitezele mici, mult prea lungă, ea se schimba la vitezele mai ridicate unde direcția se și întărește dar tot rămâne într-o zonă în care nu te simți bine să mergi tare cu mașina asta. Nici suspensiile nu te vor ajuta să o faci pentru că ai un ruliu foarte pronunțat în ciuda faptului că mașina altfel se simte solidă și grea, mare, în mâinile tale. Dar, despre suspensii nu aș comenta prea mult pentru că oferă un confort bun din partea lor și știți că așa trebuie să fie o mașină de familie.

Toată lumea țipă nervoasă complet eronat că Talisman are „doar motor de 1.6 litri diesel” dar îl prefer oricând în locul motorului destul de vechi pe care Renault l-a reciclat cumva de pe modelele sale mai vechi – 2.0 dCi cu 175 CP și 380 Nm acum. Așa cum simți în Talismanul biturbo de 1.6 și 160 CP că mai vrei putere când în sfârșit ai și tu loc și chef de condus dinamic, așa simți și în acest Koleos „de top”. De ce nu există un motor pe benzină puternic pe Koleos sau un hibrid? Pentru că 80% din mașinile vândute în segment sunt diesel și cererea actuală conferă încredere deplină în continuare, în diesel. Cât consumă Koleos? Păi, în versiune 4×2 plus cutia CVT numită X-Tronic, și mers mega liniștit de Finlanda, 60-80-60-80, am avut consum 8.

Cutia?

Păi, este un CVT mai deștept în sensul că există un mod „blană” adică numit oficial – „D-Step”. Când accelerezi puternic soft-ul va simula schimbări a șapte trepte de viteză pentru ca tu să nu mai stai cu pedala la podea, concentrat în timp ce motorul diesel urlă din răsputeri în infinitatea de trepte ale CVT-ului… nu prea ai vrea să urle pentru că este destul de zgomotos când urcă peste 2.500 rpm. De ce nu este EDC pe mașină? Simplu, Renault nu se aruncă să-și crească costurile modificând configurații care deja există în grup și sunt folosite la nivel mondial… de aceea nu există Duster EDC cu 4×4 pentru că motorul 1.5 dCi este cuplat în grup cu 4×2 și EDC peste tot. Există EDC pe 1.6 diesel pe Talisman și deci putea fi pus pe Koleos 1.6 de 135 CP. Există în grup deci 2.0 dCi cu CVT deci așa va exista și pe Koleos.

Combinația funcționează și ca 4×2 și ca 4×4 și în România asta poți cumpăra, doar Koleos 4×2 sau 4×4 și DOAR cu CVT. Nici nu vreau să știu cum e să mesteci în cutie într-un SUV de 4.7 metri lungime. Și diesel cu o transmisie cu trepte scurte. Sistemul 4×4 este preluat de la X-Trail, desigur și îți permite să rulezi 4×4, poți cupla un mod Automat care transmite cuplul spre față și până la 50% din el pe spate când sistemul consideră că ai nevoie de asta iar în modul Lock, până la 40 km/h se păstrează o distribuție de 50/50 față/spate pentru cuplu. Am condus puțin și într-un circuit de off-road și m-am simțit ca într-un Nissan X-Trail – poți ajunge mai departe decât ai tu impresia dacă te ține să îți chinui mașina care de fapt a fost construită pentru șosea.

Verdictul…

Dacă te interesează garda la sol, Koleos o are de 21 de cm. Acesta este desigur un punct important pe care îl înscrie în fața unui Talisman. Dar altfel, revin la ideea de la început pentru a încheia acest material: nu aveți nevoie de Koleos pentru familia voastră; de fapt, nu aveți nevoie de niciun model SUV Renault pentru familia voastră; nu lăsați Captur să câștige pentru că un Clio break este genial; întoarceți spatele unui Kadjar pentru că break-ul Megane este o mașină frumoasă-frumoasă. Koleos? Ok, e nou, impunător, confortabil dar Talisman este cel mai bun Renault al ultimilor zece ani. Direcție ca 4Control-ul de pe Talisman combinat cu EDC și motorul diesel de 1.6 litri, găsiți mai rar în segmentul mediu; și combinația asta este cu ceva mii de euro mai accesibilă decât un vârf de gamă Koleos; Koleos mașină luxoasă? Niciodată, este un „lux wannabe”, nici măcar versiunea de top care nu se vinde la noi nu este atât de atentă cu șoferul precum un Talisman cu Multisense…

515 litri de bagaje în limuzina Talisman sunt suficienți și ei, dotările sunt aceleași și felul în care se controlează mașina ar trebui să fie, pentru șofer, un factor decisiv în ideea de achiziție a unei mașini noi. Niciodată Koleos nu se va conduce mai frumos decât un Talisman mai ales în forma actuală – foarte mare, cu inerție mare, ruliu și o direcție de Playstation… Dacă prin minune se va monta 4Control și pe Koleos, atunci probabil că lucrurile se vor schimba foarte mult, dar până atunci, poți ignora liniștit al treilea model al gamei de SUV-uri Renault. Pentru că singurul lucru special la Koleos este că seamănă și este derivat din cel mai bun Renault pe care poți să ți-l cumperi acum: Talisman.