Industria auto germană recheamă 2.5 milioane vehicule diesel

1024px-DBPSL_1958_432_Rudolf_Diesel

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Pe 29 septembrie 1913, Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul celebrului motor cu aprindere prin compresie ce-i poartă numele, a urcat la bordul unui vapor cu destinația Londra, unde s-a sinucis, aruncându-se noaptea în apa înghețată. Interesant cum istoria se repetă, deoarece este posibil să asistăm la dispariția fără urmă a motorului diesel ca urmare a propriilor acțiuni.

Mă refer, desigur, la scandalul emisiilor Dieselgate și la efectele seismice pe care le-a produs la nivelul întregii industrii.

Cu toate acestea, guvernul german s-a întâlnit ieri, 2 august 2017, cu reprezentanții companiilor Volkswagen AG, Daimler AG și BMW AG cu scopul de a găsi o soluție pentru salvarea tehnologiei condamnate la moarte din cauza grijilor cu privire la poluarea aerului pe care îl respirăm. Această veste nu a fost pe placul celor de la Greenpeace care împreună cu alți protestatari au luat cu asalt sediul Ministerului de Transporturi german, raportează Bloomberg. Întâlnirea pro-diesel a fost mutată la Ministerul de Interne, la 2 km de locul programat inițial.

Părerile sunt împărțite cu privire la viitorul motoarelor alimentate cu motorină. Producătorii germani și în special cei premium se bazează aproape în totalitate pe propulsoare diesel pentru a-și vinde mașinile, nereușind să țină pasul cu Tesla sau Renault-Nissan (cel mai mare producător de vehicule electrice) la capitolul tehnologii alternative. Mulți o critică pe Angela Merkel pentru faptul că guvernul său este prea blând cu constructorii, însă cum ar vrea să fie când industria auto germană este, de departe, cel mai mare exportator sau când aceeași industrie pune la dispoziție 800.000 locuri de muncă. Nu poți tăia piciorul infectat și să lași hemoragia să se oprească singură.

“Ne așteptăm la un angajament ferm din partea producătorilor privind tehnologia și finanțarea unor măsuri eficiente de reducere a emisiilor nocive ale autovehiculelor diesel” a declarant Ulrike Demmer, purtător de cuvânt al guvernului german. Ambele părți lucrează din greu la o sumedenie de măsuri proiectate să scadă emisiile de noxe care cauzează smog și probleme de sănătate ale celor 15 milioane vehicule cu motoare diesel. Până la acest summit, producătorii și guvernul au negociat cu privire la modificări de software și hardware ce ar fi costat în jur de 5 miliarde de euro. Evident, pe producători i-ar fi costat atât, că doar nu era guvernul să bage mâna în buzunar pentru a repara greșelile altora.

“Producătorii își vor juca rolul de a îmbunătăți calitatea aerului în orașe și de a face dieselul potrivit pentru viitor. Motorul diesel este extrem de important pentru protecția climatului și pentru prosperitatea Germaniei”, a spus Matthias Wissmann, șeful Lobby-ului auto german VDA, care a propus o reducere a emisiilor de noxe cu 25% înainte de a se întâlni cu oficialii guvernului.

Anul trecut, 46% din toate mașinile vândute în Germania au fost echipate cu propulsoare cu aprindere prin scânteie, în 2015 cifra era de 50%, iar anul acesta este de 42% și în scădere. VW, Daimler și BMW trebuie să facă investiții importante în tehnologiile alternative pentru a ține pasul cu brandurile tinere precum Tesla sau Uber. De curând, cei Mercedes-Benz au declarat că vor renunța la Clasa B Electric Drive din cauza vânzărilor slabe și a concentrării resurselor asupra noii generații de modele pe baterii.

“Importanța industriei auto este extrem de ridicată. VW este mai important pentru economia Germaniei decât Grecia. Industria trebuie să găsească o soluție, împreună cu guvernul, cu privire la modul în care se pot confrunta cu marile întrebări legate de transformarea structurală.” a declarant Carsten Brzeski, economist-șef la ING-Diba AG.

Mulți critici se întreabă de ce Ministrului german de Transporturi, Alexander Dobrindt, i-a luat aproape doi ani să acționeze cu privire la scandalul emisiilor VW. Acest fapt pune sub semnul întrebării relația dintre mai marii industriei și politicienii germani.

Datorită consumului mai mic de combustibil, motorul diesel emite cu 20% mai puține gaze de seră (CO2) în comparație cu un motor pe benzină. Acest fapt face tehnologia diesel esențială în demersul producătorilor de a atinge cifrele UE cu privire la emisii. Problema cu care se confruntă acum motorul diesel nu este cantitatea de combustibil consumat, ci eficiența arderii, care nu depinde de numărul de litri arși. CO2 este constant per litru de motorină folosit, noxele nu.

În urma întâlnirii, industria auto germană a fost de acord să ia măsuri voluntare de a modifica 2.5 milioane motoare diesel Euro 5 și Euro 6 cu scopul de a amâna interzicerea acestor mașini în centrele marilor orașe.

BMW a anunțat că va oferi o reducere de 2.000 euro proprietarilor de modele Euro 4 care vor dori să își cumpere în sistem buy back un model nou cu emisii de până în 130g/CO2.

Rechemarea va fi făcută de BMW, Daimler, Opel și Volkswagen și va consta în instalarea unui nou software ce va reduce emisiile de noxe cu 25-30%. VAG a reparat deja 2.5 milioane vehicule proprii ce fac obiectul scandalului Dieselgate.

Acest update este posibil ca urmare a progresului tehnologic în materia tratării gazelor post combustie și a electronicii motorului. Proprietarii acestor modele vor fi, evident, scutiți de orice cost.