O buburuză și o Mazda MX-5 turbo, surprizele Abarth la Geneva

226f2171-abarth-124-rally-tribute-edition-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Uneori este ușor să uităm că Abarth este propriul său brand și nu tunerul de casă a celor de la FIAT.

Din fericire, italienii ne aduc aminte destul de des de acest fapt, inclusiv anul acesta la Salonul Auto de la Geneva unde au adus două modele noi.

Primul este Abarth 595 esseesse și este noul vârf al gamei 595. Sub capota micuței citadine este propulsorul 1.4 MultiAir ce produce 180 CP, dar nu acestea sunt lucrurile impresionante, ci evacuarea Akrapovic, sistemul de frânare Brembo cu discuri perforate și ventilate pe față sau suspensia Koni FSD (Frequency Selective Damping) pe puntea spate.

Sistemul de infotainment Uconnect HD cu touchscreen de 7″ include Abarth Telemetry, dar este și compatibil cu Apple CarPlay sau Android Auto.

Alte detalii ce diferențiază un esseesse de un 595 obișnuit sunt jantele Supersport de 17″, dungile laterale Abart, oglinzile laterale, embelemele esseesse, scaunele Sabelt 70 cu spătar din fibră de carbon sau pedalele din carbon. Eu le-aș pune folie de protecție ca să nu se zgârie.

124 Rally Tribute este al doilea model adus de Abarth la Geneva și celebrează succesul companiei în WRC, la clasa R-GT, probabil cea mai interesantă la ora actuală. Ediția specială va avea embleme comemorative pe lateral și o placă numerotată la interior. Dacă o vrei în altă culoare înafară de Costa Brava Red sau Turini White, ghinion. Măcar ai capota neagră. Carcasele oglinzilor laterale sunt și ele, fie Gunnmetal Grey, fie roșii.

Roadsterul fabricat în Japonia dispune de același propulsor ca și fratele 595, doar că acesta produce 170 CP și 250 Nm. Evacuarea Record Monza are două moduri de funcționare, frânele nu puteau fi altceva decât Brembo, iar jantele Racing White de 17″ sunt cu 4 kg mai ușoare decât cele ce vin pe modelul standard.

Interiorul de Mazda MX-5 modificat vine cu scaune încălzite din piele, finisaje din Alcantara, preșuri Abarth, climatizare automată și sistemul de infotainment de Mazda, modificat, cu sistem audio BOSE.