FIAT renunță la 124 Spider, fratele geamăn al Mazdei MX-5

352b4b09-2020-fiat-124-spider-abarth-scorpion-sting-appearance-group-2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Astăzi e o zi tristă pentru mașinile distractive, mașinile făcute doar cu plăcerea de a conduce în minte.

FIAT a anunțat încetarea producției lui 124 Spider și a lui Abarth 124 Spider, la doar 3 ani de la începerea fabricației. Roadsterul este construit în Japonia, de către Mazda, în aceeași fabrică și pe aceeași platformă cu celebrul MX-5. Singura diferență, înafară de design, este faptul că MX-5 oferă propulsoare Mazda aspirate, iar 124 Spider ascunde sub capotă două versiuni ale unității 1.4 MultiAir a celor de la FCA.

Deși vânzările au fost decente pentru un produs de nișă, tot segmentul este în scpdere. Spre exemplu, se vând mai puțin de o treime roadstere cât se vindeau acum cinci ani. Mazda MX-5 rămâne lider, iar 124 Spider ia bronzul, dar cifrele mici plus omologarea motorului de 1.4 litri pentru normele Euro 6d-Temp nu au putut convinge FIAT să recontracteze Mazda pentru încă trei ani. 124 Spider va mai rămâne la vânzare în State până se epuizează stocurile, însă în Europa comenzile pentru mașinile noi au fost deja oprite.

Segmentul mașinilor sport este unul foarte dificil la ora actuală. FIAT 124 Spider era o Mazda MX-5 cu motorizări FCA, Subaru și Toyota construiesc împreună BRZ și GT-86, BMW Z4 nu ar mai fi existat dacă nu era colaborarea cu Toyota, din care a ieșit și noua Supra, iar Ford deja și-a pus emblema de Mustang pe crossoverul electric Mach-E. Nu doar crossoverele și SUV-urile sunt de vină pentru acest declin al mașinilor pentru șoferii entuziaști, dar și cifrele de putere și accelerație pe care noile hot-hatch-uri le afișează fură ochii potențialilor clienți, aceștia neștiind că un șasiu echilibrat și o masă redusă îți poate crea un zâmbet mai larg pe față decât propulsarea unui proiectil de 1.5 tone la 100 km/h în mai puțin de șase secunde.