Rival pentru GT2 RS, noul McLaren 620R

2020-McLaren-620R-9

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

McLaren a decis să mai construiască încă un supercar destinat circuitului de viteză, asta nu este un lucru rău, dar modul cum au decis să o facă este puțin îndoielnic.

De ce spun asta? Vedeți acum argumentele. Noul McLaren 620R este o versiune de stradă al unui 570S GT4, model de competiție. Ceea ce înseamnă că mașina este noul vârf de gamă al Spors Series, peste 600LT. Doar că mașina nu arată la fel de special precum LT și costă cu £50.000 mai mult decât acesta. 600LT a fost creat special pentru a atrage clienții pretențioși, pe când 620R arată ca un 570S cu o aripă în spate.

Și apropo de preț, la £250.000, 620R este mai scump decât un 720S, care este și mai puternic, și mai rapid. Dar hai să vedem care-i treaba cu mașina asta. Avem vechiul motor M838TE de 3.8 litri supraalimentat cu două turbine, dus aici la 620 cai putere și 620 Nm. Primii 100 km/h îi termini în 2.9 secunde, la 200 km/h ajungi în 8.1 secunde, iar viteza maximă este de 322 km/h.

Transmisia automată cu dublu ambreiaj și șapte rapoarte Seamless Shift Gearbox (SSG) joacă un rol important în procesul acesta de a fabrica viteză. În modul Sport, aceasta îi oferă șoferului un feedback acustic la schimbarea de treaptă prin tăierea aprinderii motorului pentru o fracțiune de secundă. În modul Track, transmisia convertește energia adunată în volant într-un boost de cuplu la schimbarea în treaptă superioară.

O similitudine cu versiunea de circuit pe care este bazată o reprezintă șasiul Monocell II din fibră de carbon ce îi permite lui 620R o masă la gol de 1.282 kg. Aripa spate este situată la o distanță de 32 cm față de caroserie pentru a putea produce mai multă apăsare aerodinamică, minimizând în același timp rezistența la înaintare ce ar putea rezulta din aerul murdar produs de botul mașinii. Cu trei unghiuri configurabile și cu al treilea stop de frână încorporat, această aripă poate produce până la 195 kg de forță de apăsare pe puntea spate la 250 km/h și lucrează cu splitterul, capota și micile flapsuri de pe aripa față pentru a crea un echilibru aerodinamic între cele două punți.

Apoi avem suspensia ajustabilă pe 32 trepte ce este cu șase kg mai ușoară decât ce oferă McLaren pe 540C/570S/600LT, dar și mai rigidă. Frânarea este asigurată de discurile ceramice de 390/380 mm față/spate ajutate de etrierii din aluminiu forjat. Și pentru că degeaba ai putere și frâne de top dacă nu ai anvelope bune, cele standard sunt Pirelli P Zero Trofeo R, adică semi-slickuri. Dacă vrei slick-uri, McLaren îți va mai livra încă un set de jante cu anvelope de curse.

La interior vom găsi scaune de curse din fibră de carbon cu centuri de siguranță cu șase puncte și un sistem de telemetrie McLaren Track Telemetry (MTT). Doar 350 unități vor fi fabricate și se vor vinde toate pe nerăsuflate. Dar dacă vrei o mașină pentru circuit, nu mai bine îți iei un 570S GT4 care este mai rapid și costă aproape la fel? Singurul dezavantaj este că nu îl poți conduce până la circuit. Livrările lui 620R încep în luna februarie.