Adevăratul 308

F87A1021

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ieri am condus pentru prima oară noul Peugeot 308, noua mașină compactă a francezilor. Deși ne obișnuise astfel, Peugeot nu a mai schimbat indicativul modelului său așa cum în trecut s-a urcat de la „x06” la „x08” cu toate modelele companiei. Acum, toată gama are denumiri ce se termină în 08. Din păcate pentru gama compactă 308, noul model este atât de bun din toate punctele de vedere încât vechiul 308 pare acum o ruină. Desigur, pot pune și altfel problema: noul 308 este atât de bun încât merita un nume nou care să nu-l mai lege deloc de amintirea fostei generații compacte.

Peugeot avea nevoie de o revoluție în gamă pentru a ajunge concurența din urmă, pentru a deveni mai bun decât fratele Citroen și pentru a putea spera cu adevărat la o competiție directă cu germanii din segment. Ei bine, nu sunt de-acord că 208 este la nivelul concurenței sau că 508 este cel puțin la fel de bun precum majoritatea modelelor din clasa sa. Dar la nivel de clasă compactă, Peugeot a înviat într-un mod parcă incredibil. Poate că noul 308 nu te va atrage cu designul său complet nou la fel de puternic cum te va atrage ideea de „noul 308”. Știu că designul este subiectiv dar cred că 308 rămâne o apariție discretă pe străzi și în segment, în ciuda designului complet nou. Ce contează însă este că noul ADN de identitate de marcă este prezent în mod evident în desenul feței și al spatelui și astfel mașina asta va atrage atenția destul de puternic pe străzi doar pentru că este nouă. Cred că după ceva ani, vor trebui să facă ceva interesant la facelift pentru a menține interesul aprins asupra modelului.

Însă dacă toate reclamele la mașina vor folosi imagini cu interiorul, s-ar putea să avem un nou bestseller în segment, cel puțin în România.

Complet redesenat și reproiectat la interior, noul 308 ne demonstrează că Peugeot intră într-o eră minimalistă de design. Interiorul este extrem de spectaculos prin simplitate, prin minimalismul designului, prin lipsa evidentă a unei multitudini de comenzi cu care eram obișnuiți, foarte obișnuiți de Peugeot în urmă cu doar câțiva ani. Pe consola centrală sunt acum doar șase butoane iar unul dintre ele este comutatorul rotativ de volum al sistemului audio… Și nu e vorba că doar ai puține butoane. Pur și simplu, toate formele din interior și mai ales consola centrală sunt frumoase.

Și evident, când vezi ceva frumos, îți vine să-l atingi, să-l mângâi iar în 308 dacă faci asta, vei rămâne din nou surprins. Materialele plastice sunt (aproape) moi dar foarte plăcute la atingere, la pipăit. Iar impresia de soliditate germană acum apare pentru prima oară într-un interior franțuzesc de clasă compactă. Niciodată Peugeot nu a lansat o mașină nouă care să fie un salt atât de puternic de la o generație la alta precum este noul 308 față de vechiul model.

Desigur, există și un element cu care eu personal nu mă împac foarte bine.

Mai ales cu numele alese pentru interior. Conceptul de interior se numește i-Cockpit. Serios, în vremurile Apple să dai un nume cu i-ceva este destul de penibil și lipsit de imaginație. Și la cum arată interiorul nu ai spune că oamenii de la Peugeot nu sunt lipsiți de imaginație, dimpotrivă. Mai departe, ți se spune că ai instrumentar de bord head-up display. Ooo, cât de tare, exclami fără să vrei și tot fără să vrei vei fi dezamgit să afli că instrumentarul de bord amplasat departe de volanul foarte mic, undeva lângă parbriz se numește la 308 head-up display. Hm.

Legat de „head-up display”, senzația că vei conduce mașina de pe banchetă și cu volanul în brațe nu este atât de ciudată și agasantă ca în 208 sau în 2008. Și am înțeles totuși de ce i se spune HUD… Pentru că trebuie să cobori foarte puțin privirea de la drum pentru a vedea ceasurile. Nu cred că toți constructorii vor muta ceasurile la fel ca Peugeot cred că vor începe din ce în ce mai mulți să folosească adevărate HUD iar acestea ceasuri Peugeot vor intra în istorie la fel ca volanul cu butuc fix. Foarte repede. Pentru a da totuși un verdict clar amplasării instrumentarului cred că cel mai bine este să mergeți să conduceți un 308 și să vedeți cum vă simțiți la volan… și tot atunci vă veți da seama dacă urâți sau iubiți turometru cu ac ce funcționează invers, de la dreapta spre stânga…

Veți descoperi și niște scaune noi și o poziție de conducere de data aceasta corectă.

Joasă și ergonomică din toate punctele de vedere. Scaunele versiunii Active pe care am condus-o eu ofereau și o susținere laterală foarte bună doar că mi s-au părut foarte tari. Cumva duse prea mult în zona scaunelor sport. O opțiune de scaune ergonomice precum cele de la Opel sau VW momentan nu există la francezi.

Pentru primul test am condus vreo trei sute de kilometri un 1.6 HDi de 115 CP echipat cu transmisia manuală nouă cu șase rapoarte. O cutie automată ce are tot șase trepte va fi lansată în prima jumătate a anului viitor dar momentan nu se știe ce motoare va putea echipa. Momentan, lipsa cutiei automate este un minus în concurența cu mașinile din segment și mai ales cu principalul model „vizat” de noul 308 – Golf 7. Dar având în vedere că are prețuri foarte-foarte bune și extrem de accesibile, noul 308 s-ar putea să se adreseze acelei categorii de clienți care vor să dea cât mai puțin pe o mașină și nu sunt interesați să cheltuiască mult pe opționale.

Deși, dotările opționale au prețuri atât de mici încât ai spune că te uiți pe o listă de dotări de la Dacia, nu de la un model compact concurent direct cu Golf. De exemplu, luăm cel mai accesibil diesel de 115 CP din listă – echipare de bază Access – 18.171 euro cu TVA inclus sau, până la 30 noiembrie cu preț special – 17.321 euro. Scaune față încălzite – 226 euro, radio CD, USB, Bluetooth 387 euro, vopsea metalizată 387 euro… Prețuri foarte bune. Dacă urcăm la echiparea medie Active pe care am și testat-o, prețul de pornire este de 18.684 (redus până la 30.11) și pe el poți pune alte opționale, la fel foarte accesibile: navigație plus a doua priză USB (!) 484 euro, jante aliaj 17 inch 242 euro sau senzor parcare spate 177 euro. Și vesiunea de top este de luat în calcul mai ales că ea vine echipată standard cu farurile full-LED care nu pot fi cumpărate altfel opțional și cu mici modificări de design la nivel de detalii. Iar detaliile contează.

21.310 euro costă un diesel de 115 CP în echiparea de top.

Chiar dacă nu poate fi echipat cu suspensie spate independentă, Peugeot 308 este o mașină cu un comportament dinamic cum Peugeot nu a avut niciodată în segmentul compact. Ținuta de drum este bună până la limită unde spatele cu configurație semi-independentă va tinde să piardă aderența destul de repede, la fel și pe denivelări. Mai mult, suspensia spate este și destul de zgomotoasă iar asta este o problemă din cauza altor calități ale acestei mașini. Antifonarea este foarte bună iar motorul diesel este foarte silențios. Foarte silențios. Și astfel, zgomotele suspensiei devin destul de puternic simțite la interior și este păcat.

Și este păcat și pentru că motorul de 1.6 litri diesel este și el foarte bun. În afară de faptul că este lipsit de forță pentru depășiri din scurt (trebuie să retrogradezi din 6 în 3 dacă vrei o depășire de la 100 km/h, el este plăcut la o exploatare în regim de croazieră. Cutia de viteze este plăcută pentru că are o timonerie aproape perfectă. Cursa între trepte este puțin cam lungă dar având în vedere ce cutii avea Peugeot acum câțiva ani putem trece peste asta. Consumul de combustibil este foarte bun, dacă ai un stil de conducere economic poți consuma în afara orașului undeva aproape de 4 litri de motorină pentru 100 km parcurși, cu mașina plină.

Momentan, cel mai vândut model Peugeot în România este 2008 care a devenit în scurt un mare succes pentru țara noastră.

Testul nostru cu el îl puteți revedea aici. Spuneam atunci că 2008 este un crossover care are șanse mari să fure din vânzările lui 308 dar și pentru că este și el o mașină foarte bună, abia aștept să merg cu modelul compact nou Peugeot. Acum, după ce am condus 308, consider că este stupid să cumperi un 2008 care costă la fel în loc de el doar pentru că arată a mini-SUV. La aceiași bani, ai o mașină aproape la fel de mare și care este mai rafinată și mai reușită ca niciodată.

308 este cel mai bun Peugeot al ultimilor ani și cea mai bună compactă franceză pe care am condus-o de foarte mult timp. Acum se poate bate de la egal cu Golf și Focus pentru că în rest este mai bun decât celelalte modele din clasă. Prețurile sale sunt foarte bune și chiar dacă motorul de 1.2 litri care are un preț de achiziție sub 11.000 de euro pentru bază, probabil că nu va convinge multă lume, versiunea pe benzină de 1.6 litri cu 125 CP în echipare Active de 16.868 euro cu TVA (până la 30 noiembrie) poate deveni bestseller pentru marcă. Și de aceea, pentru „Mașini, Teste și Verdicte” vom conduce o astfel de versiune iar testul său îl veți vedea în decembrie.