Țară mică, mese puține, lume mică, piețe puține: cam așa ar putea fi rezumat segmentul SUV A0, adică cel al SUV-urilor mici. Mă rog, crossoverelor mici. Sau, mă rog, al mașinilor mici un pic mai înalte. Unii ar putea spune că segmentul a fost prefigurat prima oară de Ford Fusion (deși unii încadrau Fusion-ul mai degrabă la monovolume mici), dar totul a explodat cu Nissan Juke. Apoi au urmat Renault Captur, Peugeot 2008, Fiat 500X, Jeep Renegade, Ford Ecosport, iar anul ăsta vedem Hyundai Kona, Kia Stonic, Citroen C3 Aircross sau, un pic mai târziu, VW T-Roc. Înșiruirea asta a mea are două calități: în primul rând este aleatorie și incompletă, pentru că pur și simplu nu ai cum să ții minte toate mașinile mici aruncate în clasa asta. Pe bune, e nebunie. SEAT susține că, din 2010 și până acum, creșterea este de 700% în segment, o cifră uluitoare.
Ok, deci aici intră Arona…
Da, aici. Arona are 4,138 m lungime, 1,780 m lățime și 1,543 m înălțime, este construită pe platforma MQB A0 a grupului VW și, logic, are același ampatament cu Ibiza. Unii spun că este, de fapt, o Ibiza mai înaltă, oamenilor de la SEAT le place să spună că este „fratele mai mic al lui Ateca”.
Mda, păi ai putea spune că seamănă un pic cu Ateca…
Da, din punct de vedere design mașina se încadrează perfect în gamă, o recunoști ca fiind SEAT instantaneu, indiferent dacă o vezi din față sau din spate. Oamenii de la SEAT au conceput-o pentru „jungla urbană” și pentru clienții care vor customizare excesivă: 68 de combinații de culori sunt posibile pentru exterior. Arată coerent, închegat, iar dacă îi lipsește ceva veselie din design, compensează cu atitudinea pe care i-o oferă garda la sol de 190 de mm. 190 de mm! Cu toate că nu are tracțiune integrală, asta ar trebui s-o scoată din suficiente situații înzăpezite.
Așa, hai că te apropii de ce ne interesează. Cum merge?
Arona vine în 3 variante benzină (1.0 TSI 95 CP, exclusiv manuală, 1.0 TSI de 115 CP, care poate veni cu manuală sau DSG, 1.5 TSI 150 CP, care poate fi echipat și el cu manuală sau DSG) și două diesel (1.6 TDI de 95 sau 115 CP). În echiparea FR, benzina de 150 de cai pe care am condus-o la Barcelona avea jante pe 18 (!) și amortizoare adaptive, ceea ce înseamnă că mașina stă bine înfiptă pe șosea, pe serpentine. O particularitate nu tocmai pe gustul meu la mai multe modele SEAT este că pedalele sunt moi și din cauza asta îți ia niște timp să te obișnuiești cu ele, iar pe Arona asta senzația a fost cu atât mai ciudată cu cât direcția e mai degrabă tare. Timoneria cutiei manuale e precisă, ceea ce e un plus, iar reglajul suspensiei oarecum ireproșabil, fie că vorbim de viraje luate agresiv, fie că mergi pe macadam sau asfalt stricat. Comfortabil, dar dinamic, spun oamenii de la SEAT. Nu e neapărat un comportament sportiv, cred că agil e un cuvânt mai potrivit, ceea ce merge ca descriere și pentru motorul de 150 de cai. 0-100 se întâmplă în 8 secunde, ceea ce este o valoare absolut decentă, chiar dacă în viața reală mi s-a părut că mașina ar suporta lejer mai multă putere de-atât.
La interior cum e?
Nu chiar design emoțional, dar comenzi coerent amplasate, butoane mari și un display cu touch care funcționează foarte bine, are o rezoluție din vremurile noastre și pe care te joci cu: Apple CarPlay, Android Auto, Mirror Link sau SEAT Drive App. Din 2018, Arona va veni și cu Amazon Alexa, sistem interactiv de voice control, dar până atunci trebuie să știți că mi-a luat un pic să mă acomodez cu poziția de condus (probabil din cauză că șezutul mi s-a părut cam lung, spre genunchi), dar odată ce nimerești, călătoria nu va fi obositoare. Plasticele sunt tari în partea de jos a bordului și a consolei centrale, dar FR vine cu piele pe bord cusută cu fir roșu, în compensare. Spații de depozitare sunt în locurile normale, locurile pentru așezat băuturi cred că ar fi putut fi mai adânci, dar sistemul audio e Beats și există multă tehnologie care te ajută: Front Assist, Hill Hold Control, Fatigue Detector, senzori de ploaie și pentru faruri, sistem de asistență Multi-Collision Brake cu posibilitatea de a activa și Rear Cross Traffic Alert, asistență pentru unghiul mort și sistem de asistență la parcare. În spate, de fapt, am avut cea mai mare surpriză, pentru că e spațiu foarte bun și la genunchi și la cap pentru pasageri chiar mai lați și mai înalți decât mine. Nu există însă cotieră. Nici portbagajul nu e de ignorat, oferă 400 de litri, valoare care e bună pentru segment.
Ok, deci în concluzie?
Deși nu vine cu integrală și e mai fadă la interior decât mi-ar fi plăcut, mașina stă foarte bine la capitolele spațiu, tehnologie, conectivitate, gardă la sol. Este, în mod clar, o opțiune coerentă în segment, între toate mașinile pe care le-am enumerat mai sus. Ce nu înțeleg eu la Arona este, de fapt, ce nu înțeleg la nici un crossover dintre astea mici: de ce mi-aș lua o mașină mică cu gardă la sol mai mare pentru oraș, când aș putea, la banii ăștia, fie să mă uit direct spre Leon, fie să fac o economie mică și să-mi iau direct Ibiza? Aceasta este întrebarea segmentului, la care cei 1.3 milioane de oameni care au cumpărat o asemenea mașină în 2016 au răspuns cu argumente care mie îmi sunt cam străine.