Analiză prețuri: Opel Astra Sports Tourer vs Opel Zafira Tourer facelift

opel-vauxhall-zafira-tourer-2017-3

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă ar fi să enumăr două categorii de automobile populare în Vest, dar nu așa de căutate în România, acestea ar fi break-urile și monovolumele (MPV-urile). Cu toate acestea, am observat că aceste nișe au clienții lor fideli, informați și cunoscători. Acestora, dar nu numai, mă voi adresa în cele ce urmează.

Atât modelele break, cât și MPV-urile oferă un plus de spațiu, versatilitate și practicalitate față de hatchback-uri, sedanuri sau chiar SUV-uri. Și pentru că cercurile de clienți se intersectează oarecum și este posibil ca o persoană să fie indecisă cu privire la ce model să aleagă, am ales să răspundem la întrebarea “Eu ce îmi cumpăr?” folosind ca exemplu două oferte ale aceluiași producător, în cazul de față Opel.

Producătorul german a fost vândut de curând grupului PSA, însă compacta Astra K (inclusiv versiunea Sports Tourer) este construită pe noua platformă D2XX în care General Motors a investit 220 milioane $. Platforma este una bazată pe simplitate și pe greutate redusă. Astra K este mai ușoară cu peste 200 kg ca Astra J. E ca și cum ai da jos 3 pasageri din mașină. Acest lucru ajută performanțele, emisiile, consumul, uzura pieselor, orice.

A treia generație Zafira, sau Zafira Tourer, cum vreți să îi spuneți, a trecut recent printr-un facelift, însă modelul încă este bazat pe platforma GM Delta II folosită și de Astra J, platformă criticată pentru greutatea destul de mare. Dar vom reveni la acest aspect. Monovolumul compact a primit un limbaj de design similar cu al hatchback-ului. Pe de-o parte e un lucru bun, deoarece multă lume îl consideră un model nou. Pe de altă parte, Zafira și-a pierdut identitatea pe care a mizat atunci când a primit titulatura de Tourer. Părerile sunt împărțite.

Să începem cu dimensiunile. Opel Astra K Sports Tourer măsoară 4702 mm lungime, 1809 mm lățime și 1499 mm înălțime. Zafira vine cu dimensiuni de 4666 x 1884 x 1660 mm. Ampatamentul este locul unde Zafira își arată calitățile (2670 vs 2662 mm), fiind proiectat din start pentru a putea acomoda trei rânduri de scaune. Cu bancheta de pe rândul al treilea ridicată, portbagajul monovolumului va fi limitat la 152 litri. În configurația cu 5 locuri, Astra pierde în fața fratelui mai înalt (540 vs 710 litri), iar în ceea ce privește volumul total disponibil, rezultatul este același (1630 vs 1860 litri).

Am ales pentru această comparație destul de lăudatul motor diesel 1.6 CDTI cuplat la o cutie manuală cu șase rapoarte. Deși cuplul maxim dezvoltat este același (320 Nm), iar puterea maximă este dezvoltată pe aceeași plajă de turații (3500-4000 rpm), motorul Astrei dezvoltă 100 kw (136 cai putere), iar cel al Zafirei stoarce doar 99 kw (134.64 cai putere). Fie, nu e mare diferență, însă dacă e să ne raportăm la masele celor două modele, atunci este. Astra Sports Tourer 1.6 CDTI cântărește 1328 kg, pe când Zafira oprește cântarul la 1673/1700 kg în configurația cu 5/7 locuri. Mare parte din această diferență o face platforma. La capitolul performanțe, Astra are un mic avantaj. Sprintul până la 100 km/h este realizat în 10.1, pe când Zafira reușește performanța în 11.2 secunde. Viteza maximă de 205 km/h este și ea mai mare decât a monovolumului cu 12 km/h. Dar dacă vreți o dovadă clară a efectului kilogramelor în plus, trebuie să aruncați o privire asupra elasticității 80-120 km/h. La break durează 8.7 secunde, iar la MPV durează 11.3 secunde. Însă clientul se va uita la consum mai mult, acolo unde Sports Tourer afișează o cifră de 3.8-3.9 l/100 km în ciclu combinat, mai bună decât cea de 4.5-4.7 l/100 km pe care o declară Zafira.

Vom lua ca termen de comparație pentru ambele modele versiunea de echipare Innovation, singura disponibilă atât pe Astra Sports Tourer, cât și pe Zafira facelift.

Astfel configurat, Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI 136 CP Innovation are un preț de listă de 22.390 euro cu TVA, pe când Opel Zafira 1.6 CDTI 134 CP Innovation pornește de la 25.370 euro cu TVA.

Ambele modele vin în standard cu climatizare automată, volan multifuncțional îmbrăcat în piele, tempomat, senzori de parcare spate, asistentul personal Opel OnStar, Radio 4.0 Intellilink, USB, AUX, jante de aliaj de 17” și proiectoare de ceață.

Desigur, există și diferențe de dotări. De exemplu, Zafira vine în plus cu 7 locuri, scaune față confort, faruri Matrix LED și senzori de parcare față.  Iar Astra are în plus față de Zafira șase difuzoare în loc de patru și Bluetooth.

Dacă încercăm să echivalăm dotările și să adăugăm opționale precum vopsea metalizată și sistem de navigație, vom ajunge la un preț de 24.720 euro cu TVA pentru Astra și de 26.690 euro cu TVA pentru Zafira. Interesant este că această diferență de 1970 euro poate scădea la 1680 euro dacă se optează pentru eliminarea rândului trei de scaune la monovolumul german.

Concluzionând, Astra Sports Tourer este mai rapidă, economică, ușoară și ieftină, iar Zafira plusează cu spațiul interior, portbagajul mai încăpător și utilitatea celor șapte locuri.

Uneori este mai bine să le testați pe amândouă, pentru a vă face o idee cu privire la care se mulează mai bine pe nevoile și pretențiile dumneavoastră, ceea ce vă și recomandăm să faceți, sunt sigur că reprezentanții Opel vă așteaptă.