Audi Q2, testat în Elveția: the challenger

A165643_large

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ce-avem noi aici?

Cel mai nou model Audi, cel mai mic Q. De fapt, este acea nișă pe care Audi nu intrase, unde se joacă MINI Countryman și prin care oamenii de la Ingolstadt vor să aducă spre brand niște oameni mai tineri, mai hipsteri, mai angrenați mental în jungla urbană. Prin urmare, nu doar că au riscat și au scos pe piață un model care, SURPRIZĂ, nu seamănă cu toate celelalte modele Audi, dar care poate fi și personalizat in extenso, de la culori pentru caroserie și interior până la tot felul de echipamente. Până și vizualul pentru comunicare e făcut pe stil cartoonish / manga, efortul e făcut pe toate planurile, iar departamentul de vânzări speră ca 70% din clienții de Q2 să fie noi pentru marcă.

Bine, bine, dar cam unde se poziționează în gamă?

Păi, după cum îi spune și numele, este imediat sub Q3. Este cu 20 de cm mai scurt decât Q3 și cu doar 13 cm mai mic decât A3 Sportback. Cu toate astea, e mai lat și are console față / spate foarte scurte, ceea ce ar trebui să ajute la manevrabilitate. De fapt, Audi a luat atât de în serios Countryman drept competitor, încât undeva în prezentarea mașinii a și scăpat de câteva ori expresia “go kart feeling”. Cumva, folosindu-se de platforma MQB pentru mașina asta, au reușit să și țină greutatea destul de jos (pentru motorul 1.0 TFSI de 116 CP, trei cilindri, benzină, e pe la 1200 de kg). Prețuri nu avem încă pentru România, dar după toate estimările, ar trebui să fie undeva subtil peste A3 Sportback și, desigur, mai jos decât Q3.

Păi și? E go kart feeling sau nu e go kart feeling?

Nu prea. De fapt, comunicare lui Countryman drept competitor direct cred că face sens tocmai prin poziționarea acestui Q2 ca alternativă rafinată. Comportamentul dinamic se încadrează în stilul Audi: un compromis foarte bun pentru viața de zi cu zi între confort și dinamism, cu accent pe finețe. Există și amortizoare controlate electronic, dar chiar și fără, mașina se comportă neutru nu doar dacă o conduci neutru, ci și dacă o împingi spre limită. Direcția progresivă e standard și un pic moale, nu-ți trimite feedback de mașină sport, dar fața se va înscrie tot timpul, negreșit, acolo unde vrei tu.

Și motoarele?

Q2 va fi disponibil cu trei motoare pe benzină (1.0 TFSI, 3 cilindri, 116 CP, 1.4 TFSI, 4 cilindri, 150 CP și 2.0 TFSI de 190 de cai) și două motoare diesel în patru cilindri, unul de 1.6 TDI 116 CP și un 2.0 TDI în două variante de putere, 150 și 190 de cai. Motorul pe benzină de 116 CP pare leșinat și chinuit, pedala de accelerație e moale și durează ceva de când o apeși până se întâmplă ceva (din fericire, însă, se mișcă), motorul 1.4 de 150 de cai pare potrivit pentru Q2, mai ales că taie din când în când și imperceptibil doi cilindri ca să salveze combustibil, iar diesel-ul de 190 de cai face din Q2 o mașină foarte rapidă. De departe însă, cea mai smart alegere pentru un Q2 pare dieselul de 116 cai putere, care trage suficient de vânjos și care nu consumă, practic, aproape nimic.

La interior?

Aici chiar că nu am avut nici o surpriză. Materiale excelente, îmbinate perfect, comenzi amplasate ergonomic și butoane care dau confirmări auditive și tactile astfel încât să nu fie nevoie să-ți iei ochii de la drum ca să vezi dacă s-a întâmplat ce-ai vrut să se întâmple. Tot în direcția asta, Audi a pus pe Q2 nu doar opțiunea Audi Virtual Cockpit pentru instrumentarul de bord, ci și un head-up display (proiecția nu e în parbriz, ci pe un mic suport care se ridică din bord). Deci interiorul e excelent la calitate și faorte bun la spațiu, mai ales pentru pasagerii din față. Aici e loc suficient. Pe bancheta din spate eu am loc suficient la picioare, dar îmi rămâne foarte puțin loc să bag palma între cap și plafon. Șezutul banchetei ar fi putut să fie un pic mai mare, dar pe de altă parte spătarul e foarte bine profilat, cu suport lateral pe care nu m-aș fi așteptat să-l găsesc. Portbagajul are 405 litri cu bancheta în poziție normală, ceea ce este mai mult decât A3, foarte bine.

Păi și? Ne place sau nu?

Ne place. Chiar dacă designul mi se pare în continuare cuminte, apreciez maxim efortul de a face o mașină diferită față de liniile obișnuite Audi, mai ales că se pare că acest Q2 este un prim pas spre a diferenția mai mult gama Q de gama A. Doamne-ajută! Dincolo de discuția subiectivă referitoare la design, mașina e un pachet foarte bine gândit și țintit spre un public cu potențial. Youngsters, hipsters, sportsters, urbaners, millenials, UNITE!