Benzină sau diesel, manuală sau automată, hatch sau break, noul Ford Focus ST

29c4f088-2019-ford-focus-st-5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ford a reușit să uimească lumea cu aproape incredibilul Ford Focus RS de 350 cai putere. Lumea parcă a uitat instant de fratele său mai mic, ST, însă sportiva mai accesibilă are ultimul cuvânt, deoarece RS nu se mai fabrică, iar Ovalul Albastru a prezentat noua generație a rivalului lui Golf GTi.

Hai să începem cu motorizările. 2.3 EcoBoost sună cunoscut? Este o unitate puțin detunată a celei de pe Mustang facelift, produce 280 CP la 5.500 rpm (cât Megane R.S.) și 420 Nm între 3.000 și 4.000 rpm (mai mult decât orice rival). Americanii susțin un timp de sprint 0-100 km/h de mai puțin de șase secunde. Având în vedere că Mustangul are 10 CP și 420 Nm în plus și face suta în 5.8 secunde, pot crede asta. Plus că Megane R.S. are același timp. Ajută și noul diferențial cu alunecare limitată controlat electronic (eLSD) ce pune puterea (și cuplul) la sol foarte eficient. Despre motorul pe benzină ce mai putem spune? Dispune de o tehnologie anti-lag ce menține presiunea în turbină în modurile Sport și Track preluată și ea de la Mustang. Nu zicem nu.

Al doilea motor în gamă este un nou 2.0 EcoBlue de 190 CP la 3.500 rpm și 400 Nm între 2.000 și 3.000 rpm. Eu sunt sigur că inginerii Ford s-au jucat și cu versiunea biturbo a acestui motor, aceea ce produce 240 CP și 450 Nm, însă eu bănuiesc că nu au ales-o din două motive, fie cuplul e prea mare pentru diferențial, fie cuplul este prea mare pentru una dintre cele două transmisii.

Da, avem două transmisii, ceea ce înseamnă că Focus ST primește pentru prima dată o cutie de viteze automată. Dar să începem cu cea manuală. Are șase rapoarte și un sistem opțional de rev-matching (Performance Pack) ce poate fi dezactivat de către șofer dacă se simte încrezător în talentele sale de pilot. Automata e puțin dubioasă, a venit de nicăieri și dispune de șapte rapoarte (cu unul mai puțin decât cea de pe modelele standard). Folosește o tehnologie cu hidroconvertizor de cuplu și are funcție Adaptive Shift Scheduling, adică termen de marketing pentru faptul că îți analizează stilul de condus și schimbă corespunzător ca să nu mai aibă lag și să nu subtureze motorul dacă tu preferi să mergi mai turat sau mai sportiv.

CCD (Continuously Controlled Damping) este prescurtarea noilor amortizoare adaptive ce vin în standard la EcoBoost și contra cost la EcoBlue și care lucrează împreună cu suspensia independentă SLA (short-long arm) pentru a oferi atât confort, cât și agilitate la apăsarea unui buton.

În cifre seci, noul Focus ST este cu 20% mai rigid pe față și cu 13% mai rigid pe spate, iar garda la sol este cu 1 cm mai joasă față de modelul anterior. Servodirecția electrică este cu 15% mai directă, frânele sunt mai mari și dispun de două pistonașe și un sistem Electric Brake Booster ce face acționează mai rapid decât un sistem hidraulic tradițional.

Era să uit de exterior. Dacă știți cum arată un Focus ST-Line, ST-ul adevărat nu este cu mult diferit, dar este marginal mai agresiv, iar la interior găsim scaune Recaro disponibile îmbrăcate atât în material textil, cât și în piele). Partea interesantă este că poți cumpăra noul Ford Focus atât în configurație hatchback, cât și Wagon.