„Ce Cupra să îmi cumpăr?” Îți răspundem noi, trecând prin toată gama: Ateca, Born, Formentor, Leon

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Multe lucruri se întâmplă în universul Cupra, iar în cazul în care încă te întrebi care-i faza cu brandul, zic să facem totuși o scurtă recapitulare.

În gama Cupra actuală găsești atât modele de performanță (Formentor VZ5, cu cinci cilindri și 390 CP) cât și SUV-uri încăpătoare (Ateca), breakuri și hatchbackuri sexy (Leon/Leon Sportstourer) sau chiar citadine electrice (Born). Le-am luat pe toate ca să le descoperim pe rând, încercând să răspundem la întrebarea „Eu ce Cupra să-mi cumpăr?”.

Cupra Ateca

Începuturile lui Cupra ca brand au fost ușor ambigue pentru publicul larg, pentru că primul model care a purtat sigla tribală din cupru a fost Ateca, un model pe care-l găseai și în familia SEAT.

Sigur, confuzia înceta odată ce aflai că Ateca de la Cupra avea 300 de cai-putere, tracțiune integrală și un sprint 0-100 în 5,2 secunde. Pe scurt, era un crossover practic, dar cu spirit și performanțe de hot hatch demne de numele Cupra.

Între timp, gama de motorizări pentru Cupra Ateca a fost extinsă cu alte două motorizări populare, pe benzină, de 1,5 litri cu 150 de cai-putere și de 2 litri cu 190 de cai-putere și tracțiune intregală.

Dacă vrei o motorizare de mijloc, bună la toate, poți opta pentru motorul pe benzină de 2 litri, cu 190 de cai-putere și tracțiune integrală.

Sigur, o Cupra modernă nu se remarcă doar performanță, ci și prin estetică, la exterior, și prin materiale de calitate la interior, completate de o listă de dotări standard îndestulătoare.

Cupra Ateca, de exemplu, vine în standard cu jante de 19”, faruri full LED, proiectoare de ceață cu LED și funcție cornering, stopuri LED, sistem keyless entry, iar la interior primești volan îmbrăcat în piele, tapițerie mixtă, sistem de climatizare pe două zone, instrumentar digital de 10,25” și infotainment de 9,2” cu Apple CarPlay wireless și Android Auto, navigație și sistem audio cu 8 boxe? Plus: multe airbaguri, inclusiv pentru genunchi.

Iar dacă vrei mai mult, pe lângă opțiunile de personalizare cu piele de culoare albastră, de exemplu, pentru Ateca poți bifa și amortizarea adaptivă, plafonul panoramic cu trapă sau sistemul audio Beats, pentru ca experiența Cupra să fie completă.

Ateca este cel mai mare SUV din gama Cupra în acest moment, iar asta înseamnă spațiu berechet la interior pentru patru, până la cinci adulți și un portbagaj practic, de până la 510 litri.

Cupra Born

Direcția electrică nu mai este de ceva vreme una neconvențională, însă asta nu înseamnă că experiența nu poate să fie una deosebită — probabil că asta s-au gândit cei de la Cupra atunci când au făcut Born, primul model electric din portofoliul Cupra.

În echiparea de bază, Born are 204 cai-putere și o baterie de 58 kWh, pentru o autonomie electrică maximă de 426 de kilometri. Dacă vrei mai mult, atât în termeni de putere cât și de autonomie, versiunea de top are 231 de cai și baterie de 77 kWh. Autonomia maximă? 548 de kilometri.

Din fericire, neconvenționalul privește aici mai degrabă designul — Born are, prin liniile sale, trăsături care te duc cu gândul la „sangre caliente”.

Pragurile de la mașina asta nu sunt doar praguri, au aici un artificiu de design.

Spatele are un cozoroc pronunțat pentru lunetă, are rotunjimi la hayon și are un difuzor de mari dimensiuni aici, în partea de jos.

Din față, Born este foarte agresiv, are rotunjimi care parcă te duc cu gândul la 500 de cai, avem aici un element vopsit în bronzul de pe tridentul de pe capotă și jantele… jantele au 20 de inchi. Blizzard!

Toate astea-l transformă pe Born într-un mijloc de transport urban cool, dar și rapid. Și spațios chiar, pentru o citadină electrică modernă: portbagajul are 385 de litri, iar bancheta spate vine pregătită cu prinderi ISOFIX.

Ca și în cazul celorlalte modele Cupra, configurarea și personalizarea unui Born este o experiență satisfăcătoare, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnologic — pentru că Born poate fi echipat, de exemplu, cu heads-up cu realitate augmentată, sau cu suspensie adaptivă.

Cupra Formentor

După această tranziție de marcă a apărut și primul model Cupra de sine stătător. Adică un model care nu are cum să nu fie confundat cu niciun altul. Și aici nu mă refer doar marca înfrățită SEAT, ci la oricare alt brand. Originalitatea în design a lui Formentor este cea mai convingătoare declarație Cupra că aici lucrurile se fac diferit, ca să nu zic chiar… îndrăzneț. Până la urmă, mottoul acestui brand este: „Pentru cei care caută neconvenționalul.” Iar Formentor pare să fie construit urmând îndeaproape această ideologie.

Teoretic, Formentor este un crossover, cu toate că aspectul exterior face multe hatchbackuri să roșească, iar prin modul în care se conduce, face multe crossovere invidioase. Iar în versiune de top, VZ3, care ascunde sub capotă un motor cu 5 cilindri în linie și 390 de cai-putere, Formentor reușește să descrie în mod sublim spiritul Cupra. Pentru că — nu-i așa? — Cupra vine de la Cup-Racing.

Dar, din fericire pentru buzunarele celor care vor un crossover dar totuși nu vor 390 de cai, există și această versiune acum, 1.4 eHybrid, 204 cai.

Iar dacă zici eHybrid, zici hibrid plug-in pe care-l poți încărca acasă și care te poartă electric până la 50 de kilometri cu un singur plin. Dacă vrei un eHybrid mai puternic, să știi că există și o versiune cu 245 de cai-putere. Iar lista de motorizări nu se oprește aici: Formentor este oferit cu cinci motorizări pe benzină, dar și cu un diesel economicos, cu 150 de cai.

Indiferent cum îți configurezi Formentorul, o să arate bine, iar dacă simți nevoia de a te accesoriza și tu astfel încât să te asortezi și mai bine cu mașina ta, să știi că găsești marfă originală în oricare Cupra Garage, adică showroomul dedicat acestui brand tânăr și îndrăzneț. Sigur, la Cupra Garage găsești evident și modelele din gama actuală, dar și consilieri de vânzări care să te ghideze în procesul de configurare și de achiziție.

Formentor vine în standard cu jante de 18”, diferențial electronic, faruri LED, proiectoare LED și stopuri LED cu semnalizare dinamică, climatizare pe trei zone, instrumentar de bord digital de 10,25” și infotainment de 10” cu Apple CarPlay wireless, Android Auto și MirrorLink, scaune sport, asta ca să enumăr doar câteva din multitudinea de dotări.

Formentor se poziționează între Leon și Ateca, atât ca dimensiuni cât și ca spațiu interior. Dar cum acestea două sunt deja spațioase, e clar că și Formentor stă bine la capitolul spațiu. Portbagajul are până la 450 de litri.

Cupra Leon

Leon a fost poate cea mai… naturală adiție în gama Cupra, pentru că acest hot hatch (sau hot break, după caz) care a animat viața multor familiști de-a lungul deceniilor, prin veleitățile sale dinamice.

Totodată, să-ți cumperi un Leon înseamnă totodată și să te pregătești să explici tuturor pritenilor și cunoscuților că acesta nu este Leon Cupra, ci Cupra Leon, și că această inversiune de nume vine nu doar cu o nouă identitate vizuală, ci și cu un plus la capitolul calitate, pentru că modelele Cupra aspiră mai degrabă către premium, fiind poziționate superior acum.

Asta se vede și în lista de dotări standard pentru Cupra Leon, care include jante mari, de 18”, diferențial electronic, sistem keyless entry, scaune față sport, volan îmbrăcat în piele și încălzit, infotainment de 12” cu comenzi vocale și  climatizare pe trei zone, printre altele.

Sau, mă rog, poți să nu le explici nimic și pur și simplu să te bucuri de expriență, că tu știi ce ți-ai cumpărat și, mai ales, de ce ți-ai cumpărat Cupra Leon.

Lista de motorizări este variată în cazul lui Leon, cu motorizări pe benzină cu până la 310 cai-putere, cu un diesel economicos și chiar cu hibride plug-in.

Este frumos, este dinamic, dar Cupra Leon este și practic: portbagajul are până la 380 de litri în versiunea hatchback și până la 620 de litri în versiunea Sportstourer, adică break.

Imagini: SuperSpeed
Linkuri:
https://www.cupraofficial.ro/
https://www.cemasina.superspeed.tv/

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici