Ce este de fapt „Revoluția Volvo”

Volvo V60 D4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După cum bine știți deja, Volvo a scris o pagină importantă din istoria sa, lansând concomitent facelifturi pentru S60, V60, XC60, S80, V70 și XC70…

Noile modele cu facelift sunt deja disponibile la vânzare pe toate piețele unde Volvo este prezent și reprezintă cea mai mare ofensivă Volvo din istoria acestui brand. Când toată lumea credea că Volvo va avea aceeași soartă cu SAAB, chinezii au salvat brandul de la faliment și au început să investească.

Modelele cu facelift au fost restilizate subtil dar eficient (de exemplu radarul sistemelor de asistență și cruise control din grilă acum este ascuns mai frumos privirii chiar dacă de aproape pare o „lipitură chinezească”) iar interioarele sunt finisate mai bine și au primit dotări mai moderne (instrumentarul de bord complet digital este acum opțional la fel și un sistem de entertainment cu conexiune la internet și aplicații dedicate).

Însă asta nu este totul.

Volvo avea probleme cu motoarele învechite moral dar și la propriu. La fel și cu transmisiile. Cu o mică întârziere față de facelift, Volvo începe în această toamnă o ofensivă la fel de mare precum restilizarea: toate motorizările clasei medii (S60, V60, XC60) vor fi schimbate.

Pentru că tot am menționat de clasa medie, aici lucrurile sunt clare. Toată industria recunoaște motoarele BMW ca fiind cele mai performante din toate punctele de vedere: fac mașinile rapide, consumă puțin și sunt ecologice. Chiar și oficialii Volvo sunt de aceeași părere dar acum declară că au motoare mai bune decât cele ale bavarezilor… Cifrele le dau dreptate, la mașini din clase comparabile, Volvo are valori mai bune de accelerație, de consum și emisii CO2.

Până la un comparativ, iată cum stau lucrurile strict cu noile motoare Volvo.

Indiferent că vorbim de benzină sau diesel, motoarele Volvo DriveE au patru cilindri și doi litri cilindree și sunt supraalimentate cu turbo. Excepție face motorul pe benzină de top care are 306 CP fiind supraalimentat și cu turbo dar și cu compresor.

Motoarele pe benzină au puteri de 150,  190, 245 respectiv 306 CP. Este clar că va urma și o versiune clar mai puternică de 306 CP pentru că motorul T6 cu turbo și compresor are potențial mare, momentan neexploatat complet de ingineri. Foarte interesant este că motoarele Volvo au puteri foarte apropiate de cele ale lui BMW – clar targetul de depășit la momentul începerii proiectului noilor propulsoare. Dar, oficialii suedezi spun că nu au gândit special puterea de 306 CP… Ei au vrut să „aibă putere peste 300 CP” iar în SUA (piața principală pentru acest motor alături de China) calculul puterii dă 302 CP. Faptul că în Europa ai 306 CP este doar o întâmplare…

Pentru început, primul motor pe benzină ce va fi disponibil în România din noiembrie/ decembrie este T6-le de 306 CP. Va fi oferit pe XC60, S60 și V60 exclusiv cu o nouă transmisie automată în opt rapoarte de la producătorul japonez Aisin. Și atenție – doar cu tracțiune față pe toate modelele enumerate mai sus. Tracțiunea integrală pentru noile motoare va sosi în mod clar dar nu a fost confirmată oficial momentan… la fel și cutia manuală complet nouă, cu șase rapoarte. O vom testa clar însă în 2014.

Aceeași este povestea și la noile dieseluri.

Cu puteri de 120 și 150 CP cele mai mici dieseluri de doi litri au supraalimentare cu doar un turbo dar folosesc în premieră mondială injectoare cu senzor de presiune al combustibilului pe fiecare unitate în parte iar presiunea de injecție este de maxim 2500 bari. Reglând aprinderea pe fiecare injector în parte, motorul diesel Volvo consumă mai puțin și emite mai puțin CO2. Oficialii mărcii spun deja că noile injectoare vor avea același impact tehnologic la nivel mondial precum a avut-o sonda Lambda acum câțiva zeci de ani când a fost lansată de Volvo.

Dieselurile de top D4 și D5 sunt biturbo și au puteri de 181 respectiv 231 CP. Primul diesel care va putea fi cumpărat în România este și el disponibil exclusiv cu transmisia Aisin cu opt trepte și doar cu tracțiune față. Deci este foarte simplu, dacă vreți AWD cu motor de nouă generație mai trebuie să așteptați puțin. Dar dacă aveți mare-mare nevoie de AWD puteți să mai cumpărați încă mașinile noi cu facelift dar cu motoarele vechi, de exemplu dieselul D4 de acum, de 2.4 litri în cinci cilindri cu 163 CP.

La testele pentru presă din Franța am condus un V40 D4 automat, echipat deci cu noul motor de 181 CP și 400 Nm.

Motorul este pur și simplu senzațional. Nu pot spune că este perfect (încă mai sunt lucruri care pot fi îmbunătățite pe care le voi explica în testul din emisiune) dar diferența față de fostul motor D4 este ca de la cer la pământ. Iar cutia automată cu opt rapoarte, ah, cutie minunată! D4 și Aisin fac acum un cuplu ce pare imbatabil în materie de performanță sportivă dar și consum.

Testul #giurgeasibratu cu noul motor diesel D4 de la Volvo îl puteți vedea în emisiunea „Mașini, Teste și Verdicte” din data de 14 octombrie. Până atunci, în emisiunea de luni, 7 octombrie vedeți primul test cu facelifturile în România, cu un S60 D5 și un XC60 D4. Fostul D4 despre care am multe lucruri de comentat… adică de comemorat…