Simplifică și scade masa. Acesta era celebrul motto al lui Colin Anthony Bruce Chapman, fondatorul Lotus. Și atunci cum de compania britanică a reușit să construiască o mașină ce cântărește 1.680 kg la gol?
În primul rând, este electrică. În al doilea rând, are 2.000 cai putere. 2.000. Plus 1.700 Nm. Patru motoare electrice reușesc să împingă bestia în mai puțin de trei secunde. Viteza maximă este limitată la 320 km/h. Apropo, faceți cunoștință cu Evija, cel mai puternic hypercar din lume.
Bateriie îi permit o autonomie de 800 kW, ceea ce înseamnă că se poate încărca de la 0 la 100% în nouă minute. Problema este că nu există stație de încărcare momentan care să treacă de 350 kW. Astfel, timpul de încărcare crește la 18 minute.
Bateriile sunt cele ce îngreunează mașina, deoarece monococa din fibră de carbon cântărește doar 129 kg. Suspensia este derivată din motorsport, iar jantele de 20″ pe față și 21″ pe spate sunt fabricate din magneziu. Ele ascund anvelope Pirelli Trofeo R și un sistem de frânare AP Racing cu discuri ceramice. Datorită celor patru radiatoare, inginerii spun că Evija poate fi pilotată pe modul Track cel puțin șapte minute. Nurburgring, anyone?
Evija nu poate fi considerată o mașină frumoasă, este mai degrabă un instrument de tăiat și model aerul. Hypercarul electric dispune de aerodinamică activă și de un sistem DRS (Drag Reduction System) precum modelele de Formula 1. Spatele este acaparat de stopurile masive cu LED și de difuzorul de dimensiuni generoase. Sigla Lotus este iluminată și ia locul luminii de mers cu spatele.
Ușile se deschid în stilul celor de pe supermașinile suedeze Koenigsegg și îți fac loc în cabina din fibră de carbon cu bord plutitor. Volanul seamănă cu cel al mașinilor de curse și este îmbrăcat în Alcantara. Toate informațiile sunt afișate pe un ecran ce ia locul clasicelor ceasuri de bord. Consola centrală a fost inspirată de pârtiile de schi și dispune de butoane hexagonale cu feedback haptic. Scaunele scoică îmbrăcate și ele în Alcantara propul centuri de siguranță cu trei puncte sau unele opționale cu patru.
Clienții vor avea ocazia de a-și personaliza propria mașină cum doresc. Ba chiar vor putea să aibă propriul logo montat în fibra de carbon a caroseriei, pentru a fi pe același plan cu aceasta. Nu contează din ce material este logoul, poate să fie și din metal.
Lotus Evija va avea un preț de 2 milioane Euro, doar 130 unități vor fi fabricate, iar clienții vor trebui să achite un avans de 300.000 Euro pentru cel mai puternic hypercar DIN LUME.