Cineva a plătit 7 milioane $ pentru un Peugeot

Peugeot-L45-5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am tot auzit de sume exorbitante date la licitație pe creații ale unor producători precum Ferrari, McLaren, Bugatti, Mercedes-Benz sau Rolls-Royce. Însă de data aceasta cineva a scos din buzunar 7.26 milioane $ pentru un Peugeot.

Desigur, nu este vorba despre un 307 condus de către o bătrânică până la piață în Germania, ci despre un Peugeot L45 Grand Prix Two-Seater din 1914. De ce este acest model atât de special? Multă vreme s-a crezut că exemplarul de față a fost pilotat de către Dario Resta în ediția 1916 a Cursei de 500 mile de la Indianapolis, chiar învingătorul acelei etape. S-a demonstrat, însă, faptul că modelul de curse s-a aflat în mâinile lui Ralph Mulford, care s-a clasat pe locul al treilea.

Atunci de ce s-a vândut pentru atât? Secretul se află în numerele șasiului și al motorului, ambele fiind primele produse. L45 Grand Prix Two-Seater a concurat inițial cu un motor de 3 litri, însă acesta a fost schimbat foarte repede cu unul de 4.5 litri și patru cilindri, două axe cu came și patru supape pe cilindru. Puterea maximă produsă era de 112 cai putere la 2.800 rpm. Alte detalii ale mașinii includ frâne pe tamburi la toate cele patru roți și ambele punți rigide.

Licitația a fost realizată de către Bonhams Auction în Los Angeles. Nu se știe cine este clientul, dar aceasta este genul de mașină care i-ar plăcea lui Jay Leno.