Citroen C3 – noua generație

414641l

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Citroen C3 poate că nu a fost o mașină foarte de succes în ultima sa formă, dar modelul inițial din 2002 s-a vândut excelent, forma sa rotundă de caroserie fiind foarte iubită în țara noastră. În lume, lucrurile au stat excelent, în 14 ani fiind comercializate peste 3.5 milioane de exemplare. Acum, cel mai vândut Citroen în România este C4 Cactus, o mașină care ne-a plăcut și nouă extrem de mult tocmai pentru că este „altfel” iar Citroen-urile cele mai de succes au fost mereu cele „altfel”. Evident că și la nivel global C4 Cactus stă foarte bine deci Citroen merge pe direcția sa de design și pentru designul noului C3 s-a optat pentru un copy/ paste C4 Cactus pe dimensiunile de clasă mică, mai precis acum lungime 3.99 metri, lățime 1.75 și înălțime 1.47. Ampatamentul a ajuns la 2.54 metri iar portbagajul a ajuns la 300 de litri.

La interior, noul Citroen C3 oferă de acum tot un copy/ paste după C4 Cactus pentru bord. Acesta este caracterizat de linii orizontale și colțuri rotunjite pentru elementele dreptunghiulare. C3 va oferi patru combinații estetice de interior, numite „Ambianțe”, unele elemente fiind comune: display-ul de 7 inch, curelele care iau locul mânerelor clasice de portiere și scaunele care oferă perne din spumă cu memorie pentru un confort suplimentar la drum lung – și la Cactus vă spuneam că scaunele sunt excelente.

Ca o noutate interesantă, C3 va oferi în premieră pe o mașină de serie o cameră auto de bord integrată în oglinda retrovizoare care filmează non stop ceea ce se întâmplă în față. În caz de accident, spun cei de la Citroen, camera va înregistra automat ceea ce s-a întâmplat cu 30 de secunde înainte și la un minut după împact. În plus, camera poate face fotografii sau poate filma, fișierele urmând să fie salvate într-un cloud sau trimise foarte ușor pe rețelele sociale cu ajutorul unei aplicații dedicate ce va fi instalată pe telefonul șoferului.

Trei motorizări pe benzină vor fi oferite la momentul lansării: 3 cilindri, 1.0 litri, 68 CP, patru cilindri 1.2 litri 82 sau 110 CP… dar și două diesel: 75 și 100 CP. Motorizările vor fi disponibile exclusiv cu transmisii manuale (nici nu mai are rost să comentez), o cutie automată cu șase trepte urmând să fie oferită ulterior.

Vedem mașina în premieră mondială la Salonul Auto de la Paris și o conducem ulterior până la sosirea în România de la începutul anului viitor.