Condus în premieră națională: Jaguar i-fucking-Pace!!!

jaguaripacefirstedition001

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Suntem în 2008, înainte de criza care a lovit România și toată lumea e fericită. Ne facem leasing, credite, ne cumpărăm mașini. Curge cu benzină, motorină, ne punem jante, distrugem anvelope dar nu-i nimic, banii curg din bancomate mai ceva ca apa de la robinet. Nu mai ai ce să curgă? Suni la bancă si se rezolvă.

Din senin, un nebun spune că o să urmeze o criză, că diesel o să moară încet dar sigur, că mașinile cu motoare convenționale vor fi încet-încet interzise în marile orașe, mai întâi în centru apoi în tot orașul. Vei avea nevoie de o mașină electrică pentru a intra în oraș, măcar un hibrid. Da, vei avea nevoie de o electrică pentru a nu plăti taxe de intrare în centru, vei avea nevoie de ea pentru a te deplasa pe liniile de autobuz, pentru a nu sta în trafic chiar așa de rău precum ceilalți. Hai că parcă accepți asta pentru un viitor apropiat aflat cumva la 15-20 de ani distanță de 2008. Spui ok și mergi să mai dai o blană mașinii tale diesel.

DAR. Dacă nebunul ți-ar fi spus că în 2018 vei putea să îți cumperi în România, oficial, un singur model electric premium, mare, spațios, luxos, super-rapid… full-electric… și cu autonomie anunțată la 500 km… ai fi zis… bă frate, da, clar japonezii ăștia de la Toyota o să scoată așa ceva, uite la Prius… sau… mamă, da, clar o să fie Audi, BMW sau Mercedes-Benz… sau Volvo, suedezii ăștia sunt șmecheri! Ba nu! O să fie coreean pentru că vine tare Hyundai din spate și vor să iasă din evidență! Eh, ghici ce…

Disponibil acum!

Poți să mergi mâine în showroom în România să îți cumperi un SUV desenat ca un concept. Full-electric. Cu autonomie anunțată la 480 km. Spațios. Practic. Luxos. Premium. Mega-rapid. JAGUAR. „What the actual F (Pace) is this?!!” ai fi îndreptățit să țipi… de fapt, i-Pace este lung de 4.7 metri, fix cât un F-Pace. Dar altfel, asemănarea cu SUV-ul mediu Jaguar se termină aici. Pentru că prima mașină electrică Jaguar/ Land Rover este ceva deosebit. De la construcție, platformă tehnică, poziționare pe piață și până la esențialul-esențial: Cum. Se. Conduce.

Pe lângă o Tesla Model X, i-Pace arată ca Emil Rengle pe lângă mine. Avem conformație asemănătoare dar Rengle este fit în adevăratul sens al cuvântului și poate poza oricând într-o revistă de lifestyle. Eu sunt fit într-o oarecare măsură și am burtă. i-Pace este jos, lat, cu roțile împinse la maxim spre extremități. Consolele față/ spate sunt minuscule. Este construit în proporție de 95% din aluminiu. Dacă îl atingi, vei observa că multe din elementele de caroserie sunt din plastic. La naiba, înseamnă că e ușor ca un fulg. Nu chiar. Are 2.2 tone la gol dar asta înseamnă Rengle Fucking Fit pentru că este cu aproximativ 400 de kilograme mai ușor decât burtosul Model X.

Bun. De ce e totuși așa greu? De la baterii. Ansamblul de baterii LG sunt amplasate între cele două punți și capacitatea maximă este de 90 kWh. Asta înseamnă că la un wallbox de 7kWh încarci mașina în 13 ore. La o priză de 50 kWh o încarci în vreo trei ore iar dacă găsești un supercharger de 100 kWh pentru fiecare 15 minute petrecute cu mașina înfiptă-n el, câștigi autonomie de 100 km. 80% din baterie se umple în 40 de minute. Și așa mai departe. Depinde ce charger găsești și cât ești dispus să aștepți la el. Eh, aici vine șmecheria lui i-Pace. Autonomia lui.

Câți kilometri faci cu el și de ce

Jaguar spune că poți merge 480 km cu un plin de baterii și că asta a fost testat în ciclul-de-testare-care-nu-minte-ca-NDEC-rahat și cumva îi cred. După ce am condus mașina pot să vă spun așa: cred că pot să fac cu ea 480 km! Dar mega controlat. Ca un om normal, pe autostradă, temperatură exterioară 23 grade, două persoane și bagaje, 130 km/h, ajungi cu ea lejer de la București la Constanța. Reușești lejer un consum de 27-30 kWh/ 100 km, că deh îi mai dai și tu talpa grea din când în când pentru te simți bine când faci asta în ea. Dacă mergi mai tare, ești pe la 33 kWh per 100 km parcurși. Iar asta înseamnă 300 km autonomie. Poate 350. Nu știu încă ce se va întâmpla la iarnă și cât de eficient este modul de pre-heat al bateriilor: practic știi că pleci la 9 dimineața și cât timp mașina e la încărcat ea va încălzi toate sistemele și bateriile pentru ca ieșind în frig să nu pierzi așa multă energie. Dar, repet, vom vedea într-un test la iarnă cât de eficientă e treaba asta pe minut 15 în România. Mai departe, mergând cu 90-100 km/h cred că faci lejer prin România 350 km la drum lung. Asta înseamnă deja că poți să te arunci la drumuri serios de lungi!!! Yes, bitches!!! YES!

În oraș vei merge cu 50. 60, hai 70 pe lângă oraș. Folosind o funcție „one-pedal”, mașina va frâna automat când ridici piciorul din pedala de accelerație. Practic, te înveți cu ea, cu sistemul și nu mai apeși frâna irosind ceva energie. Sunt două trepte de frânare prin ridicarea piciorului din pedală și la cel mai agresiv, dacă ridici complet mașina încetinește cu 0.2 G. Dacă te urci pe frâne complet, frânarea este impresionantă pentru o mașină așa grea. Se pare că frânezi maxim cu 0.4 G și da, frânele sunt excelente la i-Pace. Eh, cu funcția asta activată și mergând normal nu ai cum să nu faci 400 km în oraș cu ea. Și astfel, ea devine o alternativă viabilă, excelentă, pentru cei care dețin deja o mașină scumpă și caută una pentru oraș. Acel al doilea SUV de familie care trebuie să fie premium ca prima mașină, trebuie să fie luxos și așa mai departe.

Șmecheria se plătește

Din păcate, chiar și cu ajutorul de la Stat, i-Pace rămâne o mașină electrică ce NU este oferită maselor. Dar dacă stai să te gândești, niciuna disponibilă acum NU este disponibilă nouă tuturor. Pentru că… nu suntem mulți care putem să facem un leasing la un i3… sau la un Leaf… sau la cei 25.000 cu TVA (după ecotichet) la un ZOE Z.E. 40 full. Iar i-Pace este mult mai departe. Aproape 78.000 cu TVA este prețul de pornire și poate urca până la aproape 110.000 dacă pui tot pe mașină. Anticipez că la cei 78.000 mai trebuie să pui neapărat vreo 10.000 în opționale, bani care se anulează cu ecotichetul. Ok, 78.000 preț final. Rămânând să visez la #6din49 îi rog pe cei care își permit această sumă să ia în calcul serios achiziția lui i-Pace. Și explic de ce mai departe.

Cum se conduce

Cele două punți împinse la maxim spre extremități poartă fiecare câte un motor electric a câte 200 CP și 348 Nm. Împreună dau logic, 400 CP și 696 Nm. Iar tot cuplul ăsta este disponibil de la 0. De pe loc. Sau în mers, la orice viteză la cea mai mică apăsare a accelerației. Da, fraților, da. Toate mașinile electrice se simt la fel la condus. Mergând puțin la granița cu absurdul, ignorând dimensiuni dotări, toate cele, la apăsarea pedalei și la răspuns, la deplasarea propriu-zisă, un smart fortwo electric se simte ca un i-Pace. Diferențierea este facută de poziționarea pe piață, dotări și desigur, probabil cel mai important lucru… putere. Și i-Pace are putere. Pleacă „ca din tun”. Este o rachetă pe șosea. 0-100 se realizează în 4.8 secunde indiferent de condiții. În principiu, motorul din spate duce greul și mașina da, se comportă ca o tracțiune spate, te împinge super-puternic atunci când pleci de pe loc. Motorul de pe față lucrează mai mult ca un super-alternator dar intră și el în combinație super-rapid și începi să iubești mașinile electrice când vandalizezi i-Pace. Mai mult, pentru că fiecare motor controlează o punte, sistemul 4×4 al lui i-Pace este foarte rapid și ineficient. Practic, e greu să scoți de pe trasă mașina asta. E și greu să o faci să plece de spate. E greu. Chiar e greu. Pe lângă 4×4 inteligent și mega rapid, centrul de greutate al mașinii este foarte-foarte jos datorită bateriilor din podea. Iar greutatea este perfect împărțită pe punți: 50 față, 50 spate. i-Pace nu este doar o mașină de 80.000 de euro senzațională. Este și o mașină sport fantastică.

Având în vedere reprizele și cum răspunde la comenzile tale… având în vedere că direcția este foarte-foarte precisă… și că mașina are ruliu minim chiar și în modul de rulare Comfort…. permiteți-mi să mă arunc și să vă spun că m-aș lua cu ea liniștit pe un circuit după domnul Costin Giurgea pe care l-aș plasa într-un 911 tot de 400 cai putere. Atât de mare încredere îți dă i-Pace, atât de tare merge. Și dacă ai noțiuni elementare de pilotaj, poți fi imbatabil în el. Acesta este sentimentul pe care îl am după câteva sute de kilometri pe care le-am parcursi la volan prin Portugalia dar și după niște tururi de circuit…

Pericolul mașinilor electrice

Eh, aici vroiam să ajung. Încrederea asta pe care o ai într-o electrică de familie dar totuși super-sporivă… cu 400 CP și 700 Nm cuplu… totul impecabil în mașină în jurul tău… toată treaba asta reprezintă pentru mine un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag. Înainte, sunetul de motor, de evacuare, un turbo-lag orice mecanic, orice sunet… te mai speriau și mai luai piciorul din accelerație… acum, în afară de o rapiditate fabuloasă, în i-Pace nimic nu te anunță că ești la 200 km/h. Și poți ajunge acolo super-ușor, în liniște deplină, super-rapid, ca un fulger… și asta oriunde chiar și în oraș. Consider că deja mașinile electrice devin mult prea rapide pentru capacitățile de reacție a minților multora dintre noi. Eu, dacă aș fi Jaguar în România, nu aș vinde mașina asta fără un curs de pilotaj defensiv la Titi Aur. Serios. Cursa „înarmării” cu electrice din ce în ce mai puternice, mai rapide, abia începe… pentru că bătălia se dă la baterie și o baterie cu autonomie mare înseamnă o baterie puternică și o baterie puternică înseamnă multă putere și puterea în exces duce la dezastru. Deja trebuie să ne protejăm unii pe alții, unui de alții pentru că odată ce invazia mașinilor electrice va începe vom avea mulți căutători de senzații tari în ele. Ideal ar fi să avem mașinile conectate în cloud sau să avem recunoașterea intrării în orașe, pe bază de GPS. Iar la intrarea în oraș, mașinile ar trebui limitate automat la vitezele maxime din zone. Pur și simplu un i-Pace să nu meargă mai tare decât spune indicatorul de pe segmentul de drum. Mașinile electrice vor putea face asta datorită conectivității și nu mă înjurați: cine vrea, să iasă din oraș și 300 de mașini care merg toate cu 50 km/h se deplasează constant, sigur și implicit în timp mai scurt decât 100 care merg cu 100, 100 care merg cu mult sub viteză și 100 care merg și ei legal… just think about it!

Ce trebuie să mai știi despre mașină

Revin acum la i-Pace pentru că am impresia că i-am prins pe cei de la Jaguar cu „the cat in the bag”… deși modelele First Edition care costă în România de la 102.000 euro cu TVA sunt echipate standard cu suspensie pneumatică, în Portugalia am fost duși pe circuit și pe drumuri publice și cu modele „accesibile” în echipare S. DAR. TOATE mașinile de aici era echipate cu suspensia pneumatică deci aveam niște standard plus pneumatică. Și asta îmi indică faptul că nu au vrut să conducem suspensia standard drept pentru care vă sfătuiesc nici să nu vă gândiți să vă luați un i-Pace echipat standard la suspensii.

Mai mult decât atât este adevărat: cu pneumatică mașina asta are un comportament excelent din toate punctele de vedere și indiferent dacă pe mașină ai jante de 20 sau de 22. 2.2 tone nu s-au simțit niciodată așa de confortabil la fel cu 2.2 tone nu s-au simțit niciodată, în același timp cu acest confort, atât de safe în mâinile tale. Și asta doar din suspensie și distribuția maselor pe punți. Go for air suspension!!!

Deci, de condus se conduce impecabil. Autonomia este discutabilă dar pentru prima oară la o mașină atât de mare, rapidă și practică… este foarte în regulă. Da, este scumpă. Da, nu este pentru mine sau pentru majoritatea dintre cei care citiți acest articol. Dar este și o mașină practică. Ai 656 litri de bagaje, încă vreo 30 în partea din față și încă 10 litri în consola centrală. E loc mult pe banchetă iar scaunele sunt excelente. MAI PUȚIN cele tip scoică pentru față. Pentru ele este NU clar, nu au ce să caute să îți strice spatele într-o mașină care altfel are grijă de el din suspensie. O suspensie care anulează problema rigidității în alte mașini electrice. Interiorul: este cumva minunat în sensul că arată bine și pare că este extrem de solid și că va rezista foarte foarte bine în timp. De fapt, toată mașina transmite un sentiment de „tanc” pe care la Jaguar nu prea l-ai mai întâlnit de la vechiile limuzine de lux de acum 20-30 de ani…

Cât cheltuiești de fapt ca să mergi cu ea

Costuri de exploatare. Păi fiți atenți. La un simplu calcul de pe factura mea de energie de luna asta, un kWh costă 0.61 lei. Înmulțim asta cu 90 kWh cât intră în baterie… și un plin costă la priza de acasă 55 lei. Deci… 55 lei pentru 400 km în oraș… pentru 300 la un drum lung… sau pentru 100 km de blană fabuloasă pentru că da, dacă te urci pe ea de parcă te-a sunat prietena ta că e singură în casă 8 ore… o să consumi bateria în regim de circuit după 100 km. Indiscutabil este ieftin să utilizezi mașina asta iar intervalele de service sunt de… 2 ani sau 34.000 km… bateria are garanție 8 ani… cine cheltuie 80.000 euro pe o mașină nu o ține 8 ani, nu? Legat de asta, întrebarea mea este… oare cum va fi i-pace „pe mobile de” peste un an? Dar peste doi? Cât se va deprecia? Va intra în zona de achiziție a celor care pot da 40.000 pe o mașină?! Sau 30? 20? Holy shit!!! Vreau și eu una când ajunge la 20 dar după cinci ani oare cum sunt bateriile?!

Iar acum ceva economico-financiar pentru Costin Giurgea: chiar și făcând o comparație directă cu o mașină sport capabilă de 0-100 în vreo cinci secunde… să spunem un Macan nou… tot de 400 CP…păi el costă la fel la achiziție dar dacă îl asasinezi o să îți consume… 30 de litri per 100 km parcurși…. să nu zic 40 sau mai mult, mergem pe 30… păi asta înseamnă 200 lei pentru 100 km de blană față de 55 în i-Pace! Mai departe, vă rog să nu începeți să faceți un calcul comparativ între o achiziție teoretică de F-Pace diesel echipat bine și un i-Pace… pentru că vă enervați… la 1000 km pe lună, dpdv consum, prețuri carburant, energie electrică revizii, etc… nu iese bine. Încă nu rentează să dai banii pe i-Pace dacă te gândești la el ca înlocuitor la SUV-ul tău diesel… am zis-o și mai sus și repet. Este doar o opțiune fantastică de a doua mașină.

Fie că ești un ciocoi sau un om cu adevărat cu capul pe umeri, îmbogățit pe bune, fie unul care vrea o mașină sport scumpă… ar trebui să te uiți la i-Pace serios. Pentru că indiferent cine ești și de unde vii, cu siguranță vrei să dai banii ăștia și pentru a fi privit cu admirație de cei din jur. Te hrănești din orgoliul tău mângâiat de momentele în care ești privit când cobori din mașina ta specială. Vrei o mașină pe care să o iubești pentru că e altfel, e specială, e „șmecheră”. Vrei să fii în centrul atenției chiar dacă nu o recunoști. Eh, pentru toate lucrurile astea, anul ăsta nu prea ai cum să fii în centrul centrului atenției fără a conduce o mașină a viitorului. Și Slavă Domnului, într-un showroom Jaguar la care poți ajunge în 15 minute de la tine de acasă… poți să îți comanzi cu livrare în august… i-fucking-Pace!

Video walkaround: exteriorul

Video walkaround: interiorul

Mențiuni speciale

*PLEASE nu începeți cu comentarii legate de Tesla. NU există oficial în România și trebuie să mergi la Viena să stai la coadă la o revizie sau reparat o zgârietură. Just don’t. Mulțumesc.

**în zona mai accesibilă sosește în perioada asta în România Nissan Leaf care e la fel de bun precum i-Pace dar e mult mai uman la preț și desigur mai lent pentru tataia din tine. Și poți face cu el 400 km în oraș, desigur.

***testul video cu electrica asta minunată Jaguar i-Pace e în toamnă în #superspeedlaprotv.