Cum să frânezi tare și în siguranță? Am lăsat un expert în frânare să ne explice

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

E mai bine să frânăm tare de la început, sau e mai bine să frânăm progresiv? Plus: care-i faza cu discurile ovale?

Există multe mituri privind frânele mașinii, unul dintre cele mai populare fiind „ovalizarea” discurilor. Tehnic vorbind, discurile de frână vor fi tot timpul circulare, cu toate că pot apărea ondulații pe suprafața acestuia, ceea ce duce la trepidațiile pe care le simțim atunci când frânăm.

Le-am discutat și ne-am lămurit de ele în urma unei noi discuții cu expertul în frânare Horațiu Rotar, care este Technical Trainer la Textar. (În cazul în care ai omis discuția anterioară, o găsești aici.)

Cât despre cum ar trebui să ne comportăm cu frânele astfel încât să ne țină (cât mai bine și cât mai mult), ecuația este relativ simplă. Când ești pe circuit, cel mai bine este să apeși cât mai puternic la început și să le eliberezi progresiv, iar după o sesiune de abuz trebuie să nu uiți de răcirea lor. A, da, apropo de răcire: aceasta se face liniar, nu brusc. De aia nu e bine să staționezi imediat ce ai terminat turele pe circuit sau chiar o călătorie mai lungă.

Altfel, în utilizarea de zi cu zi, un comportament preventiv (cu creare de spațiu față de mașina din față, de exemplu) vine la pachet cu două beneficii: o uzură mai scăzută a plăcuțelor și un consum mai mic de consum de combustibil. Câștigul cel mai mare însă este siguranța ta, firește.

Iar dacă obișnuiești să folosești soluție de jante la spălătorie, să eviți pe cât posibil stropirea frânelor, pentru că ale proprietăți corozive și riști să-ți scurtezi viața discurilor.

The more you know, eh?

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici