CUPRA, un movimiento sensual

_BG_1743_2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am fost la Belgrad. Mă rog, lângă, la 45 km de Capitala Serbiei unde la Navak a fost construit primul și actualul circuit oficial al acestei țări. Este, în fapt, un circuit în adevăratul sens al cuvântului, o pistă lungă de 3 km, completată de o logistică foarte corectă din toate punctele de vedere. La aceste lucruri se adaugă 80.000 metri pătrați de circuit de off-road. Locul ideal pentru lansări, evenimente, cumetrii auto. Și de data asta, SEAT a organizat acolo un eveniment mare, pentru țările est-europene. Subiectul: Ateca, Ateca FR (premieră mondială), Ibiza și Leon Cupra 300. Plus ST și 4DRIVE, o nouă CUPRA compactă SEAT cu tracțiune integrală…

Dacă vă întrebați „ce mai face SEAT”, răspunsul este „fenomenal”. Leon are facelift proaspăt; Ibiza este complet nouă; Ateca este primul și super-proaspătul SUV al mărcii care a început să strângă volume fantastice; săptămâna viitoare vedem SUV-ul de clasă mică Arona și foarte curând un al treilea SUV – o clasă peste Ateca… Vânzările vor exploda.

Dar vor exploda de la 408.703 unități comercializate în 2016! Oameni buni, această cifră este a lui SEAT, da? SEAT. Singura marcă spaniolă din Lume, acum. Ei bine, până ce vedem Arona și SUV-ul mai mare, am condus un alt model foarte nou al spaniolilor: Leon cu facelift. Plus break. Plus CUPRA. Plus… tracțiune integrală. Iar toate aceste ingrediente pe un break compact înseamnă un singur lucru: că această CUPRA 300 va deveni o mașină cult a hot-hatch-urilor așa cum este Audi RS6 la nivelul său de preț și performanțe. De ce? E simplu…

După facelift, CUPRA are denumirea 300 pentru Leon. Și pe break au montat foarte lejer tracțiunea integrală 4DRIVE și avem astfel cuplul de 380 Nm transmis către toate cele patru roți. Din fericire, combinația este completată de transmisia cu dublu-ambreiaj DSG, cu șase rapoarte. Acest Leon este acum, în configurația sa break și cu tracțiune integrală o oarecare întoarcere la rădăcinile acestui nume spectaculos – Leon CUPRA pentru că și prima generație a compactei SEAT avea un super motor pe benzină V6 de 2.8 litri, ajutat de tracțiune integrală. Acum însă, „super-motorul” este același doi litri turbo de pe multe alte modele din grupul VW dar puterea sa face din acest Leon cel mai puternic CUPRA compact al lui SEAT.

Cu ajutorul tracțiunii integrale, mașina face 0-100 în 4.9 secunde. Și chiar o facă dacă urmezi niște pași simpli care de fapt înseamnă „launch control”: treci mașina în modul CUPRA, cutia de viteze în Sport, apeși o dată scurt pe butonul de ESP – treci în modul sport al sistemului, apeși cu stângul pe frână, puternic și cu dreptul… pe accelerație… motorul se va tura la aproximativ 4.000 rpm… bam-bam-bam-bam, iei piciorul din frână și SALUT, ai 0-100 în sub cinci secunde pentru o mașină care costă la bază 34.755 euro cu TVA.

După această plecare destul de fulgerătoare de pe loc, realizezi următoarele lucruri:

  • la 35.000 euro cu TVA, sunt puține mașini care pleacă AȘA cu tine;
  • evacuarea este prea slabă din punct de vedere sportiv; e nevoie de ceva mai zgomotos;
  • DSG6 schimbă rapid dar parcă nu o face suficient de violent… și când spun „violent” aș vrea să spun că aș vrea să simt aceste schimbări, să mă sperie cumva, să fie mai… CUPRA;
  • ținuta de drum este excepțională pentru o mașină sport de 300 CP pe care o poți folosi zilnic drept „daily driver”; confortul rămâne bun chiar și cu jantele cele mai mari de 19 inch atunci când mergi cu mașina ca un om normal;
  • când nu mergi cu mașina ca un om normal – adică pe circuit, te vei bucura enorm să vezi cum toată puterea mașinii este pusă la șosea. Desigur, o tracțiune față tot pe Leon, tot cu puterea asta (am condus „vechiul” SC de 290 CP) se comportă și ea excelent datorită unui diferențial față deștept dar 4×4 e 4×4. Și dacă negociezi cum trebuie virajele și îi dai talpa grea atunci când trebuie într-un viraj, mașina asta o să te scoată de acolo cu o grație de dansatoare braziliancă plină de mușchi. Adică, în mod ideal.
  • dacă greșești însă cât de puțin negocierea unui viraj – apeși accelerația în momentul nepotrivit, prea repede, virezi prea brusc, prea mult, mașina va subvira. Și asta face pentru că 4DRIVE este un sistem 4×4 care transmite mai mult cuplu spre față întotdeauna și apoi mută spre spate. Și până apucă sistemul să facă transferul, tu ai subvirat. Bineînțeles, dacă simți fenomenul la timp și corectezi și apoi accelerezi când trebuie, te vei gudura din nou la felul în care CUPRA 300 ST te ÎMPINGE afară din viraj, nu te scoate din el, parcă tras;
  • dacă mergi cu mașina în regim de circuit o să îți consume 30. Asta pentru că tot ne întreabă toată lumea cât consumă când „îi rupi fâșul”.

Costă cu adevărat 35.000 euro mașina asta? Da. Pentru că pe lista de opționale sunt dotări de care te poți lipsi dacă ești în căutarea esențialului și anume un break compact, 4×4, pentru toate anotimpurile PLUS foarte-foarte rapid pentru segmentul său. Și când zic foarte-foarte rapid mă refer și la faptul că reprizele și în principiu orice accelerație în orice treaptă nu îți dă impresia de „lipsă de putere” sau că ai vrea mai mult. Mașina asta reprezintă definiția „suficienței” a 300 CP.

Pe lângă diverse sisteme de asistență pentru șofer, mai poți plăti extra pentru vopsea, chestiuni de „conectivitate” sau un pachet CUPRA Performance. Eh, acesta vine în plus la 2.832 euro cu jantele pe 19, frâne Brembo, etriere roșii și praguri laterale cu design special. Am condus doar o versiune echipată cu el și având în vedere cum frânează, doar pentru asta aș cheltui banii extra.

Deci, oricum o dai, oricum o pui, rămâi la 35 sau 38 mii de euro cu TVA. Ceea ce pentru cât de sigură e mașina asta de 300 CP de „blănit” și la cum am văzut-o că suportă o zi întreagă pe circuit, este excepțional.