Am dat o tură pe la Cluj, la Transylvania Open. M-am ales cu puțin tenis, puțin Porsche Macan, niște cai frumoși și o mulțime de oameni entuziaști. Un petec de Românie frumoasă!
Nu sunt chiar multe evenimente românești care reușesc să depășească granițele cu așa suflu pozitiv precum Transylvania Open, din Cluj-Napoca. Iar anul acesta, grație invitației celor de la Porsche – mașina oficială a turneului – am pătruns un pic în culise. I-am vazut dedesubturile, la propriu, și am înțeles mai multe despre eforturile din spatele rezultatelor frumoase, chiar de la cei pe umerii cărora se construiește, mai bine de la an la an, acest turneu de tenis din circuitul WTA, categoria 250.
Nu are o istorie lungă, dar s-a făcut rapid remarcat în circuit. După debutul din 2021, a fost votat de jucătoare Best Tournament of the Year la categoria 250 în 2022 și 2023, iar în 2024 a venit pe locul secund, după mult mai bine finanțatul turneu WTA 250 de la Hong Kong.

Ediția din 2025 a avut loc tot la BT Arena, în Cluj-Napoca, meciurile indoor pe suprafață dură având loc între 1 și 9 februarie. Pe tablou au fost mute jucătoare cu evoluții bune în ultima vreme, inclusiv câștigătoarea de anul acesta – Anastasia Potapova (nr. 35 mondial), și multe românce, printre care Sorana Cîrstea (72), Irina Begu (83), dar și Ana Bogdan (120, finalistă în 2024) și Simona Halep (859, finalistă în 2021), ultimele două primind câte un wild card anul acesta.

Halep a ales acest turneu pentru ultimul meci al carierei, lucru care desigur a urcat emoțiile la maximum pentru toți cei prezenți, dar atmosfera de la Cluj a fost mereu extraordinară. De fapt, e imposibil să ai o atmosferă atât de bună fără un public de calitate, e imposibil să ai rezultate deosebite și organizare exemplară fără oameni frumoși în spate.
În tribune de tenis am mai fost, ba chiar și pe terenuri prin mici competiții în copilărie și adolescență, dar niciodată nu am văzut ce se găsește dincolo de cortinele prin care intră pe teren profesioniștii la acest nivel. Așa că discuțiile cu Patrick Ciorcilă (director), Mirel Alexa (executive manager) și alții oameni din echipă au fost poate chiar mai importante decât meciurile pe care le-am văzut.
Bravo lor pentru ce fac! Bravo că trag sforile unei afaceri bune, care dincolo de rezultate financiare aduc un mare plus pentru România. Am plecat de la Cluj încântat, mândru de turneu ca și cum ar fi pe undeva și meritul meu – atât de pozitiv era spiritul pe acolo!
O tură cu Porsche Macan
Am mai plecat cu ceva nou de la Cluj, tot așa, un fel de mică surpriză. Mai mersesem cu mașinile Porsche care erau prezente oficial – Taycan în toate formulele sale (Sport Saloon, Sport Turismo și Cross Turismo), dar nu mai mersesem cu noul Macan Electric. Și de la el a venit surpriza, pentru că eram convins că o să găsesc destule compromisuri, fiind mașina de intrare în „garajul” Porsche.
Adică, deși avem numele și expertiza care veneau cu garanții evidente, mă așteptam să mă pot plânge măcar un pic – poate de autonomia pe vreme rece, poate de suspensiile compromise pe așa de multe automobile electrice sau măcar de layout-ul interiorului pe care atât de des îl găsesc incomplet (uneori chiar confuz) la atâtea mașini electrice mult prea doritoare de percepție avangardistă.
Ei bine, nu! Am mers un pic cu Macan, și prin oraș, și pe șoselele șerpuite din jurul Clujului, și pot spune că acele compromisuri de care mi-era frică sunt extrem de puțin vizibile. Tehnic vorbind, Porsche are un câștigător în acest nou Macan. E frumușel (asta știam deja), bine conceput și extrem de plăcut și complet în utilizare. Este genul de mașină cu care un spectru foarte larg de utilizatori s-ar împăca foarte bine – practică, eficientă, agilă și, evident, cu un plus de prestanță în trafic, că de-aia poartă pe capotă celebrul blazon cabalin.
Singura durere peste care trebuie să treci este prețul. Macan Electric pornește de la 84.050 euro (inclusiv TVA) și, configurat de mine cu câteva opțiuni demne de un Porsche, dar fără cine știe ce exagerări, sare ușor de 105.000 euro. Nu mai zic de prețul la care ajungi pornind configurarea de la Macan 4 Electric (87.605 euro, preț de bază) sau Macan Turbo Electric (119.560 euro, preț de bază). Au!
De la cai putere la cai frumoși
Dacă tot am am adus vorba de calul de pe blazonul mărcii, trebuie să amintesc și un loc frumos în care am poposit în scurta excursie din jurul Clujului: Issa Wellness Resort, din Turda.
Cochet și îngrijit, resortul îți merită atenția când călătorești în zonă, mai ales dacă îți plac caii. Poți participa la plimbări prin împrejurimi – fie călare, fie cu trăsura, poți lua lecții de echitație sau pur și simplu admiri niște cai deosebiți la spectacolele organizate de artiști din lumea ecvestră într-un spațiu dedicat.
Sigur, dacă nu conduci, te poți bucura și de niște vinuri bune, de la Crama La Salina – unele dintre ele premiate internațional. Ca de obicei în viață, nu le poți avea pe toate dintr-o dată 🙂
Imagini: Porsche România, Transylvania Open, Andrei Crăciun
Linkuri:
https://www.porsche.com/central-eastern-europe/en/_romania_/models/macan/
https://transylvaniaopen.ro/ro/
https://www.facebook.com/issaresort/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.