Din nou, italienii o fac cel mai bine. Primul test cu Tipo.

_AFP4261

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Sincer, am fost la un pas de a da un titlu nemțesc acestui articol, în cinstea vremurilor demult apuse când lucram eu la „auto motor și sport” și am primit mașină de servici noua (pe atunci) Panda. Verde țipător, cu interior turcuaz, cu diesel-ul de 1.3 litri Multijet, consuma sub cinci și era foarte accesibilă. În simplitatea ei, Panda a fost atât de reușită încât a scos compania „dalla merda”. Fix de acolo.  Salvați de la faliment de o mașină urâtă dar foarte eficientă din toate punctele de vedere, în anii ce au trecut, cei de la Fiat au părut să uite din nou ce trebuie să facă pentru a avea un succes dedordant: mașini funcționale, practice, eficiente. Până acum, când ceva i-a scos din nou la lumină și iată noua lor creație compactă, Tipo, un sedan mai lung decât un Logan cu 20 de centimetri și mai scurt decât Octavia cu 10. Noul Tipo a fost construit după principiile fundamentale ale segmentului „Funcțional” Fiat.

Da, de acum înainte, italienii își vor împărți mașinile în cele accesibile, funcționale și cele incluse într-un segment „Aspirațional”.

Evident, mașinile aspiraționale sunt cele mai scumpe din clasele lor gen 500, cu toată gama lui inclusiv SUV-ul ce poate să te coste chiar și peste 30.000 de euro sau roadsterul 124. Restul sunt Panda, Doblo, Qubo dar și noua gamă Tipo. Da, gamă, pentru că pe lângă acest sedan, anul viitor sosesc pe piață hatchback-ul și break-ul cu același nume.

Încă din start, italienii comunică faptul că această mașină compactă ce va fi construită la fabrica din Turcia (la fel ca predecesorul sedan compact Linea) va fi una ce va oferi cât mai multă valoare pentru cât mai puțini bani. Și când spunem „puțini bani” ei bine, pun pariu că nici nu vă așteptați ca Tipo să fie chiar atât de accesibil. Vă dau exemplul Italiei deoarece pentru această piață deja au fost comunicate prețuri și ele sunt foarte apropiate de cele pentru piața noastră (pentru România NU au fost comunicate oficial prețurile până acum). Pentru motorul de bază pe benzină, 1.4 litri 95 CP, o versiune specială de lansare va fi echipată cu faruri de ceață, jante din aliaj de 16 inch, climatizare automată, sistemul Uconnect cu display de cinci inch, plus alte dotări mai mici dar la fel de importante la interior și va costa… 12.500 euro.

Da. O mașină mai mare cât un Logan, cu portbagaj de 520 de litri, echipată și cu preț similar cu al acestuia.

În România, prețul de bază va fi similar cu cel din Italia dar atenție, importatorul va oferi discount-uri mari încă de la lansare. Mai precis, reducerile de preț pentru Tipo se vor situa ca valoare, în funcție de motorizare , între 1.200 și 2.000 euro cu TVA inclus. Asta înseamnă că o versiune de bază va costa sub 11.500 euro… Rămâne de văzut care va fi prețul versiunii speciale echipată mai bine, precumc ea din Italia.

Pe lângă motorul pe benzină 1.4 95 CP, pe piața noastră vor mai fi oferite la lansare încă două propulsoare diesel: 1.3 de 95 CP și 1.6 de 120 CP. Mai târziu va fi lansat al doilea motor pe benzină, disponibil doar cu transmisie automată, 1.6 cu 110 CP. În afară de acest propulsor, nu puteți avea automată pe alt motor din ofertă, cel puțin pentru următorii ani. Ei bine, neoficial, vă anunț că veți putea cumpăra un diesel de 1.3 litri, echipat mediu, pe la 14.000 euro. Echipat mediu înseamnă la Tipo cam tot ce ai nevoie inclusiv sistemul de infotainment Uconnect cu USB… Mai departe, datorită discount-ului, pe la 15.000 de euro vei putea cumpăra un diesel de 1.6 litri și 120 CP echipat bine. Iar o versiune de top a acestuia va costa sub 20.000 euro și dacă va primi cel mai mare discount asta va însemna mașină echipată complet la vreo 18.000 euro…

Asta înseamnă multe mii de euro sub Skoda Octavia…

Am ținut să vă povestesc cât mai multe lucruri despre prețuri pentru că, în primul rând prin prisma costului de achiziție, Tipo poate fi deja considerat o mașină de succes. Asta pentru că, la fel ca în cazul fostei generații de Panda, pur și simplu nu ai cum să ceri cine-știe-ce materiale de interior la o mașină de 15.000 de euro. Nu ai cum să vrei cine-știe-ce suspensie, sau nu-știu-ce dotări. Dacă vrei mașina de familie compactă spațioasă, trebuie să accepți niște compromisuri și să nu te simți tras în piept de un constructor care cere X euro pe mașină și promite marea cu sarea și de fapt tu primești jumătate din asta.

Tipo este o mașină foarte cinstită, corectă, cum ne place nouă să spunem. Nu te minte cu nimic, încă de la început. La ce prețuri, dotări la aceste prețuri și spațiu oferă, aproape că nici nu-i mai auzi pe designerii care îți explică ei cât de sofisticat este de fapt designul sau cum VW a copiat de fapt prima mașină compactă Fiat (stră-stră-stră-strămoșul lui Tipo) pentru a crea Golful… Lucrurile stau foarte simplu: Tipo arată bine pentru că seamănă cu Dodge Dart din mai multe unghiuri, inclusiv pe la interior. Spațiul în spate este mare, aici pot călători lejer trei adulți, portbagajul repet are 520 de litri, deci tot ce se promite aici este oferit corespunzător. Pentru șofer, poziția de conducere este în sfârșit bună, nu mai stai cocoțat parcă pe plafon cum era în Linea sau mai rău, în altă mașină sedan construită în Turcia – „fantastica” Albea.

În mod clar, interiorul este plin de plastice tari, neplăcute la atingere dar…

Înainte să te apuci să comentezi ceva nu uita cum arată totuși mașina, nu uita spațiul și că la 15.000 de euro iei un diesel echipat bine. Poți îmbrăca în piele volanul și schimbătorul iar tapițeria de pe scaune arată și se simte și ea bine. Am înțelesc că va exista posibilitatea de a pune piele și pe bord în partea de sus dar și pe segmentele superioare ale portierelor dar asta s-ar putea să arunce prețul peste 20.000 de euro și nu știu dacă vrei asta…

Am condus doar diesel-ul de 1.6 litri, pe drumurile din jurul orașului Torino, drumuri excelente de testat mașina mai ales dacă vii dintr-o țară în care calitatea asfaltului este similară celei din Italia… cu denivelări mici cauzate de „plombe” dar și gropițe mici, drumurile de pe lângă Torino îți amintesc de România și pot să vă spun că Tipo este neașteptat de bun la drum. Mă așteptam oarecum să fie mai moale dar cred că am rămas eu marcat pe viață de suspensiile tip gumă de mestecat de pe Linea… În plus, mașina de test era echipată cu jantele cele mai mari de 17 inch diametru și contribuie și acestea la zgomotul ceva mai mare la amortizare și la ținuta de drum mai rigidă. Nu am mers foarte rapid cu Tipo dar sunt fericit că ruliul nu mai este așa mare, direcția asistată electric este și ea corectă și nivelul de zgomot pe amortizare este foarte ușor de acceptat la… o mașină de familie atât de mare care costă atât de puțini bani.

Da, o să repet asta de multe ori, pentru că Tipo merită asta.

Motorul de 1.6 litri s-a dovedit a fi zgomotos peste 2.500 rpm dar poți trăi cu acest „zgomot” sunt Fiat-uri pe piață care „sună” la fel și costă de două ori mai mult. Pe 100 de kilometri am reușit un consum mediu de șapte litri la 100 km parcurși, puțin cam mare dar am petrecut mult timp prin trafic și nu am fost atent să conduc economic. Oricum, dacă te interesează economia de combustibil te sfătuiesc să mergi clar pe un 1.3 diesel, în mod sigur va consuma maxim 7 în oraș iar în afară o să uiți să îl alimentezi. Ca accelerații și reprize Tipo nu oferă nimic spectaculos dar nu poți să vrei asta, din nou, la 15.000 euro. Timoneria cutiei de viteze manuale cu șase trepte este și ea corectă pe mașina asta, fără a excela.

Tipo excelează însă ca „pachet”. Am spus-o și la începutul acestui articol, o repet și acum la final. Pentru mașinile de familie accesibile și practice, prețul este totul și pe lângă preț și atitudinea constructorului față de produs. Fiat nu promite nimic din ce nu oferă pentru Tipo și este o bucurie să descoperi asta. Cei care caută o mașină sedan-compact foarte corectă ar trebui să aștepte până în februarie când Tipo vine în România și să meargă la un test pentru că italienii și-au amintit că trebuie să respecte zicala „italians do it better”.