Facelift minor pentru Toyota Supra a un an de la lansare

2021-Toyota-GR-Supra-2.0-15

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

La nici un an de la începerea producției, Toyota aplică un facelift minor Suprei.

Modificările nu sunt majore, dar sunt atât de importante încât să merite un comunicat de presă. Pentru început, avem noua motorizare. BMW oferă trei opțiuni de motorizare pe noul Z4, două de 2.000 cc și un șase în linie turbo de trei litri, cel ce se regăsește și pe Toyota GR Supra.

Dar japonezii vor și ei o versiune mai accesibilă, așa că i-au convins pe bavarezi să le dea și unitatea B48 de doi litri, cea folosită sub capota lui Z4 sDrive30i, 330i, 630i Gran Turismo sau 730i. Propulsorul dezvoltă 258 cai putere și 400 Nm, fiind conectată la aceeași transmisie automată ZF 8HP ce angrenează roțile spate. Performanțele nu sunt de lepădat chiar dacă vorbim despre un motor cu patru cilindri: 0-100 km/h în 5.2 secunde și o viteză maximă de 250 km/h. Civicul Type R care are 62 cai putere în plus are nevoie de încă șase zecimi să atingă aceeași viteză. Mai mult, Supra B48 este cu 100 kg mai ușoară decât GR Supra, iar poziționarea motorului mai aproape de centrul mașinii îi oferă o distribuție maselor între punți de 50:50. Există, totuși, un dezavantaj, Supra B48 dispune de un sistem de frânare mai mic decât Supra B58 și etrieri cu un singur pistonaș pe față, nu patru.

Modelul standard va dispune de jante de 18″, un sistem de infotainment de origine BMW cu ecran de 8.8″, un sistem audio cu patru difuzoare și o multitudine de sisteme de asistență ale șoferului. Pe lista de opționale se vor regăsi pachetul Connect (navigație, conectivitate), pachetul Sport (diferențial activ, suspensie adaptivă cu amortizoare controlate electronic, sistem de frânare mai puternic, cel cu patru pistonașe) sau pachetul Premium (sistem de sonorizare JBL cu 12 incinte acustice, head-up display, încărcare prin inducție, tapițerie din piele neagră și scaune electrice cu memorie).

Noua Supra 2.0 Turbo se poate comanda deja, dar primele exemplare vor ajunge în Europa abia prin luna martie a acestui an. Și ca să nu uit, în Japonia se vinde deja acest motor, dar și o variantă mai slabă a acestuia, cu 197 cai putere și 320 Nm, de pe Z4 sDrive20i.

Varianta de trei litri a primit și ea îmbunătățiri, crescând de la 340 cai putere la 388. Cuplul a rămas același, de 500 Nm, la fel și transmisia automată cu opt rapoarte. Timpul 0-100 km/h a scăzut de la 4.3 la 4.1 secunde, însă viteza maximă a rămas limitată electronic la 250 km/h, doar avem de-a face cu un BMW deghizat.

Nouă este și ediția specială GR Supra A91 Edition ce înlocuiește Launch Edition în State. Limitată la 1.000 unități, A91 Edition se laudă cu motorul cel mare, două opțiuni de vopsea (Nocturnal sau Refraction), splitter din fibră de carbon, jante negre, carcase ale oglinzilor din fibră de carbon și o grafică specială pe montantul C. Dacă ne uităm la interior descoperim tapițeria mixtă Alcantara/piele, cusăturile albastre și preșul pentru…..portbagaj.

Inginerii au lucrat și la șasiul Suprei de trei litri, reducând ruliul și îmbunătățind stabilitatea pe viraje. Totul a fost realizar prin recalibrarea suspensiei și a repoziționării suporților anumitor componente. Îi credem pe cuvânt. Totodată, echipa de tehnicieni au recalibrat totul, de la servodirecție, sistemului de control al stabilității și a diferențialului activ, coupe-ul japonezo-german asamblat în Austria adaptându-se mai bine acum schimbărilor de direcție și de suprafață de rulare.