Ford doin’it right – primul test cu noul Mondeo

FordMondeo_Wagon_18

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Îmi amintesc de parcă a fost ieri: Giurgea a avut la un moment dat un Mondeo din generația a doua. Era bleumarin, diesel și echipat mediu. Lucram la Top Gear amândoi și într-o zi a trebut să plec urgent la un drum de 500 km. Mi-a dat mașina lui și momentul ăla mi-a marcat complet experiența numită Mondeo.

Deși avea (foarte) mulți kilometri, Mondeo de la Pleșcoi se ținea fantastic. Felul în care mașina aia răspundea la comenzile tale și felul în care stătea pe drum erau impresionante pentru cât costa și pentru segment. Anii au trecut și când următorul model a fost lansat toată lumea a fost dată pe spate de design, de interior, de spațiu. Doar că a treia generație de Mondeo a fost lansată atunci când totul epata în lumea auto. Și electronica și-a pus amprenta de foarte multe ori nefericit pe multe din mașinile care în generațiile precedente mergeau de mâncau pământul.

Din 1993 și până acum s-au vândut vreo 4.5 milioane de Mondeo.

O nouă generație tocmai a fost lansată printr-un test internațional de presă în Spania. Am fost să o conduc și să o filmăm și abia aștept să sosească în România la sfârșitul acestui an pentru că toți trebuie să mergeți să o conduceți. Și dacă nu să mergeți cu ea, măcar să o priviți puțin. Măcar din față.

De fapt, fața noului Mondeo este atât de interesantă comparativ cu restul mașinii încât nu știu dacă să mă bucur pentru că arată foarte bine aici sau să-mi pară rău că nu au avut ceva mai multă imaginație pentru partea din spate. Indiferent despre care versiune de caroserie vorbim, partea din spate pare o evoluție demnă de un facelift a fostului model, nu revoluția care a născut capota motorului și aripile față puternic profilate, grila gen Aston și farurile care îți amintesc de Mustang. Aspectul frontal face toți banii la mașina asta, cu două mențiuni: aflăm exact ce înseamnă toți banii peste două săptămâni când se comunică prețurile și eu nu am văzut decât versiuni echipate cu „Ford Intelligent LED”.

Da, primul Ford vândut în Europa cu faruri full-LED adaptive este Mondeo.

În funcție de țară ele vor fi oferite standard pe echipările de top, altfel mașina va veni echipată în standard cu faruri cu halogen. Nu am văzut cum arată un model care NU ste echipat cu noile faruri și sincer nici nu cred că-ți dorești asta pentru că se va schimba destul de mult aspectul mașinii chiar dacă forma agresivă a exteriorului farului este aceeași.

Interiorul este aproape identic cu cel al modelului geamăn din America – Fusion. Tocmai din această cauză mașina asta a întârziat să intre pe piața europeană aproape doi ani chiar dacă oficialii Ford dau mai mult vina pe criză și timing. Ideea este că un european client de Ford nu ar fi acceptat niciodată plasticele atât de ieftine la atingere și aspect din Fusion. Nouă, aici, în Europa ne place să ne înfigem degetele în plastic moale prin interioarele mașinilor.

Acum poți face asta în Mondeo în partea superioară a bordului. Mai jos însă avem un plastic ce ne amintește de America – este tare și destul de neplăcut, lucru valabil și pentru finisajele din partea inferioară a consolei centrale. Din fericire, zona asta este salvată de un design simplist, curat cu niște comenzi bine delimitate pentru sistemul de climatizare. Nici în jurul lor plasticul nu este foarte plăcut dar măcar totul este ergonomic.

Sistemul SYNC 2 pe care l-am butonat la Focus facelift este și el disponibil pe noul Mondeo și este cel mai bun sistem de infotainment pe care l-a avut Ford vreodată.

Luați-l în calcul dacă vă gândiți să vă cumpărați un Mondeo.

Pe lângă un sistem de asistatare automată a parcării, cruise control adaptiv, asistență la frânare la detecția pietonilor sau a traficului, Mondeo are și alte bunătăți care să-ți sporească confortul: de exemplu, volanul este reglabil electric în premieră în segmentul mediu, farurile se aprind automat dacă pornești ștergătoarele iar sistemul de climatizare despre ale cărui comenzi am vorbit puțin mai devreme a fost reproiectat.

Dacă vă spun „scaune față Multi-contour” probabil că o să vă gândiți la Mercedes-Benz dar de acum așa se numesc cele ami confortabile scaune Ford. Sunt disponibile doar pe Mondeo, sunt climatizate, reglabile pe 10 direcții și folosesc  senzori care îți monitorizează mișcarea coloanei când stai așezat plus reacțiile  musculaturii… PLUS un sistem de 11 perne pentru a te masa prin toate zonele în care îți place să fii atins când ești încordat… Mă rog, nu chiar toate…

Ford susține că masajul acestor scaune poate reduce tensiunea musculaturii cu până la 60 de procente. Suportul lateral al șezutului se desumflă ca să-ți fie facilitat accesul în mașină. Din păcate, am testat scaunele doar într-o cameră special amenajată pentru a ne fi prezentate noile tehnologii de pe mașină pentru că abia din februarie anul viitor vor putea fi comandate. Eu aș aștepta puțin pentru că se pare că scaunele Multi-contour vor fi oferite ca parte a unui pachet și vor fi destul de accesibile plus că sunt clar mai confortabile decât scaunele standard de pe Titanium.

Acestea oferă o poziție de conducere corectă și arată destul de bine – sunt mai subțiri pentru a se crește spațiul pasagerilor din spate la picioare, dar au șezutul prea scurt și nu poate fi reglat. În mod clar Mondeo nu are în standard cele mai confortabile scaune din segment deci de aceea eu unul aș comanda Multi-contour când vor fi disponibile.

Aș vrea să vă mai povestesc puțin despre instrumentarul de bord.

Opțional va fi disponibilă o versiune spectaculoasă a acestuia, inspirată de cea din fosta generație. Pe lângă displayurile analogice de turometru și vitezometru ai două ecrane digitale. Unul în dreapta, în interiorul vitezometrului – nu poți schimba ce se vede pe el. Și unul mai mare care „curge” din turometru în partea centrală a instrumentarului. Ceea ce vezi în zona din turometru se poate selecta de pe brațul stâng al volanului și ce vezi în centru modifici de pe partea dreaptă a volanului. Ai astfel în fața ochilor toate informațile necesare, simplificate din computerul de bord, SYNC sau diverse setări ale sistemelor de asistență.

Trecând la partea din spate, Mondeo break este evident foarte-foarte mare aici. Spațiul pe banchetă este uriaș la fel și cel din portbagaj – peste 600 de litri disponibili. O premieră mondială absolută pentru segment și clasa de preț a mașinii va fi oferită opțional la 250 -300 de euro în funcție de piață. Centuri de siguranță spate cu airbag încorporat. În momentul unui accident este declanșat un airbag în centură, pe zona care îți protejează pieptul. Clienții Ford care au avut ghinionul de a experimenta un accident într-un Fusion echipat cu aceste centuri se pare că se simt norocoși pentru că centura i-a protejat mai bine și nu i-a mai rănit prin strângerea puternică pe corp. Doar Clasa S mai oferă acum așa ceva, dacă vreți să vedeți cum funcționează sistemul Ford avem un video.

De departe însă, cea mai bună veste pe care o am despre Mondeo este că Ford susține că a lucrat foarte mult la îmbunătățirea confortului și din punct de vedere al părții tehnice. Mondeo este construit pe noua platformă CD a grupului ce este folosită și de noul S-Max și într-un versiune modificată destul de mult pentru noul Mustang.

Antifonarea mașinii a fost complet regândită, zgomotul la vânt este mai mic, geamurile din spate sunt mai groase și de acum mașina este mai silențioasă cu doi decibeli în față și trei în spate. Față de fostul Mondeo, doar sunetul care intră de la motor în habitaclu este mai mic cu doi decibeli datorită noilor metode de antifonare. Astea nu sunt doar lucruri scrise din mapa de presă, Mondeo este acum foarte rafinat, peste toate așteptările mele cele mai optimiste.

Este prima oară când vei merge cu mașina asta și te vei simți la fel de bine ca într-un Audi, să spunem.

Suspensia spate complet nouă permite roților să se miște pe mai multe direcții  când trec peste denivelări iar asta înseamnă că tu ești mai puțin deranjat la interior și deci călătorești mai confortabil. Amortizarea este foarte silențioasă, aproape imperceptibilă pe denivelările mici și medii și este de-asemenea prima oară când o senzație de liniște de înconjoară în Mondeo. Iar toate aceste lucruri sunt valabile pentru o versiune echipată cu suspensia standard. Va fi oferită opțional și o suspensie cu amortizoare controlate electronic dar sincer… la cât de bună este setarea standard nu merită să dați bani extra pe altceva…

Mai ales că, Mondeo, datorită suspensiilor dar și datorită noului sistem de direcție asistată electric este acum la fel de dinamic precum era mașina de acum două generații. Ținuta de drum este impecabilă pentru un break de peste 1.6 tone, comportamentul este perfect neutru dacă negociezi virajele corespunzător și o mică tendință supraviratoare se corectează foarte rapid la nevoie. Este de necrezut cât de bine le-a reușit compromisul de suspensie – confort excelent dar și o ținută de drum foarte sportivă. Direcția mi-a plăcut în mod deosebit dar am spus asta și la Focus – sistemele sunt similare, este foarte precisă, oferă feedback bun și răspunde fără pic de întârziere la comenzi. Constructorii francezi și cei asiatici au de unde lua notițe. Pentru că sincer, direcția lui Mondeo mi se pare ceva mai directă chiar și decât cea a noului Passat.

O singură motorizare am condus în Spania – 1.5 EcoBoost cu 160 CP, motor produs la Craiova. Evident, el este cuplat standard unei transmisii manuale cu șase rapoarte. Opțional se va putea comanda o cutie automată cu șase rapoarte iar cea cu dublu-ambreiaj este rezervată motoarelor diesel. Cutia manuală are o timonerie foarte bună, scurtă între trepte însă din păcate trebuie să schimbi aproape non stop rapoartele dacă ești prin oraș sau pe drumuri virajate iar asta este enervant și răpește și din plăcerea condusului. Etajarea rapoartelor este destul de lungă și poate de aceea mașina asta face aproape 10 secunde de la 0 la 100 km/h. Sunt momente în care simți că ai suficientă putere dar apar și cazuri în care ai vrea ceva mai mult. De exemplu în clipele în care ai nevoie să câștigi viteză mai mare într-un timp destul de scurt.

Nu cred că este nevoie de motorul de 240 CP dar versiunea de 200 simt că este perfectă pentru cei care vor un Mondeo pe benzină.

Consumul de benzină nu este un bonus pentru motorul de 1.5 litri – eu am reușit o medie de aproape 10 litri pentru 100 km parcurși deci dacă vreți economie ceva mai bună cel mai bun sfat este să luați un diesel. Aș vrea totuși să mai subliniez o dată faptul că motorul de 1.5 litri turbo este un propulsor foarte bun și potent pentru cilindreea sa și în mod clar este cel mai tare motor construit vreodată pe teritorul țării noastre. Pentru Focus ese perfect, pentru Mondeo este puțin forțat. De aceea aș vrea să-l cunosc personal pe cel care va da vreodată banii pe un 1.0 EcoBoost în Mondeo!!!

Tracțiunea integrală va fi disponibilă pe Mondeo începând de anul viitor când va fi oferită standard pe o versiune diesel ultra-potentă care să se lupte direct cu Passatul de 240 CP. Sincer, aici se va da lupta cea mai mare în segmentul mediu-clasic. În zona de preț a versiunilor care pot fi cumpărate în loc de modele clasice premium. Desigur, volumele vor fi strânse și în zona de flote sau mașini corporate pentru management și aici, în situație economică încă incertă va conta fiecare mie de euro. S-ar putea ca Mondeo să câștige la costul de achiziție chiar dacă nu te simți în el la fel de premium ca în Passat. Având în vedere că arată bine, este spațios și confortabil și se conduce din nou excelent, ca în vremurile sale cele mai bune, Mondeo este deja declarat și poziționat oficial ca un model menit să fure clienți și de la Audi, BMW sau Mercedes-Benz. Însă până la ele, poate să înceapă încălzirea într-o luptă la baionetă cu noul Passat