FOTO și INFO COMPLET: Noul Vantage, Aston Martin Vantage

AstonMartin_Vantage_02

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aston Martin are planuri mari pentru viitor: un hypercar hibrid realizat în colaborare cu Red Bull Racing, un crossover cu patru locuri, un subbrand sport numit AMR, o gamă electrificată peste 10 ani și o colaborare extensivă cu AMG.

Dar acum vorbim despre proaspăt lansatul Vantage, un model ce va reprezenta grosul vânzărilor companiei britanice, cel puțin până la apariția lui DBX.

La exterior, noua generație Vantage arată ca și când un Vulcan și un DB10 au avut un copil. Caroseria din aluminiu a fost sculptată în tunelul aerodinamic, de la difuzorul frumos, la botul foarte jos, la splitterul față si până la gurile de aerisire laterale. De la vechiul model s-au păstrat doar mânerele de uși, probabil pentru că nu se stricau.

Printre detaliile exterioare ce merită menționate se numără farurile full LED cu semnătură luminoasă 3D, stopurile spate formate din cinci elemente cu o formă ce o imită pe cea a difuzorului și metalul găurit cu laser din jurul terminațiilor evacuării.

În ceea ce privește motorul, acesta este un V8 biturbo de 4 litri furnizat de AMG. Nu, nu este M178 preluat de la AMG GT, ci M177 preluat de la C 63/E 63, deoarece nu are lubrifiere cu carter uscat. El produce 510 cai putere (la fel ca DB11 V8) și 685 Nm (mai mult cu 10 Nm ca la DB 11 V8). Transmisia, în schimb, este furnizată de ZF și are opt rapoarte, tehnologia fiind cu convertizor de cuplu, nu dublu-ambreiaj. Modelul de 1530 kg la gol poate sprinta până la 100 km/h în doar 3.6 secunde și atinge o viteză maximă de 314 km/h. În ceea ce privește manevrabilitatea, britanicii ne asigură că este la cote înalte datorită noului diferențial electronic cu torque vectoring prin frânare.

Interiorul a păstrat volanul rectangular și panoul de instrumente de la DB 11 și sistemul de infotainment de la Mercedes-Benz, dar restul este 100% nou și proiectat special pentru vantage, deși gurile de ventilație seamănă puțin cu cele de la Lamborghini Huracan.

Prețul de pornire va fi pe undeva pe la 150.000 euro, iar livrările vor avea loc începând cu 2018, destul timp pentru ca James Bond să facă rost de unul și să îl facă praf în următorul film.