Grossglockner Spyder Challenge 2017: cum ne-am limpezit creierii cu mii de km pe 3 roti

IMG_7370

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai a ieșit acest teaser din cuptor și m-am emoționat ca dracu când l-am văzut.

Lăsând la o parte că sunt probabil narcisist și-mi place să mă văd în imagini, altceva aș vrea să vă spun. Am făcut 1.500 de km dus și 1.500 de km întors (plus câteva sute la destinație) cu un Can-Am Spyder Daytona 500 Special Edition, iar din experiența asta am învățat câteva lucruri. Până când e gata materialul video (revenim pe PRO TV, pe 16 iunie), aș vrea să le scriu aici.

 

  1. Transfăgărășanul nu mai este „the best driving road in the world”. Deși sufletul meu e pe lângă Bâlea Lac de dinainte să-mi spună Hammond la filmările TopGear că „we use helicopters for filming in the UK too, but we usually fly over the telegraph poles”, deși în ultima vreme Audi, Mercedes-Benz, Porsche, Lambo, Alfa-Romeo (și probabil alții de care am uitat) au venit în mod oficial să facă teste sau filmări, cineva trebuie să înceapă să spună că drumul nostru are un asfalt nasol. Hai să ne apucăm să-l facem cum trebuie și să punem o taxă pe el, sau măcar să-l dăm la chinezi să-l facă și să pună ei o taxă pe el până-și scot banii. În oricare variantă ieșim câștigați.
  2. Grossglockner High Alpine Road e asfaltat impecabil și dacă vrei să te bucuri de ce ai sub capotă sau pe cadru sau între picioare, probabil că este o variantă mai bună chiar decât Stelvio. E mai lat (nu la fel de permisiv ca Transfăgărășanul) și are și viraje mai largi, nu doar ace de păr.
  3. Daytona 500 Special Edition nu a fost cea mai fericită alegere de Can-Am Spyder pentru călătoria asta, pentru că nu are protecții la vânt deloc. Prin urmare, cât de tare mergi depinde doar de cât de mult te țin brațele. Mult mai confortabil pentru călătorii lungi e un Spyder F3-T (Cruiser Touring) sau direct un Spyder RT (Touring). Detalii mai multe AICI. Cu toate astea, recunosc. Să faci 1.500 de km în două zile cu Daytona, cum am făcut eu la dus, e o metodă excelentă să-ți testezi limitele. Să faci 1.500 de km într-o zi e hardcore complet, înseamnă să-ți eliberezi creierii de prostii, de feed-ul de facebook sau de orice probleme administrative.
  4. Comunitatea de posesori Can-Am diferă de la un teritoriu la altul. Sunt țări unde clienții care cumpără Spyder sunt tineri și o fac pentru că „arată cool”, după cum sunt și teritorii unde clienții de Spyder sunt oameni trecuți de 40-50 de ani care cumpără Spyder pentru relaxare în aer liber cu partenerele de viață. Ambele categorii de clienți cumpără Spyder pentru că li se pare mai safe decât o motocicletă.
  5. Can-Am Spyder se conduce cu permis categoria B, nu ai nevoie de A.
  6. Can-Am e parte a BRP, care vine de la Bombardier Recreational Products, nume complet explicativ pentru produsele pe care le vând, sub diferite branduri: ski-jet-uri, snow-mobile, ATV-uri, SSV-uri (un fel de buggies), Spydere, Kart-uri, motoare de avion, de bărci, etc.
  7. Fabrica Rotax din Austria în care am intrat înainte de Grossglockner face, pe lângă multe altele, și faimosul motor Rotax 1330 ACE cu 3 cilindri în linie, de 115 cai și 130 Nm de cuplu. Zic „faimosul” pentru că el echipează practic toate variantele de Can-Am Spyder.
  8. Se vede clar în poze, practic fiecare Spyder prezent la adunarea asta de la Grossglockner era unic. Și nu mă refer doar la alea customizate, care aveau Siderman pe ele sau ursuleți de pluș. Mă refer la faptul că până acum Can-Am a scos Spyder-ul în foarte multe variante de „caroserie”, cu design mai agresiv sau mai cuminte. Cele ami multe sunt în continuare pe roți.
  9. La eveniment au fost prezenți niște ruși care făcuseră 15 mii de km cu Spyder traversând toată Rusia, plecați din capătul cel mai estic al Siberiei. WOW.
  10. Vreau să merg cât mai rapid cu cel mai puternic Ski-Jet de pe planetă!!!!!!!!!!