KIA Sorento 2020: Toate detaliile versiunii europene

558823

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După primele imagini oficiale și după multe luni de așteptare, KIA ne dă, în sfârșit, câteva detalii despre noul său SUV de clasă medie, noul Sorento.

Știm că mașina are un compartiment motor compactizat, un ampatament mai lung și distanțe mai mici între roți și marginile vehiculului. Astfel, mai lung cu 10 mm (4.810 mm) și cu un ampatament mărit cu 35 mm, Sorento arată mai sportiv, mai dinamic și mai serios. La 2.815, noul SUV coreean are un ampatament doar cu puțin mai scurt decât al unui BMW X3. Clienții vor avea de ales între 10 nuanțe exterioare și jante cu dimensiuni de 17, 18, 19 sau chiar 20″.

Despre interior, KIA are numai cuvinte de laudă. Pentru început, materialele sunt printre cele mai bune puse vreodată pe un model al producătorului sud-coreean. Apoi avem un tablou de bord digital cu ecran de 12.3″ și un sistem de infotainment cu display de 10.25″ cu butoane fizice pe lateral. Sorento își va încânta clienții și cu lumini ambientale Mood Lighting (64 culori), un încărcător wireless pentru smartphone, sistem de sonorizare BOSE și, opțional, tapițerie din piele Nappa. Merită menționată și multitudinea de porturi USB și prize de 12V de la bordul SUV-ului de clasă medie. Sistemul de infotainment de bază cu ecran de 8″ este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto, dar cel de top are în plus serviciile UVO Connect și KIA Live. Versiunile bine echipare vor primi și un head-up-display.

Portbagajul nouli Sorento este absolut imens, ajungând la 821 litri pentru versiunea cu șapte locuri (ultimele două pliate) și 910 pentru varianta cu cinci locuri. Totodată, în configurația cu toate cele trei rânduri de scaune ridicate, volumul portbagajului ajunge la 187 litri (179 litri pentru Sorento Hybrid). Totodată, spațiul pentru locurile din spate a crescut substanțial, fiind peste multe modele ale concurenței, după spusele KIA.

Inginerii coreeni au pregătit un sistem de propulsie Smartstream hibrid. Asta înseamnă că Sorento va avea sub capotă un propulsor 1.6 T-GDI, un motor electric de 60 cai putere și un acumulator de 1.49 kWh. Puterea totală dezvoltată va fi de 230 cai putere, iar cuplul maxim oferit are valoarea de 350 Nm. Motorul termic folosește noua tehnologie Continuously Variable Valve Duration (CVVD) care deschide supapele în funcțiile de condițiile de mers, nefiind o poziție fixă. Acest lucru ajută la turații mici și medii și îmbunătățește consumul de carburant. Puterea este livrată prin intermediul unei transmisii automate cu șase trepte, iar motorul electric este încastrat în carcasa acesteia, permițând puterii motorului să fie transferată în paralel cu pierderi minime din cauza frecării. Rezultatul este un răspuns bun la pedală în toate condițiile și posibilitatea de accesa energia din baterie la viteze mari.

Deși propulsia hibridă sună ca opțiunea de luat în calcul, majoritatea clienților europeni vor alege turbodieselul 2.2 CRDi Smartstream ce produce 202 cai putere și 440 Nm. Cu un bloc motor din aluminiu, motorul este mai ușor cu 38.2 kg decât vechea unitate. Acest propulsor este împerecheat cu o nouă transmisie automată cu opt rapoarte și dublu ambreiaj 8DCT. Aceasta este proiectată să schimbe ca una cu convertizor de cuplu, oferind consum de combustibil mai bun ca una de acest gen.

Șasiul a fost conceput să fie mai confortabil și mai manevrabil, mulțumită suspensiei independente pe puntea spate. S-a lucrat la filtrarea vibrațiilor care ajung în cabină, dar și la reducerea zgomotului la rulare, îmbunătățind același timp răspunsul direcției și al suspensiei. La aceste lucruri ajută și ampatamentul alungit sau rigiditatea torsională crescută cu 4%. Noul sistem de tracțiune integrală și selectorul Terrain Mode au făcut noul Sorento mai capabil în teren accidentat. Șoferul poate alege dintre modurile Mud, Snow și Sand.

Numai dacă ne uităm pe lista de sisteme de asistență pe care KIA le-a pregătit pentru Sorento ne dăm seama că producătorul nu se joacă. Forward Collision-avoidance Assist, Blind-spot View Monitor, Surround View Mointor, Blind-spot Collision-Avoid Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Smart Cruise Control cu Stop & Go, Lane Following Assist, Driver Attention Warning, Highway Driving Assist, Rear View Monitor, Reverse Parking Collision-Avoidance Assist, Rear Cross-traffic Collision-Avoidance Assist și sistemul de parcare Smart Parking Assist ce îi permite șoferului să parcheze folosind cheia mașinii.

KIA Sorento va ajunge în showroomurile europene începând cu al treilea trimestru al anului 2020, cu tot cu garanția sa de 7 ani și 150.000 km.

.