Kugaventură: primul test cu Kuga facelift

st-line_kuga_lr_005

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Din păcate, vânzările de SUV-uri merg fantastic în Europa. Atât de fantastic încât toți constructorii se îndreaptă cu din ce în ce mai multe modele către acest tip de caroserie, indiferent de dimensiune. De exemplu, Ford Kuga a avut o creștere de 19 procente pentru vânzările europene din 2014 în 2015: livrările au sărit de la 85.400 la 101.800 unități. Mai departe, SUV-urile Ford au crescut de la 62.100 unități vândute în 2012 la 141.600 vândute anul trecut. Iar anul acesta cifra de SUV-uri Ford vândute pe continentul nostru se pare că va sări de 200.000 unități. De la această petrecere grandioasă lipsește Kuga cu facelift, proaspăt lansată în primăvara acestui an și abia acum lansat pentru presă.

Kuga facelift va fi disponibilă în România începând din luna decembrie a acestui an și atunci va sosi și în showroom. Prețurile nu sunt disponibile momentant dar am înțeles că le poți afla în showroom dacă mergi să comanzi (deja) o mașină.

Aflat la mijlocul perioadei de viață, Ford Kuga a primit în acest an o față și spate noi; are noi blocuri optice, o grilă a motorului trapezoidală nouă, noi modele de jante cu diagonala de la 17 la 19 inch, culori noi pentru caroserie și un interior modificat. Aici există de acum un nou sistem de climatizare, un volan cu design nou care poate fi încălzit (ca la Mondeo). Cea mai mare noutate o reprezintă însă prezența sistemului de infotainment SYNC 3 cu display touchscreen de opt inch diagonală cu suport pentru Antroid Auto și Apple CarPlay. De fiecare dată când a lansat un SYNC nou Ford a spus că sistemul este excelent dar sincer, de la generația doua și până la această a treia versiune este o diferență foarte mare. Designul este mult mai plăcut, ergonomia sistemului mult mai bună iar felul în care se mișcă sistemul acum, ca rapiditate de răspuns la comenzi, amintește de sisteme similare de la constructori premium. Foarte frumos, pentru navigație, de acum poți introduce pe o singură linie adresa, sau punctul de interes sau numele… fast food-ului… sunt cinci milioane de puncte de interes/ locații conoscute/ etc din Europa introduse în sistem astfel că a găsi ce te interesează este acum mult mai ușor. Deja sistemul este disponibil în România pentru Mondeo deci mai bine nu aștepți până în decembrie pentru Kuga și cumperi acum un Mondeo.

Ca tehnologie, Kuga va putea fi echipată în premieră cu sistem de iluminare adaptiv pentru faruri dar cu LED doar pentru luminile de rulare pe timp de zi, un sistem de control electronic al cuplului și un sistem de frânare de urgență la viteze mici îmbunătățit. În echiparea mașinii testate de noi am găsit și un cruise control adaptiv plus sistem de menținere al mașinii pe bandă dar am găsit acest combo setat destul de slab în sensul că nici măcar la o viteză relativ mică pentru autostradă – 110 km/h, mașina nu este capabilă să vireze singură, complet într-un viraj destul de larg, deschis. Nu am luat mâna de pe volan dar mă așteptam ca sistemul să fie mai incisiv, să fie mai capabil să te ajute să păstrezi banda fără probleme. Într-o primă fază mașina pare să vireze dar apoi pierde controlul și dacă nu ești atent te trezești în afara benzii.

Motorizări?

Din decembrie vom avea în premieră motorul diesel de 1.5 litri cu 120 CP dar oferit doar cu tracțiune față. Inițial va fi oferit doar cu o cutie manuală dar în viitorul apropiat va putea fi comandat și cu o cutie automată cu dublu-ambreiaj. Pe lângă acest motor de bază care probabil va deveni un bestseller, rămân în ofertă 2.0 TDCi și benzina de 1.5 litri cu 120, 150 sau 182 CP. Ele sunt echipate standard cu transmisie manuală și automata cu dublu-ambreiaj este oferită pe diesel-uri și o cutie automată convențională cu șase rapoarte pentru benzină.

La echipări, apare o noutate alături de Trend și Titanium: ST Line. Va fi poziționată sus, lângă Titanium iar prețurile vor fi comparabile pentru cele două echipări. Legat tot de prețuri, se pare că la facelift vor fi foarte apropiate de cele de acum, de dinaintea modificărilor. ST Line înseamnă o stilizare ușor specială pentru caroserie (grilă neagră, elemente de caroserie negre, inscripții plus interior complet negru (inclusiv plafon). De-asemenea, modelul ST Line are o suspensie mai joasă cu un centimetru față de cea standard . Sincer acest lucru nu se prea vede și mai ales nu prea se simte. Eu am testat un Kuga facelift ST Line 1.5 turbo de 182 CP, automat și evident 4×4. Din punct de vedere al suspensiilor, chiar și în această versiune „sport”, Kuga rămâne o mașină plăcută. Pardon, un SUV plăcut. Amortizarea este silențioasă, confortul la rulare este bun.

Nu trenul de rulare este problema la mașina asta ci felul în care… stai în ea.

Poziția de conducere este foarte înaltă, scaunul are un șezut scurt și parcă stai suspendat deasupra pedalierului. Nu am reușit să-mi găsesc o poziție confortabilă și asta este frustrant pentru că în modele comparabile cum ar fi Hyundai Tucson, se stă foarte bine. Ca să nu mai zic cum stai în noul Tiguan, la fel ca într-o limuzină super-confortabilă. Problema este de arhitectură și arhitectura interiorului lui Kuga este acum depășită clar și nu încălzește pe nimeni un nou sistem de climă, un volan nou sau SYNC 3. Bordul este foarte mare, de la volan la parbriz, pare că ocupă un spațiu enorm și că tu ai fost cocoțat pe scaun undeva în spate pentru a avea o senzație mai mare de spațiu. Este clar pentru toată lumea că oamenii își cumpără SUV-uri pentru poziția mai înaltă de conducere, garda la sol mare și status indicator și vor conduce aceste mașini doar pe șosele. De aceea, cred că cei care vor un SUV ar trebui să vadă dacă nu cumva poziția de conducere a lui Kuga este totuși cam deranjant de 4×4. Pentru cei care nu sunt deciși, sfatul meu este simplu: nu dați 30.000 euro pe o Kuga, luați un Mondeo. Ai tehnologie mai modernă spațiu poate chiar mai mult și confort clar mai bun. Plus un feeling „mai Ford” la conducere.

Nu putem vorbi de sportivitate la Kuga fie ea și cu ST Line…

Și nu putem să vorbim de sportivitate la Kuga fie ea și echipată cu motorul pe benzină de 182 CP. Mai mult, sfatul meu ar fi să stați departe de orice Kuga pe benzină pentru că altfel riscați consumuri absolut uriașe, hilare în oraș. Pentru a lansa mașina asta în fața presei, Ford a inventat conceptul #kugadventure și anume 15 sesiuni de test pentru jurnaliștii europeni. Sesiuni menite să poarte mașina pe un traseu uriaș de la Atena la Polul Nord. Noi am fost al șaselea val și am preluat mașinile la Viena și le-am predat altora la Cracovia în Polonia. Am condus aproape 500 km doar pe șosea (nu mai interesează pe nimeni off-road cu mașina asta pentru că nici pe cei care o cumpără nu-i interesează), în regim foarte legal de autostradă și în prima zi am consumat 10 și într-a doua 11. În oraș, aglomerație, probabil că mașina asta va consuma lejer 18 litri de benzină pentru 100 km parcurși. Sportivitate? Niciodată. Deja de la 100 km/h în sus mașina se mișcă destul de greu și te întrebi cine ar vrea vreodată un SUV pe benzină în care stai aiurea la volan, nu este nici rapid, consumă și vulgar de mult pentru anul 2016 și costă și 30.000 euro.

Plus, repet, îți faci treaba excelent cu un Mondeo la sumă similară.

Desigur, după cum am spus și la începutul acestui articol, oamenii par spălați pe creier și văd doar SUV-uri iar situația nu pare să se schimbe foarte curând. Cert este că Kuga facelift va avea viață grea în România pentru că oferta de SUV-uri de dimensiunile sale este foarte variată și din cifrele destul de mici de volum vor fura mult noile Peugeot 3008, Tiguan cu șapte locuri și chiar dacă este mai mare – Kodiaq. Toate aceste trei modele vor fi comparabile ca preț cu Kuga (la versiuni 4×4 cel puțin) și lupta va fi acerbă vor conta toate detaliile inclusiv cum stai la volan și cât cheltuiești extra ca mașina să arate precum cele din fotografiile de prezentare. Adică, pentru Ford, adevărata „kugaventură” începe abia când ajunge mașina în showroomuri.