Mercedes-Benz EQE SUV. The sweet (electric) spot

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ca să înțelegem mai bine cum anume abordează Mercedes-Benz direcția electrică, am zis să facem cunoștință cu fiecare model în parte construit pe platforma dedicată EVA. Începem cu Mercedes EQE SUV, care este probabil the sweet spot pentru cei care caută un SUV electric de lux.

Gama, după cum știi, este amplă și cuprinde acum și segmentul compact. O poți descoperi aici, pe pagina dedicată: Electric. Crafted by Mercedes-Benz. Dar să revenim la subiectul zilei: Mercedes-Benz EQE SUV.

Ce ar trebui să știu despre Mercedes EQE SUV?

Cu o lungime de aproape 5 metri, Mercedes EQE SUV este, așa cum îl dă de gol și numele, un SUV electric care face parte din noua gamă de modele electrice pe care constructorul de la Stuttgart o propune sub marca EQ. Cu dimensiuni apropiate de cele ale unui Mercedes-Benz GLE, EQE SUV se poziționează în gama EQ undeva între compacta EQC și nava-amiral EQS SUV și îl poți considera drept un EQE cu caroserie de SUV.

Simțim deja că am depășit demult limita maximă pentru numărul de mențiuni pentru cuvântului SUV, așa că încercam să o mai rărim până la final. Uite, încercăm și alte acronime. Modelul despre care vorbim este dezvoltat pe platforma EVA2, una proaspăt scoasă din cuptor de bucătarii Mercedes și dedicată autovehiculelor electrice. Nu-i însă cazul să devii circumspect: noile electrice Mercedes păstrează confortul tipic și interiorul luxos și modern cu care erai deja obișnuit de la modelele cu motoare termice.

Prezentat oficial în octombrie 2022, SUV-ul german este disponibil pe piața din România din decembrie 2022 și a sosit de la bun-inceput într-o gamă variată de motorizări, pentru toate gusturile și bugetele. Bine, bine, în special pentru bugetele generoase, și o să înțelegi la imediat de ce.

Cât costă Mercedes EQE SUV și ce dotări primesc de banii ăștia?

Mercedes EQE SUV are un preț de pornire de 91.850 de euro, însă pe piață sunt disponibile în prezent alte două versiuni mai puternice de până în 100.000 de euro, precum și două versiuni AMG pentru care vei face transferuri bancare de peste 119.000 de euro.

Este de la sine-înțeles că în varianta standard exista numeroase bunătăți, așa că noi îți spunem doar succint câteva detalii interesante: primești jante de 21 inchi din aliaj cu 5 spițe duble, anvelope cu spumă pentru reducerea zgomotului, dar și faruri Digital Light cu funcție de proiecție și asistent adaptiv pentru fază lungă.

Piesa de rezistență este însă interiorul. Și spunem asta din două motive: tehnologie și confort. Hai să le luăm pe rând. EQE SUV este echipat cu deja-cunoscutul sistem multimedia MBUX Hyperscreen care include trei ecrane OLED într-o singură carcasă elegantă: instrumentar digital de bord de 12,3 inchi, sistem de infotainment central cu diagonală de 17,7 inchi și ecran de 12,3 inchi dedicat pentru pasagerul din dreapta, integrate într-o singură interfață de utilizare Zero Layer.

Pe lângă asta, pentru aproape 1.300 de euro primești și un Head-up Display cu realitate augmentată cu cea mai mare zonă de proiecție. Aici poți afișa numeroase informații utile în timpul mersului, de la viteza curentă la viteza maximă permisă de legislație sau informații despre baterie, toate afișate în funcție de propriile tale preferințe.

Cât despre confort, pe lângă scaunele frontale cu climatizare și masaj ai parte de un filtru HEPA pentru filtrarea aerului și opțional un pachet Air Balance cu funcție de ionizare și parfum, elemente utile mai ales când călătorești în aglomerații urbane în care poluarea este deja mult peste limitele admise. Și, ca să uiți de poluare, ai o experiență acustică la înălțime datorită sistemului de 3D surround Burmester cu tehnologie Dolby Atmos.

Și dacă tot pomenim de confort, hai să mergem până la capăt: ai și direcție integrală, ceea ce se traduce printr-un unghi de virare de până la 10 grade și, implicit, scăderea diametrului de bracaj la 10,5 metri. În practică, cifrele astea seci înseamnă că faci mai ușor întoarceri din trei mișcări și parchezi mai ușor, asta dacă nu cumva apelezi cu încredere la pachetul de asistență Remote Parking cu funcție Intelligent Park Pilot, adică la primul sistem de parcare Level 4. Unde mai pui că ai și Memory Park Assist, o funcție care memorează procesele de parcare repetative de pe o proprietate privată.

Pe lângă asta, EQE SUV se simte natural și în mediul off-road, mai ales că inginerii germani au implementat un mod special de condus pentru off-road, dar și un cockpit dedicat cu informații esențiale atunci când parcurgi un drum neasfaltat.

Ca motorizări, versiunea de bază este EQE 350+ SUV și are un motor electric de 292 CP și autonomie de 581 de kilometri, totul pentru 91.850 de euro. Urmează apoi varianta EQE 350 4MATIC SUV cu două motoare electrice pentru același total de 292 CP și tracțiune integrală pentru 94.580 de euro, iar versiunea de top este EQE 500 4MATIC SUV cu două motoare electrice care oferă în total 408 CP. Și aceste versiuni au peste 500 de kilometri autonomie.

Pentru cei și mai pretențioși există și două versiuni AMG, și anume: AMG EQE 43 4MATIC SUV, cu două motoare electrice cu 476 CP și AMG EQE 53 4MATIC SUV cu două motoare electrice cu 626 CP.

Pentru toate versiunile cu două motoare electrice există sistemul Disconnect Unit DCU, care permite decuplarea completă a motorului de pe puntea față pentru a crește autonomia atunci când nu ai neapărat nevoie de puterea combinată a celor două motoare.

Și apropo de autonomie, bateria are peste 90 kWh și se încarcă la stații rapide cu până 170 kW. În practică, asta înseamnă că în numai 15 minute poți să încarci energie pentru 250 de kilometri.

Cum stă Mercedes EQE SUV la capitolul spațiu?

Mercedes EQE SUV are o lungime de 4,863 metri, adică cu numai 60 milimetri mai puțin decât un GLE, însă la ampatament stă cu vreo 35 de milimetri mai bine: 3,03 metri. Asta înseamnă implicit că vorbim de un spațiu mai generos la interior, facilitat de bateria poziționată în podea. Avantaj pentru electrică, nu-i așa?

În plus, portbagajul are o capacitate de 530 de litri, care crește până la 1.675 litri când rabatezi al doilea rând de scaune.

Este Mercedes EQE SUV o mașină bună pentru mine?

Dacă ai suma potrivită de bani prin conturile bancare e cam greu să scoți EQE SUV de pe lista scurtă de opțiuni. Până la urmă, vorbim despre un SUV electric care oferă motorizări puternice, confort și lux la interior, tehnologii de ultimă generație și autonomie ridicată. De toate pentru toți, cum ar veni.

Imagini: SuperSpeed

Linkuri: Electric. Crafted by Mercedes-Benz. 

Locație foto/video: Mercure Conacul Cozieni

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici