Moment esențial: Dacia a scos Logan, Sandero și Sandero Stepway complet noi!

TW_L003_LJI_34_AR_MoonStone_EMBARGO_20200929_6h

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În sfârșit, putem publica toate informațiile despre noile modele Dacia. Logan, Sandero și Sandero Stepway sunt acum complet noi. Nu vă lăsați înșelați de farurile care seamănă cu Lamborghini Urus, mașinile au rămas în continuare soluții excelente și accesibile de mobilitate. Dacia a ajuns cel mai bine vândut automobil din Europa pentru că face automobile simple, spațioase, fiabile, robuste și pentru că le vinde la un preț pe care clienții îl percep ca fiind corect.

Pare incredibil, dar acest brand care vine din România a ajuns să fie în lumea auto cel mai râvnit asset al alianței Renault – Nissan. Aceasta nu este o glumă. Povestea de succes a modelelor Logan și Sandero este studiu de caz și la nivel de produs și la nivel de marketing. Să vii din România și să vinzi la nivel global 6,5 milioane de unități dintr-o mașină simplă e o realizare care va rămâne în cărțile de istorie. Să reusești să vinzi același produs atât către clienți care au nevoie de o soluție de mobilitate de 7-8.000 de euro cât și către clienți care vor o mașină de 12.000 de euro mi se pare fascinant. Iar să reușești să duci afinitatea pentru brand la cotele de favorabilitate pe care le are Dacia acum (la nivel european) e uluitor.

Desigur, sunt foarte mulți experți care „știu” ingredientele acestui succes monumental. Și totuși, nimeni nu a reușit să îl replicheze. Nu pentru că n-ar fi încercat. Dar asta este o discuție prea lungă, iar eu m-am apucat să scriu acum despre noile Logan, Sandero și Sandero Stepway. Iată aici tot ce trebuie să știți. Mai puțin prețurile, prețurile nu au fost anunțate încă. Tot ce am aflat este că raportat la tehnologie și piață, aceste modele sunt cel puțin la fel de corecte precum mașinile pe care le înlocuiesc.

Mașinile au aproape aceleași dimensiuni și au păstrat și proporțiile care le-au consacrat, dar s-au făcut o mulțime de modificări. Blocurile optice sunt noi, semnătura luminoasă este acum ușor de recunoscut (sunt prea puține Lamborghini sau Volvo pe șosele ca s-o confunzi cu altceva) liniile sunt mai fluide, pavilionul a fost coborât și îngustat din considerente de aerodinamicitate, practic la nivel de design mașinile au intrat în 2020.

Ce s-a schimbat la Logan

Logan e mai lung acum cu 3,6 cm, are un ampatament mai mare (adica mai mult loc pentru pasagerii de pe banchetă, +42 mm) și are consola spate ușor mai redusă. Parbrizul e mai înclinat, iar pavilionul a fost coborât, îngustat puțin, din considerente de aerodinamicitate, iar înspre spate el a fost adus vizibil spre lunetă. Spătarul scaunelor are acum integrată o tavă ca la avioane, iar portbagajul sedanului are acum, atenție, 528 de litri. Aici sunt 18 litri în plus față de generația anterioară și aproape 200 de litri în plus față de Sandero. Ca să nu mai spun că există acum și un organizator pentru lucrurile pe care le ai de transportat, astfel încât să nu se certe cartofii cu ceapa sau cu porcul sau cu actele pe care trebuie să le semnezi la notariat sau cu mobila pe care ai uitat s-o depozitezi în boxă. În plus, acum pe Logan ai închidere centralizată și deschidere a portbagajului de pe cheie sau card pe toate nivelurile de echipare.

Ce s-a schimbat la Sandero

Parbrizul e mai înclinat, plafonul a fost coborât și aici cu 1 cm, iar antena a fost mutată la spate. Garda la sol a rămas aceeași, dar mașina a fost lățită, ceea ce înseamnă că acum pare mai plantată pe șosea. Aripile au un design musculos, jantele sunt remarcabile chiar și la cele mai accesibile variante, iar modul în care sunt integrate mânerele ușilor spune că cineva s-a gândit cum să facă accesul în mașină mai ergonomic. Hayonul se deschide acum pe majoritatea versiunilor electric, dar dacă vrei să atingi mașina acum o faci în partea de jos pentru asta. Arată frumos Sandero, cineva s-a preocupat serios de asta. Până la urmă, e cel mai de succes model Dacia.

Ce s-a schimbat la Sandero Stepway

Totul, desigur. Stepway e de importanță capitală pentru Sandero, deci rămâne în continuare să satisfacă acei clienți care vor un spirit „aventurier”. Garda la sol mărită și elementele specific musculoase de la exterior și interior au fost suficiente pentru a convinge până acum, prin urmare au fost păstrate la nivel de concept și îmbunătățite la nivel de execuție. Garda la sol este crescută cu 41 mm față de Sandero, în principal cu ajutorul unei dimensiuni mai mari la nivelul diametrului cauciucurilor. Stepway are bare longitudinale care pot fi montate și transversal, iar la interior sunt o mulțime de elemente în culoarea caroseriei care identifică modelul cu acest spirit de „crossover”.

Ce avem nou la interior

În primul rând, bord nou. Comenzi amplasate corect, butoane mari, ușor de folosit, display de 8 inch pe consola centrală și instrumentar de bord cu două cadrane obișnuite, analogice, plus un ecran cu informații suplimentare în mijloc. Spațiu foarte bun pentru toți pasagerii, o poziție de condus îmbunătățită la nivel de confort, scaune cu design nou și suport lateral bun. Șoferul poate ajusta înălțimea scaunului (+/- 35 mm), poate ajusta pe adâncime și înălțime coloana de direcție, poate chiar opta pentru o cotieră. Schimbătorul de viteze este acum mai scurt, iar volanul comandă o direcție asistată electric. Rămâne de văzut ce senzație oferă asta la drum.

Printre dotările standard o să găsim un suport pentru smartphone (pe care poți să-l dai jos în funcție de versiune), cruise control și activare automată a farurilor pe toate nivelurile de echipare. Există (în funcție de nivelul de echipare) afișaj digital pentru comenzile de climatizare, scaune încălzite (din aprilie 2021), card pentru acces cu deschidere pentru portbagaj, frână de mână electrică, senzori de parcare față / spate și chiar și cameră video pentru marșarier sau senzori de ploaie. În plus, Sandero și Sandero Stepway pot primi opțional trapă!

Cea mai spectaculoasă veste vine însă la nivelul sistemului de infotainment. Dacia propune 3 variante: Media Control, Media Display și Media Nav. Să vă explic.

Media Control este de fapt un capac plasat în partea de sus a bordului, în care îți poți fixa smartphone-ul. Conectat prin bluetooth sau USB la mașină și cu ajutorul aplicației Dacia Media Control, telefonul tău devine un sistem multimedia prin care poți controla radio, muzica ta, telefoane, mesaje, aplicații de navigație și multe alte chestii, printre care și Siri sau Android voice recognition. În varianta Media Control, acest echipamentul de interior mai cuprinde 2 boxe, conexiunea bluetooth sau USB, desigur, controale pe volan pentru radio sau pe satelitul din spatele volanului și, desigur, afișare informații pe display-ul de pe instrumentarul de bord.

Media Display înseamnă că găsești pe consola centrală un display de 8 inch poziționat sus, în raza vizuală a șoferului. Interfața aduce de data asta 4 boxe și integrare Apple CarPlay sau Android Auto (chiar și fără fir!!), astfel încât conexiunea să fie simplă.

Ultimul nivel, Media Nav, aduce același display 8 inch cu toate funcțiile, dar de data asta și cu navigație și la pachet cu 6 difuzoare la interior.

Cât de sigure sunt?

Există pe mașinile astea sisteme pe care nu le visam pe Dacia acum câțiva ani. Avem asistent la frânarea de urgență, sistem activ între 7 și 170 km/h, ceea ce înseamnă că senzorul alertează vizual și auditiv șoferul dacă există risc de coliziune cu vehiculul din față, iar asta se întâmplă chiar înainte ca sistemul să crească forța de frânare dacă șoferul nu a apăsat suficient pedala. În aceeași idee, sistemul poate frâna automat. Avem avertizor pentru unghiul mort, activ de la 30 până la 140 de km/h, sistem care funcționează cu doi senzori cu ultrasunete în față și doi în spate. Avem Park Assist, patru senzori de radar în față și în spate, camera video pentru spate și ajutor acustic pentru parcare. Și mai avem și asistent pentru plecarea din rampă. Nu-i rău pentru mașini accesibile.

Bine, dar ce motoare avem?

Aici vine știrea care va genera, probabil, cele mai aprinse discuții. Am păstrat-o pentru final: Dacia a renunțat la diesel pentru Logan și Sandero. De ce? Pentru că în afară de motoarele pe benzină, mașinile vor fi oferite cu opțiune GPL. Dacia spune că lucrează la GPL de zece ani deja, că cererea pentru diesel pe acest segment a scăzut la valori minime și că varianta GPL este acum mai eficientă la nivel de emisii și mai ieftină la nivel de costuri decât ar fi fost o motorizare diesel. Prin urmare, variantele vor fi următoarele:

  • SCe 65 (nu e disponibil pe Sandero Stepway) 1 litru, 3 cilindri benzină aspirat, cuplat cu manuală în 5 trepte;
  • TCe 90, 1 litru, trei cilindri turbo, cuplat fie cu o manuală în șase trepte, fie cu o automată CVT (!!!);
  • TCe 100 ECO-G, adică 1 litru 3 cilindri LPG, cu manuală în 5 trepte.

Despre varianta LPG mai trebuie spus că emite cu 11% mai puțin CO2 decât o benzină echivalentă și că are o autonomie de 1300 de km, mulțumită celor două rezervoare de câte 50 de litri de LPG și benzină.

 

  •  /> <img data-lazyloaded=