Na, că până și Toyota Supra a ajuns la 45 de ani! Deci (mai) facem o ediție specială.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

N-o fi 45-ul ce e 50-ul, dar mă gândesc că japonezii au și ei vreun proverb care zice „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”. Și cum îi știm noi harnici și silitori, au făcut o Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition.

 

Ce să zic de Supra?! Rapidă e, iconică e, așa că merită sărbătorită, chiar dacă 45-ul nu e chiar 50, și 2023 nu e 2024, când mașina împlinește 45 de ani de la lansarea pe piață primei Supra, care era de fapt o Celica. Te-am amețit? Stai să vezi.

Mașina a ieșit pe piață ca model 1979, dar numele și mașina au fost anunțate în 1978. Supra era inițial o Celica… Celica Supra, mai exact. Adică o Celica mai lungă, mai lată și mai puternică, care viza în principal piața americană unde „mai lung, mai lat și mai puternic” a fost și este în principiu mai important decât „mai agil” sau „mai precis”. Numele de cod al modelului era A40, dar n-o să intrăm în detalii, că nu-i un articol de istorie.

Azi suntem la a cincea generație și confuzia persistă un pic. Pentru că această generație de Supra, după cum probabil știi deja, este construită pe un șasiu care vine (în cea mai mare parte) de la BMW Z4, cu motor și transmisie de la BMW. Sunt ajustate de japonezi, ca să se potrivească puțin mai bine cu ceea ce așteaptă clientul de Supra, dar tot dinspre Germania vin. Oh, dar mașina e produsă în Austria, de fapt, la Magna Steyr, lângă Graz. Complicat, așa-i?

Nu-i tot. Pentru că te poți pierde ușor și printre edițiile speciale făcute de Toyota, pentru că mai avem și altele. Una ar fi recenta Toyota GR Supra “GT4 100th Edition Tribute”, care marca a 100-a versiune Supra GT4, pregătită special pentru competiții… făcută în 100 de exemplare pentru Japonia și, acum, încă 100 pentru Europa.
Dar să revenim la știrea noastră.

 

Noua Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition

GR vine de la Gazoo Racing – echipa de curse deținută și controlată de Toyota, aceeași care reprezintă interesele mărcii în World Endurance Championship (WEC) și World Rally Championship (WRC), de exemplu. Avem niște plăcuțe care marchează asta și mai sunt și alte elemente speciale, precum eleronul ajustabil manual, jantele negru mat de 19 inch, etrierele negre marcate GR și o grafică specială pe laterale.

900 de exemplare vor fi făcute, în două culori. Prima e un portocaliu numit Mikan Blast, unde Mikan vine de la numele unei citrice (un fel de portocală care e cunoscută și ca mandarină japoneză). Iar a doua culoare e un alb denumit Absolute Zero.

Vor fi disponibile variante cu transmisie automată, dar și cu manuală. Motorul este același: 3 litri, turbo, 6 cilindri în linie, 382 CP, 500 Nm. N-avem preț încă și nici nu e clar câte mașini ajung pe ce piețe. Dar merită precizat prețul unei Toyota Supra standard, care pornește de la circa 65.200 euro pe piața din România.

O fi un pic de confuzie în jurul Supra, dar e totuși genul de confuzie plăcută. Să tot avem!

Imagini: Toyota
Linkuri: https://www.toyota.ro/new-cars/supra
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici