NIO ES8, SUV electric cu baterii interschimbabile

NIO-ES8-2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De compania NIO poate ați auzit la începutul anului atunci când viitorul lor supercar electric a stabilit un timp pe celebra buclă nordică a circuitului Nurburgring de 6 minute și 45 secunde, fiind cel mai rapid model electric și cel mai rapid model de producție dacă NIO îl va fabrica.

Acum NIO se întoarce cu SUV-ul ES8, tot electric. Pentru început, compania chineză se laudă cu caroseria și șasiul din aluminiu și folosirea aluminiului mai mult ca orice alt producător de masă.

Cu un interior ce poate găzdui șapte pasageri și răsfățat cu materiale de calitate precum piele Nappa, noul SUV sigur va atrage câțiva clienți de partea sa. Tabloul de instrumente digital este la ordinea zilei, dar ecranul sistemului de infotainment dispus pe verticală este inspirat (oare?) de la Tesla. Mai mult, oficialii NIO spun că ES8 dispune de scaune față de tip fotoliu și un sistem de purificare a aerului ce include un filtru HEPA și un generator de ioni negativi. Având în vedere nivelul de poluare din marile metropole chineze, acest fapt este de lăudat.

Hai să trecem la propulsor, sau propulsoare, deoarece sunt două, ambele electrice. Împreună ele dezvoltă 653 cai putere și 840 Nm și pot ajuta mașina să atingă 100 km/h în doar 4.4 secunde.

Energia vine de la un pachet de baterii de 70 kWh (mai puțin ca o Tesla Model X de bază) ce asigură o autonomie de 355 km (din nou, ceva mai puțin ca un Model X de bază). Partea interesantă este că bateria poate fi schimbată cu una încărcată la maxim în doar trei minute, iar NIO dorește să construiască 1.100 de astfel de Power Swap Stations ce vor completa cele 1.200  vehicule Power Mobile ce pot furniza curent către ES8 în 10 minute pentru a putea parcurge 100 km.

Și pentru că ne îndreptăm către mobilitatea autonomă, SUV-ul chinezesc vine cu NIO Pilot, un sistem de asistență a șoferului foarte avansat. Acesta folosește 23 senzori printre care o cameră trifocală, patru camere video exterioare, cinci radare, o cameră ce monitorizează șoferul și 12 senzori ultrasonici. Astfel NIO ES8 poate frâna automat, te poate ghida în ambuteiaje și prelua controlul pe autostradă, asta pe lângă faptul că te avertizează că ai ceva în unghiul mort, citește semnele de circulație sau te atenționează când ai depășit banda de circulație.

Surprizele nu se termină aici, deoarece îl avem și pe NOMI, primul sistem de inteligență artificială de bord. După spusele inginerilor NIO, NOMI este distractiv, expresiv și intuitiv. El te poate asculta, răspunde și ajuta cu privire la călătoria ta.

În China, prețurile noului ES8 pornesc de la echivalentul a 57.460 euro, dar compania chineză are planul de a lansa și o versiune Founder’s Edition la un preț de 70.285 euro. Un sistem similar celui de la Renault prin care poți închiria bateriile va fi și el disponibil pentru 165 euro pe lună ce ar putea reduce prețul mașinii cu aproximativ 13.000 euro.