New Car Assessment Program (NCAP) a anunțat un update la modul de punctare al mașinilor testate. „Update-ul” este nul major însă astfel că „după vară” (cum spune Euro NCAP), când se vor testa noi modele, s-ar putea să vedem multe surprize, mașinile nu vor mai primi atât de ușor cinci stele.
Cea mai importantă noutate este introducerea unui test numit „Mobile Progressive Deformable Barrier”. Acesta simulează impactul frontal între două mașini: mașina testată este condusă cu 50 km/h intră într-un impact frontal cu o barieră deformabilă montată pe un troliu cu masa de 1.4 tone care se deplasează de asemenea cu 50 km/h. WOW. Acest nou test de impact frontal înlocuiește testul impactului frontal cu o barieră staționară – de 23 de ani se realiza acesta.
Mai departe, prin noul test „Far-Side Impact”, Euro NCAP va analiza efectele unei coliziuni laterale pentru toți pasagerii, nu doar pentru cei aflați în imediata apropiere a zonei de impact.
Un nou manechin va fi folosit pentru simularea testelor de impact cu adulți și este cel mai nou din domeniu. Numele său le va da fiori domnișoarelor – Thor.
Altfel, testele realizate pentru sistemul de frânare automată de urgență (AEB) vor include de acum diverse scenarii, inclusiv efectuarea unui viraj înainte de trecerea de pietoni. Mai nou, vor fi testate și sistemele ce monitorizează atenâia șoferului la volan, detectarea oboselii, etc.
Pentru punctarea mașinilor la siguranța de imediat după accident se va puncta și ușurința descarcerării persoanelor blocate în mașină și modul de funcționare al sistemului de apel de urgență de top eCall.
Euro NCAP avertizează oamenii să fie atenți când vor compara rezultatele obținute pe noua schemă de testare cu cele din 2019, de exemplu. Adică… ar cam trebui re-evaluate toate mașinile, nu Euro NCAP!?