Noua Hyundai Elantra iese din tipare, promite tehnologie hibridă și design spectaculos

2021-Hyundai-Elantra-6-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hyundai Elantra este acea berlină compactă de care mai uităm din când în când că există. La noi, cel puțin, actuala generație nu a avut motorizări turbo pe benzină, iar faceliftul din 2019 a renunțat, de tot, la propulsorul diesel.

Dar iată că a venit momentul pentru un model nou, a șaptea iterație, o mașină ce iese din tiparele designului conservator și își urmează fratele Sonata. Exteriorul nu va fi pe gustul tuturor, grila ar putea fi considerată prea mare, atât de mare încât încastrează și semnalizările, capota emană dinamism prin liniile care o traversează, iar plafonul coboară precum al unui coupe cu patru uși. Stopurile unite printr-o bandă LED reprezintă un trend ce nu poate fi omis în zilele noastre, iar dacă ne uităm atent vedem cum Hyundai a mascat masivitatea montantului C prin elemente din plastic negru. Totodată, un mic eleron integrat în linia capacului portbagajului taie cei doi umeri ai montanților spate. Nu știu cine a desenat noua Elantra, dar a făcut o treabă formidabilă.

În ceea ce privește dimensiunile, noua Elantra este cu 56 mm mai lungă, cu 25 mm mai lată și cu 20 mm mai joasă. Ampatamentul are o lungime totală de 2.720 mm și este cu 34 mm mai încăpător decât al noii Skoda Octavia, așa că spațiul interior ar trebui să fie pe măsură.

Cumva, cei de la Hyundai au atins nivelul următor și atunci când vine vorba despre interioare. Versiunea de bază va avea ceasuri de bord tradiționale și un sistem de infotainment cu ecran tactil de 8″ compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto. Cele mai bine echipate vor dispune de un ecran cu diagonala de 10.25″ pe post de panou de instrumente și alt ecran, la fel de mare, pentru sistemul de infotainment. Acesta va fi compatibil wireless cu Apple CarPlay și Android Auto. Ei spun că este o premieră în segment, dar noua Skoda Octavia sau Scala sau Kamiq fac deja acest lucru. Dacă se referă la coupe-urile cu patru uși de dimensiuni compacte non-premium, atunci da, este o premieră.

Volanul pare a fi luat de la Elantra, gurile de ventilație suțiri amintesc de ultimele modele Audi sau VW Passat, iar sistemul de iluminare ambientală dispune de o paletă de 64 nuanțe pentru a fi pe placul cât mai multor clienți. Clienți care probabil nici nu s-ar aștepta ca Elantra să aibă așa ceva. Tot din gama echipamentelor moderne de la bordul noului model sud-coreean merită enumerate sistemul de sonorizare BOSE cu opt difuzoare (s-a renunțat la Krell din varii motive, deși calitatea sunetului nu a fost niciodată o problemă), încărcătorul wireless pentru smartphone și Digital Key, adică posibilitate a descuia, porni și circula cu mașina folosind un telefon cu Android sau o cartelă NFC dacă ai un telefon fără NFC, similară unui card bancar. Apple va implementa această funcție pe viitor, dar nu se știe o dată exactă.

Prima motorizare anunțată pe Elantra 2021 este una pe benzină, aspirată, cu cilindreea de doi litri. Aceasta este capabilă să dezvolte 150 cai putere și 180 Nm și transmite puterea către roțile față prin intermediul unei transmisii automate cu variație continuă.

A doua opțiune un motor 1.6 GDI cu ciclu Atkinson producând 105 CP și 147 Nm împerecheat cu un propulsor electric de 44 CP și 170 Nm ce își trage curentul de la o baterie de 1.32 kWh cu funcție de încărcare și descărcare rapidă. Ansamblul hibrid produce 141 CP (cât un i40 1.7 CRDi) și 265 Nm (Cât o KIA Ceed GT). Singura transmisie disponibilă este una automată cu dublu-ambreiaj și șase trepte, iar tracțiunea este asigurată tot de către puntea față.

Elantra este construit pe o nouă platformă (K3) ce promite să fie mai ușoară, mai sigură și mai rezistentă decât cea pe care o înlocuiește. Alt avantaj este și centrul de greutate coborât, ceea ce ajută la manevrabilitate. Plăcerea de a conduce este sporită și de către noile puncte de prindere ale suspensiei și de către direcția electrică recalibrată și optimizată.

Modelul american va aduce echipamente de siguranță de ultimă generație în standard. Printre acestea, menționăm Forward Collision-Avoidance Assist cu Pedestrian Detection, Lane Keeping Assist, Lane Following Assist, High Beam Assist și o cameră de marșarier cu ghidaj dinamic. Pe lista de opționale sau pe versiunile mai bine echipate se vor regăsi și Adaptive Cruise Control, Blind-Spot Collision Avoidance Assist, Rear Cross-Traffic Alert, Reverse Parking Collision Avoidance Assist, Safe Exist Warning și Highway Driving Assist, un sistem ce ajută mașina să fie centrată în banda sa pe autostradă, la o viteză adecvată și la o distanță corespunzătoare față de mașina din față.

Noua Hyundai Elantra nu va intra în producția de serie până în toamna acestui an, iar americanii vor fi primii care o vor primi. Noi vom trebui să așteptăm până în 2021 pentru a ne bucura de cel mai nou produs compact al producătorului sud-coreean.