Noul BMW M5 Touring – dacă vrei să amesteci, la propriu, copiii și bagajele într-un mixer de 727 CP

BMW M5 Touring

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Doar ce s-a lansat M5-ul „normal”, dar uite că a venit repede și versiunea pentru superfamiliști. Mă gândesc că pe asta o justifici mai ușor în fața soției.

 

Pentru cine n-a fost atent în ultima vreme la ce mai face BMW (mă refer la știrile oficiale, nu la meme-le de pe net, cu șoferii mai puțin civilizați de la noi 🤦🏻‍♂️), trebuie menționat că germanii au lansat acum vreo șase săptămâni noul M5 sedan. Vorbim de a șaptea generație, care a primit, în premieră, o propulsie hibridă, cu o putere totală de 727 CP și un cuplu maxim de 1.000 Nm.

Este o bestie de automobil cu corp de familist convins și minte de burlac aventurier, gata să ia suta în 3,5 secunde și să urce până la 305 km/h, dacă cumperi M Driver’s Package, care, printre alte chestii interesante, scapă de limitarea la 250 km/h. Pentru partea eco-prietenoasă a fiecărui fan BMW, noul M5 e în stare de o autonomie electrică de până la 69 km (regim WLTP), bateria de 18,6 kWh putându-se încărca la priză.

 

BMW M5 Touring, în vânzare din noiembrie

Caracteristicile de mai sus se mențin, desigur, și în cazul mașinii cu mai mult spațiu pentru bagaje (maximum 1.630 litri, ca să fiu exact) – M5 Touring, prezentat pe 15 august.

Și el vine cu V8-ul pe benzină, de 585 CP, și cu electricul de 197 CP, care pun la dispoziția șoferului puterea maximă cumulată de 727 CP. Și el are frâne „M Coumpound” (sau carbon-ceramice, opțional), transmisie M Steptronic cu opt trepte, suspensie adaptivă M, direcție pe toate roțile și tracțiune integrală cu diferențial activ, controlat electronic.
Spre norocul puriștilor, se pare că tracțiunea pe toate roțile poate fi rugată să ia o pauză, lăsând toți nervii mașinii pe axa spate, pentru un comportament semnificativ mai nărăvaș.

Bordul redesenat pentru generația a șaptea nu prezintă diferențe între Touring și sedan, ca și modurile opționale de condus (precum Road, Sport, track sau M Mode). Dealtfel, electronică e destulă la dispoziția doritorilor, sistemul „head-up”, avertizarea pentru coliziune frontală, avertizarea de părăsire a benzii (cu funcție de revenire automată), asistentul de evitare a coliziunilor, asistentul pentru atenție la volan și asistentul de parcare (inclusiv pentru mersul cu spatele) fiind standard. Alte „asistențe”, precum cruise control activ, detectarea semafoarelor, navigația activă, automatizarea limitei de viteză sau sistemul Parking Assistant Professional (cu parcare de la distanță) sunt opționale.

Nu-i de mirare, astea sunt cele mai puternice M5-uri din istorie. Și cele mai eco, totodată.

Din fericire nu e opțional, ci standard, un design reușit – cel puțin în ochii mei. Noile M5 și M5 Touring au scăpat de niște metehne ale multor mașini BMW din ultimii ani. Ambele sunt dinamice, robuste și impunătoare, fără să includă artificii controversat-stângace. Sigur că avem parte de prize largi, exagerate, de forme și tușe agresive, de alternări de culoare sau materiale, dar se vede și o preluare (modernizată) a liniilor clasice pentru M5. Îmi pare curajos, dar nu extremist, evident, dar nu ostentativ.

Spiritul sportiv domină și interiorul, dar trebuie spus că nemții nu au neglijat complet latura practică și confortabilă a mașinii. Ni se spune că setările optimizează conexiunea mașinii cu drumul și maximizează potența dinamică fără să uite de confortul în rulare. Tot la capitolul utilitate putem menționa scaunele „M Multifunction”, haionul automat sau capacitatea de remorcare de până la două tone.

Chiar dacă M5 Touring este un pic mai greu (2.475 kg față de 2.435 kg, masă proprie) și pierde 2 km din autonomia electrică și 0,1 secunde până la sută față de sedan, cifrele legate de consum rămân impresionante – cel puțin în versiunea teoretică din specificațiile oficiale.
Mașina poate atinge un consum de combustibil în regim combinat de 2 l/100 km sau de 10,9 l/100 km, dacă bateria este descărcată, iar în mod electric consumă 30,7 kWh/100 km.

Bateria noului BMW M5 Touring se încarcă complet în mai puțin de două ore (curent maxim 11 kW), iar emisiile de CO2 în modul de operare hibrid pot coborî la 46 g/km, lucru de natură să relaxeze conștiința cuiva care cumpără o mașină cu V8 în 2024, nu-i așa?!  

 

Primele livrări pentru BMW M5 și M5 Touring sunt prevăzute pentru luna noiembrie.
Primele livrări pentru BMW M5 și M5 Touring sunt prevăzute pentru luna noiembrie.

Lansarea pe piață va avea loc în noiembrie 2024, dar comenzile se vor putea face de luna aceasta. Touringul va costa cu câteva mii mai mult ca sedanul, care în România pornește de la 132.983 euro (inclusiv TVA).
Producția va avea loc în aceeași fabrică, la Dingolfing, în Germania, iar piețele de top pentru Touring sunt Germania, SUA, Marea Britanie, Canada și Elveția, un pic diferite de cele pentru sedan: SUA (lider detașat), Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, China, Japonia, Canada.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici