Oficial: Ford Mustang

FordMustang-GoFurther2013_15

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După ce mai multe publicații mai mult sau mai puțin importante au spart embargoul și au „scăpat” pe Internet fotografiile noului Mustang, acesta a fost dezvăluit astăzi în Dearborn, Michigan, New York, Los Angeles, Barcelona, Shanghai și Sydney. Deși momentan nu am văzut fotografii oficiale decât cu versiunea coupe, Ford anunță că noul Mustang va fi disponibil de la lansare și în versiunea decapotabilă. Și o primă informație despre aceasta – se va capota/ decapota de două ori mai rapid decât actuala generație…

Noul Ford Mustang va sosi în Europa și implicit și în România începând cu 2015 deci mai avem timp destul să asistăm la certuri Mustang versus Camaro versus Challenger până ce testele propriu-zise vor arăta cu adevărat care este cel mai bun muscle-car în interpretare modernă. Mai important este că odată cu intrarea oficială pe ușa din față în Europa, Mustang nu va mai intra doar în dispute cu prietenii de peste Ocean. El va avea de înfruntat și concurența coupe-urilor de clasă medie europene și asta este o misiune cu adevărat impresionantă.

Pentru că prețurile nu au fost comunicate oficial nu putem decât să anticipăm niște cifre. Zvonurile anunță prețuri de pornire sub 40.000 de euro ceea ce ar însemna că Mustang va fi mai accesibil decât un S5 Coupe (aproximativ 65.000 euro cu TVA) și ceva mai apropiat de preț de un 435i (aproximativ 50.000 de euro cu TVA). Fac o comparație cu modelele de peste 300 CP pentru că cel mai important motor al noului Mustang pentru Europa va fi un EcoBoost de 2.3 litri, în patru cilindri cu „peste 309 CP” și cu un cuplu motor maxim de 407 Nm.

Tot cu o putere aproximativă a fost anunțat și un V6 aspirat de 3.7 litri cu „cel puțin 300 CP” și un cuplu motor maxim de 365 Nm. Vârful de gamă este un V8 „five point o”, adică de cinci litri care va dezvolta „peste 428 CP” și 528 Nm.

Pe lângă motorul EcoBoost, cea mai importantă noutate tehnică a lui Mustang 2015 (care practic folosește platforma modelului actual inclusiv aceeași valoare a ampatamentului) este adoptarea unei suspensii spate independente. În sfârșit, Ford ajunge la vorba concurenților americani care folosesc de foarte mult timp un asltfel de layout pentru suspensiile posterioare. Este clar că Ford conștientizează că dincolo de farmecul aparte al numelui, al legendei, al aspectului și al prețului mai mic, un client european vrea să știe că mașina lui americană este la fel de confortabilă, manevrabilă și evident sportivă decât concurența clasică din clasa medie a coupeurilor.

Toate motorizările vor fi oferite standard cu transmisii manuale iar opționale vor fi oferite cutii automate. Cele două transmisii ale noului Mustang sunt practic versiuni îmbunătățite ale cutiilor de pe modelul actual. Ford anunță că va echipa standard Mustang cu un nou ESP setat mult mai sportiv și că va fi disponibil și un sistem de control al modurilor de rulare care va modifica răspunsul ESP, al direcției, al cutiei (automate dacă este cazul) și al răspunsului accelerației. Versiunea V8 botezată ca și până acum „GT” va fi echipată standard cu un sistem „launch control”.

Interiorul este desenat mai modern și va putea fi echipat cu cele mai noi sisteme Ford cu nume ca: Intelligent Access, SYNC, MyFord Touch, Track Apps, instrumentar de bord MyColor sau un sistem audio Shaker Pro.

Nu pot decât să îmi doresc să treacă timpul mai repede și să testăm mașina asta în spiritul deja clasic #giurgeasibratu. Eu vă voi spune dacă mașina asta este bună de ceva pentru utilzarea zilnică iar Giurgea o să dea verdictul asupra noilor performanțe dinamice ce clar vor fi influențate pozitiv de suspensia spate independentă.

Având în vedere că noi am condus atât Camaro cât și Challenger în cele mai rapide versiuni ale lor, abia așteptăm să vedem cum se prezintă mașina care inițial trebuia să se numească… Puma. Ghhhhr, baby, very ghr!