Oficial: noul Audi A3 Sedan

A3L_Stand_014_V2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aceasta este a doua generație a sedan-ului compact premium de la Audi: A3 Sedan. Este al doilea model compact de generație nouă de la Audi, după hatchback-ul prezentat în urmă cu doar câteva luni. Comparativ acesta, Sedanul A3 este mai lung cu 15 centimetri iar comparativ cu modelul pe care îl înlocuiește, noul A3 Sedan este mai lung cu patru centimetri, mai lat cu doi centimetri și mai înalt cu un centimetru. Ampatamentul are aceeași dimensiune cu cea a modelului precedent.

Audi anunță că a repoziționat scaunul șoferului mai jos și acest lucru împreună cu creșterea înălțimii înseamnă mai mult spațiu la cap pentru pasagerii ce vor călători în față; de-asemenea aceștia vor avea mai mult spațiu la nivelul coatelor datorită creșterii lățimii mașinii. Din punct de vedere al portbagajului, acesta are aceeași dimensiuni cu cel disponibil pe modelul prcedent: 425 litri în standard.

Acum, să vorbim puțin despre design. În partea din față avem o grilă Audi clasică „singleframe” de dimensiuni mai mari ca niciodată pentru un model compact produs la Ingolstadt iar interiorul grilei are o stilizare tip fagure. Mai departe, observăm farurile complet noi, complet redesenate și Audi anunță disponibilitatea tehnologiei Matrix LED ce include și, atenție, lumini de rulare pe timp de zi digitale. Audi spune că în funcție de versiune, luminile digitale de zi de pe A3 vor oferi diverse semnături luminoase.

Privind A3 Sedan din lateral observăm că linia plafonului începe să coboare spre spate de la mijlocul mașinii și Audi spune că a făcut asta în mod special pentru ca profilul mașinii să amintească de cel al unui Coupe. Aș adăuga, „cu patru uși”, un „coupe cu patru uși”. Apropo de asta, vă reamintesc că A3 Sedan este concurent direct pentru BMW Seria 2 Gran Coupe și Mercedes-Benz CLA. Chiar dacă este cea mai „limuzină” formă dintre aceste trei mașini, A3 Sedan are un coeficient aerodinamic de 0.25; legat de aerodinamică, Audi ține să menționeze prezenta unei grile active față și a unui mic eleron amplasat pe capacul portbagajului; acesta va fi disponibil și cu finisare în carbon.

Este momentul să trecem la interior unde designul este pur și simplu fresh pentru sedanul de clasă compactă Audi. Avem un instrumentar de bord complet digital cu diagonala de 10.1 inch în standard și 12.3 inch opțional, ce este personalizabil. Virtual Cockpit Plus cu diagonala cea mai mare poate afișa informațiile în trei grafici distincte și dacă asta nu îți este de ajuns vei putea comanda și un head-up display. Mai departe, în partea centrală a bordului avem display-ul touch al centralei de comandă MMI iar acesta are acum o diagonală de 10.25 inch și este ușor orientat spre șofer.

Din punct de vedere tehnic, Audi anunță două pentru momentul lansării. Apropo de acesta, A3 hatchback vine în România în mai și va fi urmat la scurtă distanță și de acest nou sedan. A3 Sedan 35 TFSI va aveam 150 CP, disponibil cu manuală în șase trepte sau S-tronic cu șapte rapoarte; echipat standard cu sistemul de dezactivare a doi cilindri, acest propulsor este completat de un sistem electric de 48 de volți, transformându-se într-un mild hybrid dar atenție – DOAR VERSIUNEA CU S-TRONIC!

Altă motorizare disponibilă imediat și anunțată acum de Audi este celebrul 2.0 TDI de 150 CP, cuplat unei cutii S-tronic și el. La câteva săptămâni după lansare, vor mai fi oferite 2.0 TDI manual cu 116 CP și 1.0 TFSI în trei cilindri cu 110 CP; versiunea lui cu S-tronic va fi de-asemenea un mild hybrid. Legat de suspensii, Audi anunță o suspensie standard și una opțională sport, cu gardă la sol mai joasă; a treia suspensie disponibilă va fi și cea mai complexă – una cu amortioare controlate electronic;

Audi anunță un preț de pornire de 27.700 euro pentru 30 TFSI în trei cilindri, de bază, în Germania unde comenzile încep la sfârșitul lunii aprilie; livrările sunt programate pentru vara acestui an; al doilea preț anunțat pentru Germania este cel de 35 TFSI bază la 29.800 euro.