Oficial: Renault Eolab

Renault_61754_global_en

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Era logic să vedem o „luptă” a conceptelor franțuzești la Salonul Auto de la Paris. Lângă Peugeot Quartz vom putea pipăi acest Eolab despre care Renault spune că poate deveni cea mai eficientă mașină alimentată de benzină din istoria autoturismului. În această idee, coeficientul aerodinamic al lui Eolab are o valoare de doar 0.235, obținută în special datorită elementelor aerodinamice „active”.

Spoilerul față, flapsurile din spate sau jantele sunt „active” și se mișcă pentru a oferi cea mai mare peroformanță aerodinamică a unui Renault din toată istoria mărcii. Dacă vă întrebați ce înseamnă jante active aflați că acestea se descoperă atunci când este nevoie de aer pentru a fi răcite frânele. Altfel, roțile „pline” sunt cel mai aerodinamic design posibil…

Pe lângă toate aceste elemente, Eolab este echipat cu suspensie pneumatică. Nu pentru confort ci pentru ca garda la sol să fie micșorată tot pentru scăderea rezistenței la înaintare și implicit a consumului de carburant. Desigur, o mașină economică trebuie să fie ușoară și de aceea caroseria este construită în mare parte din materiale compozite (de exemplu plafonul este din magneziu iar geamurile laterale sunt foarte subțiti).

Cu dimensiuni comparabile cu cele ale unui Clio, Eolab este mai ușor decât unul cu… atenție… 400 kg! Astfel nu este nicio problemă să fie propulsat de un sistem Z.E. hybrid care folosește un motor în trei cilindri de un litru plus un motor electric. Motorul pe benzină are 75 CP și 95 Nm iar cel electric 68 CP și 200 Nm.

În mod de rulare hibrid, Eolab consumă un litru de benzină pentru 100 km parcurși! Dacă se rulează doar electric autonomia anunțată este de 60 de km.

Eolab nu va fi produs niciodată dar așteptați-vă ca designul său să ne spună câte ceva despre formele viitoarelor mașini de serie iar partea tehnică să fie preluată de cât mai multe mașini hibride ale mărcii în viitorul apropiat.