FOTO: VEZI ce masina isi vor putea cumpara in 2019 fotbalistii care castiga BINE DE TOT

P90327650_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Când am văzut noua Serie 8 Coupe a celor de la BMW, era clar că va urma, cât de curând, o versiune decapotabilă pentru a putea concura cu Mercedes-Benz Clasa S Cabriolet. Ei bine, a sosit momentul să vă prezentăm cel mai puternic model al bavarezilor cu plafon escamotabil, noul BMW Seria 8 Convertible.

Exteriorul nu este o mare surpriză, designul este agresiv și echilibrat, iar rinichii sculptați în formă de pentagon nu te lasă să confunzi mașina cu altceva decât cu un BMW. La 4,843 milimetri lungime, 1,902 mm lățime, 1,339 mm înălțime și cu un ampatament de 2.822 mmm, modelul destinat plimbărilor în aer liber are dimensiuni aproape identice cu fratele coupe. Altă asemănare dintre cele două modele este disponibilitatea pachetului M Sport, ce impune și mai mult respect atunci când îți apare în oglina retrovizoare. Farurile LED sunt dotare standard, nici nu ne-am aștepta la altceva, însă pe lista de opționale se găsec cele Laserlight cu iluminare variabilă a părții carosabile și o fază lungă cu o rază de 600 metri. Stopurile sunt și ele preluate de la Seria 8 Coupe și au, de asemea, tehnologie LED.

Acoperișul este construit din material textil și se pliază electric în doar 15 secunde la o viteză de până la 50 km/h. Culoarea standard în care vine acesta este neagră, însă nuanța Anthracite Silver oferită opțional are toate șansele să fie preferata clienților.

Cabina a fost preluată aproape integral de la versiunea cu acoperiș rigid și poate fi tapițată integral în piele Merino sau Vernasca, inclusiv pe scaunele sport opționale multifuncționale și ajustabile electric. Indiferent de model, padelele sunt oferite standard.

Noua Serie 8 Convertible oferă ca echipare de bază un deflector de vânt pentru a preveni orice turbulență deranjantă atunci când se conduce cu plafonul coborât. Cei care doresc să se bucure de tot cerul din lume și pe vreme mai răcoroasă pot bifa de pe lista de opționale încălzitoare pentru gât montate în tetierele scaunelor. Dacă tot am ajuns la dotări opționale de confort, ar fi păcat să nu menționăm volanul încălzit, cheia BMW Display Key, sistemul de sonorizare Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound ce îl înlocuiește pe cel standard Harman Kardon Surround Sound sau finisaje din sticlă pentru anumie butoane din gama BMW Individual.

Dacă am uitat să menționez faptul că Seria 8 dispune de spațiu pentru pasageri, o voi menționa acum, iar scaunele spate se rabatează 50/50 pentru un plus de spațiu în portbagajul care oricum are un volum respectabil de 350 litri cu plafonul ridicat.

Pentru a face dintr-o mașină atât de mare una eficientă, BMW a recurs la găselnițe aerodinamice foarte avansate, precum o podea aproape plată, flapsuri active și perdeluțe aerodinamice. Mai mult, au fost folosite anumite materiale avansate care să ofere atât rigiditate exemplară, cât și o masă redusă. Astfel, inginerii bavarezi au reușit să nu recurgă la prea multe metode tradiționale de rigidizare a modelelor decapotabile, acelea ce ar îngreuna mașina foarte mult. Cu toate astea există protecție anti-răsturnare în forma unor bare de aluminiu ascunse în spatele tetierelor care ies într-o fracțiune de secundă în cazul unui risc de răsturnare printr-o descărcare pirotehnică. Ceva similar avea și Mercedes-Benz SLS AMG cu ale sale portiere Gullwing.

Am ajuns la partea geeky, adică partea care îmi place mie cel mai mult, motorizările. Acestea le știm deja de la Seria 8 Coupe, dar este datoria noastră să le prezentăm.

  • M850i xDrive: 4.4 V8 biturbo, 530 CP, 750 Nm, 0-100 km/h în 3.9 s, 250 km/h V-MAX, 2090 kg, 10.0 – 9.9 l/100 km.
  • 840d xDrive: 3L l6 biturbodiesel, 320 CP, 680 Nm, 0-100 km/h în 5.2 s, 250 km/h V-MAX, 2030 kg, 6.3 – 5.9 l/100 km.

Presupun că nu mai are rost să zicem că toate versiunile vin cu transmisia automată cu opt rapoarte furnizată de ZF sau că tracțiune integrală xDrive este oferită în standard. Există chiar și un diferențial M Sport pentru puntea spate, opțional la 840d și standard la M850i.

M850i xDrive vine în standard și cu suspensia Adaptive M cu amortizoare controlate electronic. Același lucru este valabil și pentru sistemul de frânare M Sport, sau jantele M de 20″. Pe 840d xDrive se poate comanda pachetul M Sport ce vine cu jante M de 19″, evacuare M și praguri iluminate M, dar, atenție, există și pachetul M Technic Sport ce aduce toate jantele de 20″, sistemul de frânare M Sport, diferențialul M Sport și finisajele exterioare Shadow Line high-gloss. Cine dorește și mai multă exclusivitate poate comanda pachetele Chrome Line Exterior sau M Carbon Exterior.

Nici nu mai țin minte câte sisteme de asistență ale șoferului există pe noua Serie 8, însă le pot menționa pe cele standard: Head-Up Display, Collision Warning, Pedestrian Warning cu City Braking, Lane Departure Warning, Lane Change Warning, Speed Limit Info, Rear Cross Traffic Alert și Rear Collision Warning. Pe lista de opționale se vor regăsi Active Cruise Control cu Stop & Go, Driving Assistant Professional sau Driving Assistant Professional.

În ceea ce privește infotainmentul, BMW a dotat noua Serie 8 cu BMW Live Cockpit Professional, adică ceasuri de bord complet digiale, dar și cu un ecran central de 10.25″. Toate se bazează pe BMW Operating System 7.0 ce include noul BMW Intelligent Personal Assistant, despre care am scris, separat, un articol foarte detaliat.