Passatul viitorului va fi electric, VW ID. Space Vizzion prefigurează acest trend

VW-ID4-Concept-11

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dintre toate saloanele auto unde Volkswagen putea prezenta al șaptelea său concept construit pe plaftorma electrică MEB, nemții au ales Los Angeles. Mă miră pentru că ID. Space Vizzion este un break, ceea ce americanii nu prea cumpără.

Dacă este să întrebi pe designeri, aceștia spun că mașina este două treimi break, o treime SUV și că reușește să îmbine designul aerodinamic al lui GT cu spațiul și versatilitatea unui SUV. Îi credem pe cuvânt, mai ales că ID. Space Vizzion are un coeficient aerodinamic de 0.24 chiar și echipat cu jantele imense de 22″. În ceea ce privește dimensiunile, la aproape cinci metri lungime, 1.9 metri lățime și 1.5 metri înălțime, ai putea considera acest concept un fel de Passat Variant electric al anului 2025.

VW spune că vor exista două versiuni de propulsie. Prima, cea cu motor și tracțiune spate (propulsie pentru cei ce încă au televizor cu tub), va produce 272 CP și 550 Nm. Cea de top, cu un motor electric suplimentar (102 CP) deasupra punții față se va bucura de tracțiune integrală și 360 cai putere. Primii 100 km/h vor fi atinși în puțin peste 5 secunde, iar viteza maximă este limitată la 175 km/h. Acumulatorul de 82 kWh va putea fi încărcat de la 0 la 80% în doar 30 minute, iar atunci când vei avea 100% baterie vei putea parcurge până la 590 km.

Mi-e foarte greu să mă abțin din a spune că interiorul conceptului ID. Space Vizzion pare oarecum inspirat de la Tesla. Șoferul va avea toate informațiile necesare proiectate head-up-display-ul cu realitate augmentată, dar o parte in acele informații vor fi afișate și pe micul tablou de bord digital. Sistemul de infotainment ce include și funcțiile de confort are diagonala de 15.6″ (Tesla Model 3 are de 15.5″) și este puțin orientat către cel ce conduce breakul electric. Acesta are și funcție de control vocal, climatizare, are acces la internet și poate controla iluminarea ambientală cu trei nuanțe. Tot pe acel monitor vei vedea starea bateriei, navigația, telefonul sau dacă mașina este încuiată. Nu trebuie uitat nici volanul cu butoane tactile, o modă pe care nu am înțeles-o.

Deși conceptul VW ID. Space Vizzion dispune de patru locuri individuale, versiunea de serie se va bucura și de o banchetă pentru cinci pasageri, dar volumul portbagajului va rămâne la 590 litri indiferent de configurație. Având în vedere că în spate se află și motorul, spațiul pentru bagaje este respectabil, chit că vorbim despre un break de voluminos.

Primul model din gama VW ID. a fost deja lansat și poate fi comandat în România de la 36.072 euro cu TVA. Vorbim, evident, de hatchback-ul compact ID.3 1ST Edition.