Pedepse mult mai dure pentru drogați și băuți la volan

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ca urmare a proiectului de lege PL-x nr. 794/2023, aprobat ieri, vinovaților li se poate suspenda dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de până la 10 ani.

Plenul Camerei deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede pedepse mai severe pentru cei care conduc autovehicule sub influența drogurilor și/sau a alcoolului.
Pe lângă amenzile și condamnările deja prevăzute de legile în vigoare, noul act normativ prevede și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani. Decizia va fi luată de instanța de judecată și va putea fi aplicată, în cazul alcoolului, celor care au o alcoolemie peste pragul de la care consumul de alcool devine faptă penală, anume 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Proiectul a fost inițiat în toamna trecută, în Senat, de către Robert Cazanciuc, ca urmare a unei serii de accidente soldate cu decese. A fost aprobat ulterior, tot în 2023, iar acum a fost adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional.
Rezultatul votului din 14.05.2024 a fost: pentru – 256, contra – 0, abțineri – 4, nu au votat – 1.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. […] Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare, și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani.” – Robert Cazanciuc, senator

Încă o modificare importantă care va afecta Codul Penal ar fi un alineat care completează Articolul 83. Acesta prevede că, pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Modificarea este importantă pentru că amânarea era văzută ca o soluție favorabilă infractorului.

Actul normativ poate fi consultat integral pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, aici.

 

Conducerea sub influența alcoolului este cea mai frecventă infracțiune constatată pe șoselele României

Din datele comunicate de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), trebuie remarcat că în 2023 au fost reținute 225.887 de permise de conducere. Dintre acestea, 16.780 au fost reținute pentru contravenții de conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar 8.368 pentru infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice – un total de 25.148 de fapte în afara legii.

Din totalul de 53.961 de infracțiuni privind siguranța circulației pe drumurile publice, cele mai multe sunt reprezentate de infracțiunile generate de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici